12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGropile de gunoi din Oltenia, pe lista neagră a Europei

Gropile de gunoi din Oltenia, pe lista neagră a Europei

 

Dezinteresul și bâlbâiala autorităților în implementarea legislației de mediu costă scump țara noastră. Comisia Europeană a anunțat ieri că a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că de opt ani autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu. Din datele puse la dispoziția GdS de reprezentanța în România a Comisiei Europene reiese că trei județe din Oltenia – Olt, Mehedinți și Gorj – figurează pe lista neagră.

Comisia Europeană a decis ieri să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite de deșeuri neconforme, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Executivul UE a precizat că a luat această decizie după ce a avertizat România în nenumărate rânduri în privința acestei probleme. „În pofida avertismentelor anterioare ale Comisiei, România nu a reușit să ia măsuri în ceea ce privește depozitele de deșeuri neconforme, în concordanță cu prevederile din normele europene relevante (Directiva 1999/31/CE a Consiliului). Astfel, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea lor necontrolată. România avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009“, se arată în comunicatul de presă al CE. Oficialii europeni au explicat că progresele României la acest capitol au fost insuficiente. „Întrucât pentru remedierea acestei situații nu s-au înregistrat progrese suficiente, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, în septembrie 2015, solicitând autorităților române să ia măsuri corespunzătoare cu privire la 109 situri necontrolate care, deși nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o amenințare pentru sănătatea umană și pentru mediu. S-au înregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deșeuri măsurile necesare de remediere și închidere nu fuseseră finalizate în decembrie 2016. Pentru a determina România să accelereze procesul, Comisia trimite autoritățile române în fața Curții de Justiție a UE“, mai spune Comisia. România nu este singura țară care intră în vizorul forurilor europene pentru neînchiderea depozitelor. „Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor șase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului și a Spaniei“, mai spune comunicatul. Potrivit Agerpres, Ministerul Mediului avertiza cu ceva timp în urmă că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi sau o sumă forfetară de aproape două milioane de euro.

Cum arată lista cu cele 68 de depozite neînchise

La solicitarea GdS, reprezentanța în România a Comisiei Europene a transmis lista cu cele 68 de depozite neconforme care nu au fost închise de autorități. Pe listă se regăsesc trei județe din Oltenia – Olt, Mehedinți și Gorj -, în timp ce Dolj și Vâlcea sunt „curate“ din acest punct de vedere. Din discuțiile jurnaliștilor cu factorii județeni responsabili reiese că aceștia nu știu clar care este situația depozitelor ce trebuie închise și confundă închiderea lor cu sistarea depozitării deșeurilor. Cu precizarea că depozitele neînchise se împart în trei categorii (municipale, industriale periculoase și industriale nepericuloase), situația se prezintă în felul următor, conform listei obținute de GdS: Gorj – două depozite municipale de deșeuri neînchise, la Novaci și Motru, și un depozit pentru deșeuri industriale nepericuloase la UATAA Motru; Mehedinți – două depozite municipale neînchise, la Orșova și Drobeta Turnu Severin; Olt – două depozite de deșeuri industriale nepericuloase, la SC SMR SA și SC Electrocarbon SA. Din totalul de 68 de depozite, 28 sunt pentru deșeuri municipale, 25 pentru deșeuri industriale periculoase și 16 pentru deșeuri industriale nepericuloase. Bihor este județul cu cele mai multe depozite neînchise de deșeuri industriale periculoase.

Ce spun autoritățile din Oltenia

Groapa de gunoi de la Măldăreşti (Vâlcea) nu a fost închisă
Groapa de gunoi de la Măldăreşti (Vâlcea) nu a fost închisă

Oficialii din județul Olt consideră că situația la nivelul județului este neclară și că depozitele neconforme de la Slatina, Caracal, Corabia și Balș au fost închise în cadrul proiectului de management integrat al deșeurilor. Operatorul care are contracte cu administrațiile din Slatina și Balș, Salubris SA, a semnat un contract de depozitare a deșeurilor la Albota, în județul vecin, Argeș, dar practic depozitează deșeurile la Slatina, unde a fost înființat un depozit temporar, în curs de autorizare, pe structura unei mai vechi gropi ecologice, nefinalizată cu ani în urmă.
Depozite temporare se vor înființa și la Caracal și Corabia până la momentul la care depozitul județean, situat în localitatea Bălteni, va deveni operabil. Oficialii din Gorj consideră că un singur depozit neconform din județ nu a fost încă închis, și anume cel din Motru, deși Comisia Europeană amintește și de cel din Novaci. În ultimii ani au fost închise depozitele de gunoi de la Târgu Jiu, Turceni, Bumbeşti-Jiu, Rovinari şi Ţicleni. De asemenea, lucrările la groapa de gunoi de la Novaci au fost finalizate şi mai este de întocmit documentaţia pe care autorităţile din domeniul protecţiei mediului trebuie să îşi pună avizele. Motivul pentru care depozitul de la Motru nu a fost închis este lipsa banilor. Primăria din localitate este aproape în pragul insolvenţei, după ce bugetul propriu a scăzut constant în ultimii ani de la 100 de milioane de lei, la numai 13 milioane de lei. „Municipalitatea din Motru suferă grav din cauza lipsei banilor. Se vorbea la un moment dat chiar de insolvenţă la nivelul primăriei. Suma necesară pentru închiderea depozitului de gunoi neconform este de 1,3-1,4 milioane de lei. Am mai acoperit o parte cu pământ, dar mai sunt necesare fonduri. Primarul caută acum fonduri. Dacă ar exista bani, lucrările ar fi gata în maximum două luni. Noi facem lunar controale acolo. Am transmis notificări şi au termen ca până pe 31.12.2017 să efectueze toate lucrările şi să îl închidă oficial. Depozitul de la Motru este singurul rămas neînchis“, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj.
Anul 2017 menționat ca termen-limită a fost folosit și de alți oficiali din domeniu, deși Comisia Europeană nu amintește nicăieri de el, ci spune că data-limită a fost 2009. Dacă la Gorj autoritățile vorbesc de un depozit neînchis, iar CE de două, la Vâlcea, oficialii locali spun că au un depozit neînchis, iar Comisia spune că nu au nici unul. Judeţul Vâlcea mai are un singur depozit de colectare a gunoiului neconform. Este vorba de groapa de pe raza comunei Măldăreşti de la graniţa cu oraşul Horezu, depozit în care aduc gunoi operatori din Vâlcea, dar şi din judeţul Olt. „Potrivit normelor europene, groapa de la Măldăreşti urmează să fie închisă în vara acestui an, termenul-limită fiind 17 iulie 2017“, a spus Alin Voicescu, directorul Agenţiei de Mediu Vâlcea. Gropile din Drăgăşani şi Călimăneşti au fost deja închise, iar la Râmnicu Vâlcea s-a construit din fonduri europene, încă din 2009, un depozit ecologic, care nu este utilizat la capacitate din cauza faptului că operatorii de salubritatea nu au platforme de colectare selectivă. Un alt depozit de gunoi pentru care există aviz de mediu din 2010 urmează să fie construit din fonduri europene de Consiliul Judeţan Vâlcea într-o pădure în comuna Roeşti „Anul acesta ar fi trebuit să fie gata, dar nici măcar nu au început lucrările. Este o investiţie de 45 de milioane de euro“, a spus Gheorghe Drăghici, primarul comunei Roeşti. La Mehedinți, autoritățile consideră că nu mai este nici un depozit neconform deschis, dar acceptă totuși că la Orșova a fost un depozit care s-a închis și la a cărui ecologizare se lucrează. Oficial, pentru autoritățile de mediu, în Mehedinți nu mai sunt gropi neconforme. Comisia spune altceva. Și oficialii din Dolj vorbesc de 2017 ca termen-limită de închidere a unui depozit, cel de la Filiași. Cel din Băilești ar fi trebuit închis în 2009, cel din Calafat – în 2010, iar cel din Segarcea – în 2015. „Ele au fost prinse în Master Planul de Deșeuri, iar acum trebuie făcute lucrări de închidere“, au spus reprezentanții de mediu din Dolj. Din declarație rezultă că nu au fost închise. Pe lista Comisiei Europene, Doljul este un județ „curat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS