16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe fonduri nerambursabile pot fi accesate în 2017

Ce fonduri nerambursabile pot fi accesate în 2017

Agricultorii pot să atragă și anul acesta fonduri europene, în special pentru irigații
Agricultorii pot să atragă și anul acesta fonduri europene, în special pentru irigații

Anul acesta vor fi lansate finanțări pe mai multe submăsuri pe PNDR, pentru irigații, drumuri forestiere și agricultură. Se așteaptă finanțări și pentru IMM-uri pe POC și sunt alocate fonduri guvernamentale pentru firme start-up care angajează minimum două persoane.
Anul acesta sunt programate să fie lansate finanțările din fonduri europene sau guvernamentale pe mai multe programe de finanțare. Cele mai multe finanțări vor fi deschise pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru care au fost lansate în dezbatere publică, pe 6 februarie, ghidurile solicitantului pe cinci submăsuri.

Pot fi accesați bani pentru irigații

Sprijinul nerambursabil pe PNDR, pe submăsura 4.3, Componenta de Irigații, va fi de 100% din cheltuielile eligibile pe proiect. „Prin proiectele depuse vor fi finanțate investiții în modernizarea infrastructurii secundare de irigații, clădirilor aferente stațiilor de pompare, repompare, punere sub presiune și/sau racordarea la utilități, inclusiv construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat“.
Aceste alocări nerambursabile nu pot depăși 1 milion de euro pe proiect – în cazul investițiilor pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune și 1,5 milioane de euro pe proiect, dacă acel proiect își propune amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare.
Pot fi eligibile organizații sau federații ale utilizatorilor de apă, constituite din proprietari și/sau utilizatori de terenuri agricole, în conformitate cu legislația în vigoare, se arată în Ghidul Solicitantului postat pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Drumuri de acces către ferme și exploatații forestiere

Tot pe submăsura (sM) 4.3 se pot depune proiecte pentru Componenta de Infrastructură Agricolă. Prin proiectele depuse vor fi finanțate investiții în „construcția, extinderea și/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploatațiilor agricole)“, se arată în draftul Ghidului solicitantului supus dezbaterii publice. Este foarte important de știut că prin această submăsură nu se finanțează drumurile de pământ. 85% din sumele nerambursabile alocate pentru această submăsură provin de la Uniunea Europeană și 15% provin de la statul român.
Pot fi eligibile pe această submăsură unitățile administrativ teritoriale și/sau asociații ale acestora. Potrivit AFIR, este nevoie ca toți cei care solicită fonduri nerambursabile pentru a construi drumuri de acces către ferme trebuie să îndeplinească următoarele condiții, după caz: „Solicitanții, beneficiarii, membrii asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, după caz, înregistrați în registrul debitorilor AFIR, atât pentru Programul SAPARD, cât și pentru FEADR, care achită integral datoria față de AFIR, inclusiv dobânzile și majorările de întârziere până la semnarea contractelor de finanțare;
– solicitanții care s-au angajat prin declarație pe propria răspundere, la depunerea cererii de finanțare, că vor prezenta: dovada cofinanțării private la data semnării contractului și nu prezintă aceste documente la data prevăzută în notificare, numai în cadrul sesiunii continue a anului următor“. De data aceasta, nu există cotă de cofinanțare, ci sprijinul nerambursabil va fi de 100% din cheltuielile eligibile din proiect.
De altfel, se vor putea depune proiecte on-line, când se lansează finanțarea, pentru firmele care au exploatații forestiere, tot pe sM 4.3. Ajutorul de minimis va fi în următoarea formă: „Sprijin acordat întreprinderilor pentru inves­tiții necesare dezvoltării, modernizării sau adaptării infrastructurii silvice – schema 4.3“. Scopul respectivei scheme îl reprezintă „creșterea gradului de accesibilizare a pădurilor prin înființarea, extinderea și modernizarea căilor de acces din cadrul fondului forestier“, conform ghidului solicitantului postat pe site-ul AFIR zilele trecute.
Au mai fost lansate ghidurile spre consultare pe sM 7.2. „Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“ și pe sM 7.6 „Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural“.

Bani europeni pentru IMM-uri

La începutul lunii februarie, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a postat pe site pentru dezbatere publică proiectele pentru șase programe care se vor deschide anul acesta. Acestea sunt: Programul național multianual de microindustrializare; Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață; Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului; Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii; Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – TIMM 2017; Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Dacă în cazul fondurilor pentru agricultură și silvicultură lucrurile sunt foarte avansate și s-au publicat primele variante de ghiduri, în cazul fondurilor pentru IMM-uri nu se știe exact când vor fi lansate apelurile de finanțare, dar se estimează că vor fi lansate finanțările anul acesta.
Pe Programul Opera­țional pentru Competitivitate (POC) 2014-2020, lansat în septembrie 2016 și cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională s-a lansat componenta „Fonduri pentru competitivitate“, destinate accelerării procesului de finanțare a IMM-urilor românești prin diverși intermediari financiari. În 2017 sunt alocate 59,3 milioane de euro pentru acest program. Concret, 40 de milioane de euro din aceste fonduri vor fi destinate companiilor inovatoare (IMM-uri), iar restul până la 59,3 milioane de euro vor fi alocate sub forma unui instrument de creditare cu dobândă subvenționată și cu partajarea riscului între beneficiar și bancă.

Fonduri neram­bur­sabile de la buget, pentru start-up-uri

Programul Start-up Nation România a fost aprobat în luna ianuarie, prin OUG nr. 10/2017 și va fi operabil în următoarele luni. Programul presupune finanțarea cu fonduri nerambursabile de la bugetul de stat pentru micile afaceri din sfera IMM-urilor care pornesc la drum pentru prima dată și care angajează minimum doi oameni. Vor fi finanțate cu până la 200.000 de lei (circa 44.000 de euro) de fiecare beneficiar start-up-urile care angajează cel puțin două persoane pe perioadă nedeterminată și care mențin respectivele locuri de muncă cel puțin trei ani. Din fondurile alocate se estimează că vor primi astfel de finanțări circa 10.000 de IMM-uri. Ajutorul de minimis va fi acordat doar IMM-urilor care se înființează după data de intrare în vigoare a OUG nr. 10/2017 publicată zilele trecute în Monitorul Oficial.
Banii se vor acorda respectându-se legislația ajutoarelor de minimis. La art. 50 din OUG amintită se precizează că „măsurile de natura ajutorului de minimis se implementează prin intermediul unei scheme transparente de minimis, care se aprobă prin hotărâre a guvernului și se derulează cu respectarea criteriilor stabilite de normele europene și de legislația națională în domeniu“. Totuși, ultimul articol din ordonanță prevede că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ „Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va elabora și supune aprobării guvernului o hotărâre privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzută la art. 5“. Rămâne de văzut ce va presupune acea schemă de ajutor pe care o va adopta guvernul, astfel încât să se cunoască exact ce categorii de start-Up vor putea primi finanțări nerambursabile de la stat și pentru ce fel de activități se vor acorda ajutoarele de minimis promise prin ordonanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS