6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgent de penitenciar - opt ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită

Agent de penitenciar – opt ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită

Procurorii doljeni au stabilit că agentul Ungureanu aborda rudele deținuților cu ocazia vizitelor în penitenciar (Foto: Arhiva GdS)
Procurorii doljeni au stabilit că agentul Ungureanu aborda rudele deținuților cu ocazia vizitelor în penitenciar (Foto: Arhiva GdS)

Un agent de la Penitenciarul Craiova, acuzat de comiterea a cinci infracțiuni de luare de mită și trei de trafic de influență, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare de magistrații Tribunalului Dolj. În același dosar, o femeie acuzată de cumpărare de influență a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat, marți, într-un dosar în care agentul de penitenciare Marius Ungureanu a fost trimis în judecată pentru comiterea a cinci infracțiuni de luare de mită și alte trei infracțiuni de trafic de influență.
Agentul Ungureanu a fost arestat preventiv pe 6 decembrie 2015, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În referatul prin care au solicitat arestarea preventivă a agentului Ungureanu, procurorii doljeni au reținut că acesta „a comis mai multe infracţiuni de corupţie care sunt considerate de legiuitor ca fiind dintre cele grave, a căror comitere justifică luarea măsurii arestării preventive“. Mai exact, anchetatorii au stabilit că agentul Marius Ungureanu aborda rudele unor deținuți și le cerea bani sau diverse bunuri „profitând atât de funcţia sa de autoritate publică, cât şi de situaţia dificilă în care se aflau respectivele persoane“. În final, agentul a fost denunțat de soția unui primar din Gorj, aflat în arest preventiv în Penitenciarul Craiova, căreia i-a cerut în mai multe rânduri bani, alimente sau băuturi alcoolice.

Mai multe șpăgi pentru agentul Ungureanu 
În urma denunțului făcut de soția primarului gorjean, procurorii doljeni au început supravegherea suspectului și au dispus interceptarea convorbirilor telefonice ale acestuia, dar și înregistrarea unor discuții purtate cu denunțătoarea. În urma anchetei s-a stabilit că, pe 10 octombrie 2015, agentul Ungureanu a cerut și a primit de la fiica denunțătoarei un permis de pescuit în valoare de 106 lei. O zi mai târziu, inculpatul a primit de la aceeași denunțătoare o sacoşă cu alimente şi băuturi alcoolice. În schimbul bunurilor, agentul a introdus în penitenciar și i-a dat deținutului mai multe comprimate de Nurofen şi Klacid. Pe 23 octombrie, agentul Ungureanu, în timp ce se afla în Sectorul vizite al penitenciarului, i-a cerut soției primarului gorjean suma de 500 de lei, pe care a primit-o trei zile mai târziu. În schimbul banilor, agentul a promis că edilul arestat va primi o celulă curată și cu deținuți ceva mai „cuminți“ atunci când va ieși din perioada de carantină. Anchetatorii au mai aflat, în urma unei convorbiri telefonice interceptate pe 4 decembrie, că Marius Ungureanu i-a cerut denunțătoarei alți 300 de lei „pentru a continua să-l favorizeze pe (…), prin asigurarea unor înlesniri cu ocazia vizitelor pentru pachet şi condiţii mai bune de detenţie“. În aceeași zi, tot la telefon, Ungureanu i-a cerut denunțătoarei alți 500 de lei, pentru a aranja mutarea unui deținut în celula în care era încarcerat primarul gorjean. Cu această ocazie, anchetatorii au hotărât organizarea unei acțiuni de prindere în flagrant, iar agentul Marius Ungureanu a fost reținut de ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj.

Condamnat la opt ani și șase luni de închisoare la Tribunalul Dolj
Procurorii doljeni au mai reținut că, „la aprecierea gradului de pericol social trebuie avută în vedere şi persoana inculpatului Ungureanu Marius, care a dovedit perseverenţă în comiterea de infracţiuni de corupţie, având în vedere frecvenţa comiterii actelor materiale, în intervalul de aproximativ șase săptămâni în care a fost supravegheat operativ de către organele judiciare“. În fața anchetatorilor și în prezența unui avocat, inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunilor. În urma anchetei, procurorii doljeni au probat comiterea mai multor infracțiuni, iar în martie, anul trecut, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, dar și a Petruței Drăguț, care a fost acuzată de cumpărare de influență.
Cei doi inculpați și-au recunoscut faptele pentru a avea parte de o reducere a pedepselor, iar marți, pe 21 februarie, au fost condamnați.
Marius Ungureanu a primit, în total, opt pedepse cuprinse între un an și patru luni și trei ani și jumătate de închisoare, iar în final, după contopirea acestora și aplicarea unui spor de cinci ani, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare cu executare. În schimb, Petruța Dră­guț a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Potrivit reprezentanților Penitenciarului Craiova, în prezent, agentul Marius Ungureanu este suspendat din funcție.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS