12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZece lei plimbarea cu telescaunul la Rânca

Zece lei plimbarea cu telescaunul la Rânca

Telescaunul de la Rânca e folosit pentru plimbări
Telescaunul de la Rânca e folosit pentru plimbări

Telescaunul de la Rânca, Gorj, este funcţional, cu toate că pârtia de lângă instalaţie nu este disponibilă ca urmare a cantităţii reduse de zăpadă şi din cauza lipsei tunurilor de zăpadă. Cu toate acestea, administratorul telescaunului de la Rânca, situat sub Vârful Păpuşa, a luat decizia de a pune în funcţiune instalaţia de transport pe cablu. Preţul unei călătorii dus-întors este de zece lei. Aşadar, telescaunul este utilizat în prezent pentru turiştii din staţiune care vor să admire peisajele din Rânca, de lângă Vârful Păpuşa. Pârtia din zonă, lungă de 980 de metri, cea mai mare din staţiune, nu a mai funcţionat din anul 2015. Atunci, căderile masive de zăpadă au putut face posibilă punerea în funcţiune a celor şapte pârtii de schi şi săniuş.

Investiţie care nu a dat satisfacţie

Este de amintit că investiţia prin care a fost construit telescaunul de la Rânca, precum şi sistemul de canalizare şi staţiile de epurare se află de anul trecut sub lupa Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF). Instituţia şi-a propus să verifice modul în care au fost cheltuite fondurile europene de preaderare în zona Rânca, Gorj. Este vorba de un proiect cu o valoare totală de aproape opt milioane de euro. Investiţia finanţată prin vechiul program Phare a vizat amenajarea domeniului schiabil prin construirea unei instalaţii de telescaun sub Vârful Păpuşa şi a unei pârtii de schi lungă de 980 de metri. De asemenea, a mai fost construită o reţea de canalizare şi patru staţii de epurare a apelor uzate, trei fiind în zona administrată de Novaci şi una în zona administrată de Baia de Fier.

Au dat faliment

Societatea care a administrat telescaunul, Vârful Păpuşa SA, a dat faliment în 2014, la trei ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei. Pârtia nu este dotată cu tunuri de zăpadă şi, în lipsa unor ninsori consistente, este aproape impracticabilă în timpul sezonului de iarnă. Numai instalaţia de transport pe cablu a costat peste patru milioane de euro. Acum nu deserveşte pârtia pentru că aceasta nu este disponibilă. Telescaunul este utilizat doar pentru plimbarea turiştilor, iar în ritmul acesta nu se ştie cine va putea să scoată profit din investiţia de la Rânca, realizată cu fonduri europene. Autorităţile locale au vorbit la un moment dat de continuarea investiţiilor pentru punerea în valoare a telescaunului, însă totul a rămas în stadiul de declaraţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS