10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăminele de bătrâni - povară pe umerii administraţiilor locale

Căminele de bătrâni – povară pe umerii administraţiilor locale

Căminele de bătrâni, dar şi cele de recuperare şi reabilitare din județul Vâlcea sunt suprapopulate, iar Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) are deja o listă de aşteptare pe care sunt înscrise peste o sută de persoane. „Sunt cereri şi din 2016 pe care deocamdată nu le putem soluţiona. Nu sunt locuri, suntem aglomeraţi. Avem un total de 523 de locuri şi sunt 620 de beneficiari. Problema este că avem şi 28 de tineri care au ieşit din sistemul de protecţie a copilului şi trebuie să le găsim locuri în centre de recuperare“, a spus Antonie Ceauşu, director executiv DGASPC Vâlcea.
Singurele locuri disponibile sunt în căminul de la Nicolae Bălcescu, dar Direcţia nu le poate valorifica deocamdată. „Sunt 30 de locuri pe care le ţinem ca rezervă pentru că avem o situaţie incertă cu cei 42 de bătrâni de la căminul Bălceşti, care nu ştim dacă va fi sau nu închis. Noi avem obligaţia să preluăm bătrânii, nu-i putem arunca în stradă“, a explicat directorul Ceauşu.
Căminul pentru persoane vârstnice de la Bălceşti, aflat în administrarea primăriei, are o capacitate de 80 de locuri şi personal de specialitatea, însă de mai bine de o jumătate de an soarta celor 42 de beneficiari care au rămas în cămin este incertă. Primarul nu mai vrea azilul în oraş, motiv pentru care face tot ce îi stă în putinţă să scape de bătrâni, dar să păstreze clădirea. A tăiat finanţarea pentru salariile angajaților și hrana bătrânilor şi în fiecare lună se duce cu un proiect de hotărâre în Consiliul Local, în speranţa că aleşii vor vota pentru desfiinţare. „Pe noi ne-ar ajuta foarte mult să preluăm un astfel de centru, pentru că are capacitate mare și este acreditat. Mai nou, Ministerul Muncii nu mai vrea ca noi să înfiinţăm alte cămine, se doreşte ca administraţiile locale să se ocupe de bătrânii singuri. Primăria Bălceşti nu vrea să ne dea patrimoniul, vrea doar să scape de bătrâni“, susţine Antonie Ceauşu.

Căminele de bătrâni sunt greu de întreţinut

Administraţiile locale ale comunelor Nicolae Bălcescu, Slătioara şi Scundu au avut iniţiativa de a construi cămine pentru persoane vârstnice, însă nici nu au apucat să le deschidă că şi-au și dat seama că bugetul local nu face faţă cheltuielilor cu întreţinerea şi plata salariaţilor. Căminul din comuna Scundu a fost construit în 2014 din fonduri europene şi are o capacitate de 40 de locuri. Lucrările sunt gata, urmează autorizarea şi acreditarea, dar primăria, care are un buget anual de 950.000 de lei, duce tratative pentru ca DGASPC Vâlcea să preia administrarea căminului. „Un singur beneficiar mă costă 2.000 de lei pe lună. Bugetul nu îmi permite să-l ţin, de aceea doresc ca Direcţia să se ocupe de administrare. Clădirea nu o pot ceda pentru că proiectul este monitorizat, fiind făcut din fonduri europene“, susţine Dumitru Blejan, primarul din Scundu.
În aceeaşi situaţie este administraţia comunei Nicolae Bălcescu, care deja a cedat patrimoniul Consiliului Judeţean. „Am un buget de 300.000 de lei. Conform calculelor noastre, pentru cei 40 de beneficiari şi personalul angajat ne mai trebuiau 18 milioane de lei. De unde să luăm atâţia bani?“, a spus Constantin Oprea, primarul localității Nicolae Bălcescu.
Şi municipiul Râmnicu Vâlcea are un azil cu capacitatea de 80 de locuri, care nu a fost dat în folosință până acum. Inaugurat cu fast, în 2016, de către administratorul Florin Secureanu – fostul director de la Spitalul Malaxa din Bucureşti, anchetat în prezent de DNA -, căminul nu a funcţionat nici măcar o zi. „Acum am preluat noi clădirea şi în curând o vom deschide“, promite primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Unii pot

Singurele cămine pentru bătrâni construite de comunităţi locale şi care funcţionează sunt cel din Budeşti, care o capacitate de zece locuri şi are regim de tranzit pentru situaţii de urgenţă, şi cel de la Roeşti, construit din bani europeni. „Ne-a fost foarte greu la început, am crezut că punem lacătul. Până la urmă, am început să ne gospodărim mai bine şi am reuşit să funcţionăm. Asistenţii sociali ai primăriei i-am mutat la cămin, lemnele pentru centrală le aducem din pădure, iar în curtea căminului cultivăm legume“, susţine Gheorghe Drăghici, primarul comunei Roieşti. Cheltuielile lunare ale căminului sunt de 34.000 de lei, din care 10.000 se strâng de la beneficiari. Cei 23 de vârstinci din cele două cămine sunt oameni din comunele respective care au rămas singuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS