16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinanțări nerambursabile pentru IMM-uri

Finanțări nerambursabile pentru IMM-uri

Astăzi se lansează sesiunea de depunere de proiecte pe POR destinate investițiilor firmelor din categoria IMM-urilor. Pot fi accesați între 200.000 de euro pe proiect și 1 milion de euro. Este posibil ca această sesiune să fie unică în 2017. Iată ce condiții obligatorii trebuie îndeplinite pentru a accesa fondurile nerambursabile.

Firmele mici și mijlocii care vor să facă investiții anul acesta pot să atragă fonduri nerambursabile în noua sesiune de depunere de proiecte care se lansează astăzi, pe Programul Operațional Regional (POR), Axa prioritară 2 – „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii“, la nivelul Priorității de investiții 2.2 – „Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor“. Fiecare beneficiar poate obține finanțare nerambursabilă sub forma ajutorului de stat regional, începând de la 200.000 de euro pe proiect și până la un milion de euro pe fiecare proiect de finanțare declarat eligibil.
Sunt eligibile să obțină astfel de finanțări nerambursabile firmele care se încadrează în categoria IMM-urilor nonagricole din mediul urban, precum și întreprinderile mijlocii nonagricole din mediul rural. Solicitantul trebuie să fi desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral și să nu fi avut activitatea suspendată temporar. În anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, firma solicitantă trebuie să fi înregistrat profit din exploatare.

Ce investiții pot fi finanțate

Investițiile care se pot face prin această prioritate pe POR trebuie să se încadreze în categoria celor care se finanțează prin ajutor de stat regional, și anume (după cum sunt enumerate în Ghidul solicitantului lansat în decembrie 2016): „construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție și sau de servicii“; „dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line“. De asemenea, firmele care aplică pe această prioritate pe POR mai pot face cu fonduri nerambursabile investiții care sunt finanțabile prin ajutor de minimis, cum ar fi cele în „implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății“. S-a obținut derogare de la Comisia Europeană pentru acordarea de ajutoare de stat regionale. De exemplu, „ajutorul de stat regional care are scopul de a sprijini dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă reprezintă una dintre aceste categorii exceptate“, se arată în Ghidul solicitantului.
Firmele trebuie să investească într-un anumit gen de active, dacă vor ca proiectul lor să fie eligibil. Așadar, proiectul transmis prin cererea de finanțare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale finanțabile prin ajutor de stat regional. Activele necorporale sunt opționale în proiect.
Valoarea maximă a finanțării nerambursabile ce poate fi solicitată și acordată se determină aplicând, la valoarea cheltuielilor eligibile finanțabile prin ajutor de stat regional, intensitatea maximă a ajutorului, aplicabilă categoriei IMM și regiunii în care se implementează proiectul. De exemplu, în Oltenia, întreprinderile mijlocii au o intensitate a ajutorului de stat de 60% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar întreprinderile mici și microîntreprinderile pot fi finanțate în proporție de 70% sub forma ajutorului de stat.

Proiectele trebuiesă obțină peste 50 de puncte

Proiectele de finanțare pot fi depuse on-line prin aplicația MySMIS, care se găsește pe site-ul dedicat fondurilor europene, www. fonduri-ue.ro. Vor fi respinse proiectele care obțin mai puțin de 50 de puncte. Pentru regiunea Sud-Vest Oltenia sunt alocate 20,7 milioane de euro, la sesiunea de proiecte din acest an. În luna decembrie a anului 2016, când s-a publicat Ghidul solicitantului, după consultări, s-a precizat că sesiunea de depunere de proiecte din luna februarie 2017 ar putea fi unică în acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS