12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljWater Park-ul Craiovei bate recordul la amânări

Water Park-ul Craiovei bate recordul la amânări

La Water Park, lucrările au „îngheţat“ în vara anului trecut şi se aşteaptă şi în prezent, după noua autorizaţie de construire
La Water Park, lucrările au „îngheţat“ în vara anului trecut şi se aşteaptă şi în prezent, după noua autorizaţie de construire

Pentru că şi-a dat seama că nu se poate încadra în ultimul termen primit de la UE pentru finalizarea Water Park-ului (30 aprilie 2017), Primăria Craiova propune în şedinţa de Consiliu Local din 23 februarie prelungirea până la data de 30 octombrie 2017 a duratei contractului de finanţare a acestui proiect european. Altfel, primăria ar trebui să returneze întreaga finanţare neramburabilă primită de la UE până în prezent pentru „Craiova Water Park“, în valoare de 24,3 milioane de lei. 

Proiectul european de 20 de milioane de euro privind construirea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova bate recordul în materie de amânări a termenului de finalizare şi de păsuiri din partea Autorităţii de Management responsabilă cu fondurile europene. Craiova Water Park a intrat încă din 2015 pe lista proiectelor europene cu risc ridicat de nefinalizare până la 31 decembrie 2015, dată de la care nu se mai putea solicita nici un fel de rambursare a cheltuielilor eligibile ale proiectului, însă a avut nevoie de păsuiri pentru ca municipalitatea să nu fie obligată să restituie toată finanţarea nerambursabilă primită de la UE pentru construirea parcului acvatic. Şi a primit până acum două astfel de păsuiri: prima până la 30 iunie 2016, cea de-a doua până la 30 aprilie 2017. Insuficient însă pentru finalizarea proiectului.
Water Park-ul a „îngheţat“ la stadiul din vara anului trecut (14 iulie 2016), când primăria a revocat autorizaţia de construire emisă în martie 2016, iar până în prezent nu sunt semnale că noua autorizaţie de construire ar apărea curând. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, procesul este unul de durată şi necesită o serie de avize şi documentaţii, motiv pentru care termenul de 30 aprilie 2017 nu ar putea fi respectat. Iar pentru a nu exista riscul ca întreaga finanţare nerambursabilă primită până în prezent, în valoare de 24,3 milioane de lei, să fie returnată, Primăria Craiova va solicita o prelungire până la 30 octombrie 2017 a duratei contractului de finanţare a acestui proiect. Primul pas: aprobarea acestei cereri în Consiliul Local, în şedinţa programată joi, 23 februarie.

Câţi bani a „înghiţit“ până acum Water Park-ul

În raportul întocmit de primărie se menţionează că, până la data de 31.12.2016, din valoarea totală a proiectului de 84.838.109 lei a fost achitată suma totală de 70.242.389 lei. Din aceasta, 64.858.263 lei ar fi contravaloarea lucrărilor executate, din valoarea totală a contractului de lucrări, în sumă de 80.699.200 lei, restul banilor fiind plătiţi pentru servicii de dirigenţie (53.921 lei), servicii de proiectare (1.159.738 lei), asigurarea utilităţilor (436.272 lei), cote ale ISC (400.157), publicitate (4.275 lei) şi avize (2.206 lei). Pe lângă aceşti bani, o sumă de 3.327.553 lei a rămas la dispoziţia DNA, pentru un prejudiciu care ar fi de recuperat în urma unor lucrări decontate şi neexecutate, potrivit procurorilor, existând şi un dosar în instanţă în acest sens. Ar mai fi de spus că din valoarea totală a proiectului, de 84.838.109 lei, finanţarea nerambursabilă este de 29.302.939 lei, în timp ce 39.323.168 lei este contribuţia proprie a beneficiarului (Primăria Craiova – n.r.), iar diferenţa de 16.212.002 lei este TVA, suportată de la bugetul de stat.
În raportul întocmit, primăria vorbeşte că decizia prelungirii termenului de implementare a proiectului se face pentru a nu returna cei 24,3 milioane de lei, finanţarea nerambursabilă. Cum însă suma cu care UE urma să contribuie la acest proiect era de 29,3 milioane de lei, ar rezulta că diferenţa de 5 milioane de lei este ceea ce va suporta municipalitatea pentru nefinalizarea proiectului până la data iniţială de implementare, respectiv 31 decembrie 2015. Primăria se pare însă că şi-a luat măsuri legat de acest aspect al întârzierii lucrărilor la Water Park, dacă este să ne luăm după cele menţionate în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre de consiliu local. Documentul arată că, potrivit contractului încheiat cu constructorul, „dacă lucrările sunt executate cu întârziere, iar acest fapt conduce la pierderi parţiale sau totale ale sumelor nerambursabile la care Municipiul Craiova are dreptul, aceste sume vor fi recuperate de la executant, până la valoarea maximă a finanţării nerambursabile“. Cu alte cuvinte, constructorul plăteşte.
Water Park-ul Craiovei, un val de promisiuni neonorate

Va fi însă gata Water Park-ul vara aceasta, după ce anul trecut craiovenii au fost amăgiţi cu fel de fel de promisiuni, toate neonorate? O întrebare la care autorităţile locale nu au încă un răspuns, dovadă şi această ultimă cerere de amânare. Având însă în vedere toate termenele prelungite şi nerespectate, pare de înţeles de ce acum municipalitatea suflă şi în iaurt. Iată câteva exemple sugestive. Când s-a semnat contractul cu constructorii Water Park-ului (6 februarie 2013), termenul de finalizare a proiectului a fost stabilit la 32 de luni. Dar nici nu a început bine organizarea de şantier că termenul s-a redus cu şase luni, constructorii anunţând că vor finaliza parcul acvatic în 29 de luni, adică în aprilie 2015. Pentru că nu era însă chip să se respecte acest termen, durata s-a prelungit cu şase luni, până la 27 octombrie 2015. Ce s-a întâmplat atunci? A apărut un alt act adiţional, prin care termenul a fost prelungit, la solicitarea Primăriei Craiova, până la 29 noiembrie 2015. Nici acesta din urmă nu a putut fi respectat, aşa că Water Park-ul a intrat pe lista proiectelor cu fonduri europene cu risc de nefinalizare în 2015.
Ce a urmat în 2016 este deja de notorietate. Primarul de atunci al Craiovei, Olguţa Vasilescu, anunţa, prin luna aprilie, că Water Park-ul va fi deschis de Ziua Copilului: „Mai este un tobogan de montat, câteva finisaje la interior şi să se pregătească terenurile pentru sport. Noi vrem chiar pe 1 iunie, de Ziua Copilului, să îl inaugurăm“. Prin iunie, edilul revenea cu o nouă afirmaţie, de data asta postată pe o reţea de socializare: „Water Park­-ul îşi aşteaptă recepţia. Din păcate, nu am reuşit să rezolvăm încă situaţia salvamarilor, ca să îl putem deschide. Dacă ştiţi pe cineva… ca să ne putem bălăci vara asta“. Dar craiovenii nu au mai avut ocazia să se bălăcească în 2016, pentru că singurele valuri de la Water Park au fost cele făcute de promisiunile neonorate.
Rămâne de văzut dacă va mai trece încă o vară peste Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului până să fie dat în folosinţă şi dacă municipalitatea se va încadra şi în acest ultim termen: 30 octombrie. Potrivit unui răspuns trimis GdS la începutul anului de către Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, responsabilă cu proiectele europene din regiune, Water Park-ul ar fi executat în proporţie de 90%, clădirea pentru bazine acoperite fiind obiectivul unde ar mai fi de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS