5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea incredibilă a copilului plimbat între două şcoli

Povestea incredibilă a copilului plimbat între două şcoli

Şcoala din Segarcea unde merge Codruţ din noiembrie, anul trecut (Foto: Claudiu Tudor)
Şcoala din Segarcea unde merge Codruţ din noiembrie, anul trecut (Foto: Claudiu Tudor)

Povestea lui Codruţ este cutremurătoare. Elev în clasa a VIII-a, băiatul este purtat între două şcoli situate la peste zece kilometri distanţă una de alta, una la Lipovu şi alta la Segarcea. La şcoala la care este înscris a avut rezultate excepţionale, însă până acum a acumulat peste 100 de absenţe, iar pe semestrul I are situaţia neîncheiată. La şcoala la care merge zilnic, fără să fie înscris în catalog, este acelaşi elev bun cu note peste 8. Codruţ este doar unul dintre miile de copii din Dolj care are părinţii departe de casă şi care a fost lăsat în grija bunicilor. Instanţa trebuie să decidă dacă băiatul va fi totuşi transferat la şcoala la care învaţă de câteva luni fără să fie înscris, iar procurorii din Segarcea fac cercetări într-un dosar de rele tratamente aplicate minorului.

Dreptul la educaţie. Atât îşi doreşte un copil în vârstă de 14 ani. Vrea să devină poliţist. Este un elev silitor, cu rezultate bune la şcoală, un copil care nu a creat niciodată probleme. Codruţ este în acest moment într-o situaţie disperată. Viitorul lui este incert, nu din cauza situaţiei şcolare, ci din cauză că nu a obținut acordul de la tatăl său, tutorele legal, pentru transferul la altă școală. Codruț a fost crescut încă din primele zile de viaţă de bunică, o femeie de 60 de ani care a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru nepotul său. „I-am fost şi mamă, şi tată. De când Codruţ şi fratele lui au venit pe lume m-am îngrijit de ei. Am locuit iniţial cu fiul şi cu nora mea în aceeaşi casă. Când nepoţii aveau trei, respectiv patru ani, părinţii au decis să divorţeze. Nora a plecat peste hotare și nu s-a mai întors, iar fiul a rămas în Lipovu, unde mai târziu s-a recăsătorit şi s-a mutat în casa soției. Copiii au rămas la mine, eu i-am dus la şcoală, eu i-am îngrijit atunci când au fost bolnavi. Tatăl acestor copii, deşi este fiul meu şi îl iubesc enorm, a fost tată doar cu numele. Nici măcar alocaţia copiilor nu le-a dat-o, nu l-a interesat de soarta lor“, a povestit Ana Balica, bunica lui Codruţ.

Din noiembrie, băiatul nu a mai mers la Școala din Lipovu, ci la cea din Segarcea

În 2015, bunicul lui Codruţ s-a îmbolnăvit grav. A ajuns să fie dependent de oxigen. Pentru a fi mai aproape de spital, bunicii împreună cu nepotul au decis să se mute la Segarcea, în casa fiicei lor stabilită în alt oraş. Timp de două luni, băiatul a făcut naveta între Segarcea şi Şcoala din Lipovu. Singurul care avea un venit era bunicul, care primea o pensie de aproximativ 400 de lei. Pentru a face rost de bani, bunica lui Codruţ se ocupa de solarii, mergea la piaţă şi vindea produsele. „Aveam nevoie de bani pentru transportul copilului, bani pentru mâncare. În plus, era distanţă între localităţi, îl urcam în microbuz, apoi sunam şoferul să văd dacă a ajuns cu bine. În noiembrie, Codruţ a decis să solicite dreptul să urmeze Şcoala Gimnazială Segarcea. Din noiembrie, copilul a refuzat să se mai ducă la Şcoala din Lipovu. De atunci însă merge la școală, la Segarcea, cu speranţa că tatăl lui îşi va da acceptul pentru transferul lui. Este viitorul acestui copil în joc. Ne-am făcut deja planuri, dorea să urmeze Liceul Militar, visa să urmeze Academia de Poliţie…“, a adăugat bunica.

„L-am informat că transferul nu se acordă unui minor“

La Şcoala din Lipovu, în acest moment Codruţ a strâns deja peste 100 de absenţe. În plus, nu i-a fost încheiată situaţia şcolară pe semestrul I. „M-am trezit în una din zile cu băiatul la mine în birou. A spus că doreşte să îmi ceară acordul să se mute la Şcoala din Segarcea, că acolo locuieşte bunica. L-am informat că transferul nu se acordă unui minor. I-am explicat că doar tutorele lui legal poate lua o decizie. I-am solicitat numărul de telefon al tatălui, pe care l-am invitat la şcoală pentru a discuta. Acesta mi-a prezentat punctul dumnealui de vedere, mi-a spus că ambii copii din prima căsnicie se află în custodia lui şi că nu este de acord cu transferul. Fără acord noi nu avem dreptul legal să decidem acest transfer. Din câte am aflat, în urmă cu aproximativ două luni, tatăl lui Codruţ a plecat în Germania la muncă. Băiatul este foarte legat de bunică, ea l-a crescut, cu ea a locuit întotdeauna, i-a fost imposibil să se rupă de ea, să locuiască separat. Este trist ce se întâmplă. În şcoală avem alţi zece copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Din 21 de copii, de exemplu, şapte au fost declaraţi repetenţi anul trecut deoarece şi-au urmat părinţii în străinătate trei ani consecutiv“, a spus Violeta Micu, director la Şcoala din Lipovu.

„Am mers pe premisa că orice copil are dreptul la educaţie“

Reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Segarcea au doar cuvinte de laudă la adresa băiatului şi a bunicii. Pe 1 noiembrie, Codruţ a bătut pentru prima dată la uşa directoarei acestei şcoli. „Mi-a explicat motivele pentru care vrea să urmeze cursurile în Școala din Segarcea. M-a impresionat. Imaginaţi-vă un copil disperat, care spune că este în stare să se sinucidă. Un copil care povesteşte că bunica este totul pentru el. Am spus da, mi-am dat acordul ca acest copil să vină la şcoala noastră, sperând că în scurt timp vom obţine transferul. Am mers pe premisa că orice copil are dreptul la educaţie, nu l-am putut refuza. Am făcut o rubrică specială în care i-am trecut prezenţa, notele. Este un copil bun, nu are un comportament deviant, este exemplar. Are note bune, de 8, 9 şi 10, vrea să continue studiile. În acest moment aşteptăm însă sentinţa instanţei pentru că altfel legea nu ne permite să transferăm copilul, să-i trecem notele în catalog, să-i încheiem situaţia“, a spus Irina Tiţoiu, directoarea Şcolii din Segarcea. Mai mult decât atât, directoarea acestei unităţi de învăţământ susţine că a informat reprezentanţii ISJ Dolj încă din luna noiembrie.

„L-am rugat pe tata să îmi dea transferul“

Mai sunt doar câteva luni până la sfârşitul anului şcolar. Codruţ trece însă prin momente grele. Ar fi vrut să urmeze Liceul Militar din Craiova, însă a aflat că media 9,02 nu îl ajută. Şi incertitudinea situaţiei şcolare îl bulversează foarte mult. „O să mă înscriu până la urmă la Liceul din Segarcea. O să învăţ bine pentru că vreau să merg mai departe la Academia de Poliţie. Când am luat hotărârea să mă mut, l-am rugat pe tata să îmi dea transferul. Mi-a spus însă că nu va accepta, e o poveste lungă, mult prea urâtă… Am trăit pentru o perioadă cu tata şi cu soţia lui, însă ne ţineau nemâncaţi pe mine şi pe fratele meu, nu ne lăsau să învăţăm, nu ne permiteau să dormim decât câteva ore pe noapte, ne loveau. Cel mai grav este faptul că fără transfer o să ajung să repet anul. În urmă cu câteva săptămâni a murit şi bunicul. E o perioadă grea. Fratele meu a locuit până la decesul lui tataie cu mama vitregă şi tata în casă, însă nu mai poate. Vrea să vină la bunica. E la un unchi acum, în Lipovu, până termină clasa a VIII-a ca să nu plătim transportul. Bunica ne-a crescut, îmi amintesc cum tata trecea prin faţa porţii şi nici măcar nu se uita în curte să vadă dacă suntem“, a povestit Codruţ.

Cazul lui Codruţ, cunoscut atât de angajaţii Primăriei Lipovu, cât şi de cei din Segarcea

Primarul din Lipovu, Dumitru Dobrescu, știa situația lui Codruț, mai ales că instanța de judecată a solicitat Pimăriei Lipovu efectuarea unei anchete sociale: „Instanța a solicitat Primăriei Lipovu, prin Serviciul de Asistență Socială, efectuarea unei anchete sociale cu privire la minorul în cauză. Astăzi (marți – n.r.) am trimis instanței răspunsul anchetei. S-a stabilit că minorul locuiește cu bunica, la Segarcea, unde merge și la școală. De fapt, copilul a fost crescut de mic de bunica lui“. Şi Mariana Neagu, de la Biroul de Administraţie Publică şi Asistenţă Socială Segarcea, a precizat pentru GdS că a efectuat anchetă socială la domiciliul bunicii. „Aceasta are condiţii optime pentru a creşte copiii. Cazul este în monitorizarea noastră. Bunica ne-a spus că tatăl copiilor se află la muncă în Germania. În prezent, la Judecătoria Segarcea sunt două dosare pe rol: unul în care se solicită transferul copilului de la Şcoala Lipovu la Şcoala Segarcea şi al doilea pentru situaţia juridică a copilului. Este un caz dificil, având în vedere că în momentul divorţului, copiii au fost încredinţaţi tatălui. Bunica a crescut însă copiii din momentul divorţului, de la trei, respectiv patru ani ai copiilor“.
Cazul a ajuns şi în atenţia reprezentanţilor DGASPC Dolj. Potrivit acestora, „copilul se află într-un mediu securizant la bunică. Bunica a fost sprijinită în a demara procedurile pentru oficializarea situației care există în fapt. Cazul a fost transmis spre monitorizare Primăriei Segarcea“.
Gazeta de Sud a încercat să obțină un punct de vedere de la tatăl copilului, însă soția acestuia a precizat că nu dă nimănui numărul său de telefon. De asemenea, femeia a explicat că există un proces pe rol, iar legea trebuie să decidă în privința băiatului.
Până la închiderea ediţiei nu am primit un punct de vedere oficial nici din partea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar.

Ce prevede legea

Legea educaţiei, articolul 86 prevede că: „Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu“. 

Cei mai mulţi părinţi care decid să lucreze în străinătate nu respectă legea

Hotărârea de Guvern nr. 691/2015 reglementează ceea ce trebuie să facă părinţii în momentul în care decid să îşi lase copiii acasă. În primul rând, părinţii trebuie să anunţe despre decizia de a pleca peste hotare cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara, în al doilea rând, trebuie să menţioneze în grija cui va rămâne copilul, care este adresa unde va locui. În plus, legea spune că părinţii trebuie să meargă la judecătorie pentru delegarea drepturilor părinteşti pe perioada cât ei lipsesc. În statisticile DGASPC sunt aproximativ 1.800 de copii cu părinţii plecaţi, însă neoficial numărul acestora este mult mai mare. Primarul comunei Lipovu, Dumitru Dobrescu, a pecizat pentru GdS că tutorele lui Codruț nu a făcut aceste demersuri înainte să plece din țară.

Dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului

La jumătatea lunii noiembrie, anul trecut, Ana Balica l-a luat de mână pe Codruț și au mers la sediul Poliţiei oraşului Segarcea, unde au depus o plângere. În urma sesizării, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea a fost înregistrat un dosar penal privind comiterea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Potrivit anchetatorilor, „în ziua de 16 noiembrie 2016, minorul B.C. şi bunica sa, numita Balica Ana, s-au prezentat la sediul Poliţiei Segarcea şi au sesizat faptul că părinţii minorului (tatăl natural şi mama vitregă) îl supun la diferite munci foarte matinale, aplicându-i tratamente diferenţiate faţă de ceilalţi fraţi, îi interzic acestuia să meargă la şcoală şi l-au agresat fizic, minorul părăsind locuinţa părinţilor şi mergând la locuinţa bunicii paterne din Segarcea, fiind în grija acesteia. Minorul este înscris în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Lipovu, în anul şcolar anterior acesta obţinând media 9,02. Minorul B.C., care este foarte legat afectiv de bunica sa, şi-a manifestat dorinţa de a continua studiile la şcoala din localitatea Segarcea, însă tatăl său nu şi-a dat acordul ca minorul să fie transferat la această şcoală, deşi acesta se află în grija bunicii. În prezent, minorul se află în pericol de a fi exmatriculat din cauza absenţelor acumulate la Școala din comuna Lipovu, deşi, în fapt, acesta frecventează cursurile Școlii Gimnaziale din Segarcea, fiind în clasa a VIII-a, unde s-a remarcat ca fiind un elev model“, au precizat pentru GdS reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.
Anchetatorii au mai precizat că tatăl copilului nu a putut fi audiat până în prezent întrucât, „după întocmirea dosarului penal, acesta a plecat din ţară“.
O lună mai târziu, la jumătatea lunii decembrie, bunica băiatului s-a adresat instanței de judecată pentru a obține transferul la Segarcea. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Segarcea pe 21 decembrie, dată la care Ana Balica a formulat la aceeași instanță o ordonanță preşedinţială.
Potrivit Codului Civil, în cazuri grabnice, instanța poate dispune măsuri provizorii pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere ori pentru prevenirea unei pagube iminente. În caz de urgenţă deosebită, ordonanţa preşedinţială va putea fi dată chiar în aceeaşi zi, instanţa pronunţându-se asupra măsurii numai pe baza cererii şi actelor depuse. Judecata se face de urgenţă și nu sunt admise probe a căror administrare necesită un timp îndelungat. Judecătoria Segarcea a dispus emiterea mai multor adrese, iar pe 6 februarie a stabilit următorul termen de judecată pentru data de 27 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS