6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCimino, reținut în dosarul „Gruparea Frăția“

Cimino, reținut în dosarul „Gruparea Frăția“

Vadik Gigi Zavera și Ioneluș Cimpoeru au fost arestați preventiv în acest dosar încă de pe 19 noiembrie 2016
Vadik Gigi Zavera și Ioneluș Cimpoeru au fost arestați preventiv în acest dosar încă de pe 19 noiembrie 2016

Procurorii doljeni au anunțat, ieri, că au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Fănel Trandafir, zis Cimino, sub acuzația de constituirea unui grup infracţional organizat. Este vorba de gruparea „Frăția“, care face obiectul unui dosar penal aflat pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În acest dosar mai sunt cercetați, pe lângă alți inculpați, și Gigel Roșianu, Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc, sau Ion Ilie.

Anchetatorii doljeni susțin că Fănel Trandafir, zis Cimino, face parte din nucleul de conducere al grupării „Frăția“, alături de Roșianu, Gigioc sau Ion Ilie. „Din probele administrate până în prezent, rezultă că numitul Trandafir Fănel a aderat la grupul infracţional “Frăţia”, constituind împreună cu inculpaţii Ion Ilie, Roşianu Gigel, Zavera Gigi Vadik şi numitul Pîrvu Mihai (în prezent decedat), nucleul de decizie al grupării infracţionale «Frăţia», în vederea săvârşirii unor infracţiuni ce se circumscriu prevederilor art. 193, 206, 253, 371 şi 372 din Codul penal, faţă de persoanele care nu aveau atitudinea dorită de grup sau care manifestau o atitudine potrivnică acţiunilor grupării. Ulterior constituirii grupului infracţional şi a nucleului de decizie arătat, numitul Trandafir Fănel, zis Cimino, prin acţiuni individuale, care se circumscriu infracţiunii de ameninţare, a sprijinit existenţa acestuia“, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Este vorba de infracțiuni de lovire, amenințare, distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice și portul sau folosirea de obiecte periculoase.
În cursul zilei de ieri, procurorul care instrumentează acest dosar a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Fănel Trandafir, care este acuzat de comiterea infracțiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. Anchetatorii au mai precizat că acesta urmează să fie dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorii doljeni au început cercetările în acest dosar în noiembrie

Procurorii doljeni au început cercetările în acest dosar în noiembrie, anul trecut, după un scandal produs într-un bar de pe strada A.I. Cuza în municipiul Craiova.
Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 4 noiembrie, Gigi Zavera i-a cerut unui craiovean să le transmită lui Cantemir Mitre şi Cristian Vlădescu „că le este interzis accesul în cluburile şi localurile cunoscute drept teritoriu de «dominaţie» a grupării «Frăţia», nesupunerea având drept consecinţă exercitarea unor acte de violenţă“. Ulterior, în aceeași noapte, în jurul orei 23.30, Cristian Vlădescu a mers într-un bar de pe strada A.I. Cuza pentru a discuta cu Gigioc despre această interdicție. Mai departe, după o scurtă discuţie, grupul condus de Gigioc l-a agresat pe Cristian Marian Vlădescu, care a fost lovit în cap cu o sabie şi înjunghiat în spate cu un cuțit. Ulterior, scandalul s-a mutat în stradă, unde au ajuns și Mitre și Alexandru Băloiu. Anchetatorii au mai reținut că Vlădescu a reușit să-i ia sabia din mână lui Gigioc și l-a lovit cu mânerul în cap, iar Mitre i-a aplicat aceluiași Gigioc mai multe lovituri cu piciorul în cap.
Tot în noiembrie, procurorii doljeni au obținut arestarea preventivă în acest dosar a inculpaților Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlădescu. În prezent, numai primii doi se mai află în arestul IPJ Dolj. Printre acuzațiile aduse inculpaților se numără tentativa de omor și complicitate la tentativă de omor, dar și constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase.
Pe 23 noiembrie, procurorii doljeni au cerut, fără succes însă, arestarea preventivă a altor trei inculpați în acest dosar. Este vorba de Ion Ilie, Gigel Roşianu și Irinel Coandă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au explicat atunci că atât Ion Ilie, cât și Gigel Roșianu ar fi încercat să-l ajute pe Vadik Gigi Zavera să plece din țară pentru a se sustrage cercetărilor în dosarul în care este acuzat de complicitate la tentativă de omor.
Mai exact, potrivit anchetatorilor, Ion Ilie i-a pus la dispoziție o mașină lui Gigi Zavera, cu care acesta din urmă, fiind însoțit de Gigel Roșianu, ar fi încercat să iasă din țară pe la Severin. Mașina în care se aflau cei doi a fost oprită de polițiști în noaptea de 16 noiembrie, în Severin, iar în cursul zilei de joi, 17 noiembrie, Vadik Gigi Zavera a fost reținut de procurori.
În cazul lui Irinel Coandă, poreclit Charlie, anchetatorii au reținut că acesta a fost implicat în scandalul din noaptea de 4 noiembrie, ocazie cu care a tras trei cartușe cu un pistol pe care nu îl deține legal. Coandă este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În schimb, Ion Ilie și Gigel Roșianu sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional şi favorizarea făptuitorului.

Lupte la vârful grupării „Frăția“

În urma cercetărilor făcute în acest dosar, procurorii doljeni au mai stabilit că, în cursul anului 2014, Cantemir Mitre, care se afla încarcerat la Penitenciarul Craiova, l-a cunoscut pe numitul Florin Ghinea, zis „Ghenosu“, liderul clanului „Ghenosu“ din judeţul Dâmboviţa. Ulterior, după ce a fost pus în libertate, Mitre și alți membri ai grupării „Frăția“ au participat la o petrecere organizată de „Ghenosu“, ocazie cu care au hotărât să îl înlăture pe Gigi Zavera de la conducerea grupării. Procurorii au reținut că, „în acest context, inculpatul Mitre Cantemir a decis, alături de inculpaţii Vlădescu Cristian Marian și Băloiu Alexandru Grigore, desprinderea din grupul «Frăţia» şi impunerea prin forţe proprii ca lideri ai acestuia, cu scopul de a-l înlătura pe inculpatul Zavera Gigi Vadik din funcţia de «lider», acţiune susţinută de numitul Ghinea Florin. Pe acest fond decizional şi al ameninţărilor primite de la inculpatul Zavera Gigi Vadik, în cursul lunii octombrie 2016 şi începutul lunii noiembrie 2016, grupul condus de Mitre Cantemir (…) a planificat exercitarea unor acte de violenţă asupra grupării rămase fidelă inculpatului Zavera Gigi Vadik“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS