22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsfaltul din Craiova le întinde șoferilor tot mai multe capcane

Asfaltul din Craiova le întinde șoferilor tot mai multe capcane

Din ce în ce mai multe străzi din Bănie au de suferit de pe urma condițiilor meteo (zăpadă, fenomene de îngheț – dezgheț). Asta pentru că în asfalt au început să apară frecvent gropi care îi pun la încercare pe șoferi, iar unele chiar pot reprezenta un pericol pentru traficul rutier. De remedierea provizorie a carosabilului se poate ocupa RAADPFL, regia din cadrul Primăriei Craiova intervenind până acum în câteva situații. Gropile sunt însă tot mai multe. Probleme cu asfaltul au apărut și pe DN 65 Craiova – Pitești, imediat după Metro, iar responsabila drumului, DRDP Craiova, susține că va astupa gropile în regim de urgență, după oprirea precipitațiilor.

Puține sunt străzile din Craiova care să nu prezinte deficiențe în această perioadă, majoritatea din cauza vremii. Precipitațiile, fenomenele de îngheț – dezgheț, acțiunile de deszăpezire au lăsat urme adânci pe multe drumuri din oraș, fie că este vorba de crăpături, asfalt distrus și lăsat în special în zona gurilor de canal sau gropi în carosabil. Acestea din urmă încep să apară precum ciupercile după ploaie, testând vigilența șoferilor. Unii le-au învățat deja și le ocolesc, alții fac brusc „cunoștință“ cu ele. Sunt și gropi care pot reprezenta un pericol pentru traficul rutier, iar acestea ar trebui astupate urgent. În Craiova, de reparațiile provizorii ale gropilor din carosabil, fie că este vorba de plombare sau doar de astuparea lor cu alte materiale decât mixtura asfaltică (pietriș, pavele, piatră cubică, bolovani de râu), se ocupă Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL).
Regia din cadrul Primăriei Craiova poate interveni în situațiile de acest gen mai ales când este vorba de gropi care țin de siguranța circulației, într-o perioadă în care bugetul orașului nu a fost aprobat pentru a se direcționa bani către firma care se ocupă de repararea străzilor în baza unui acord-cadru (SC Delta ACM). RAADPFL a și intervenit ieri, când a astupat cu pavele groapa de pe strada Brestei (după intersecția cu Iancu Jianu), ce toca nervii șoferilor de ceva vreme, dar drumurile cu probleme sunt mult mai multe. Asfaltul s-a măcinat și au apărut gropi în carosabil și pe strada Câmpia Islaz, la intersecția străzilor Bibescu și Madona Dudu, pe strada Caracal, în sensul giratoriu care separă strada Caracal de strada Henry Ford, pe bulevardul Decebal sau pe strada Anul 1848, ca să oferim doar câteva exemple. Și strada Horia, pe sectorul cuprins între Calea București și Naterre, are probleme cu gropile. Asfaltul turnat anul trecut parcă s-a evaporat, formând gropi în jurul mai multor guri de canal, printre care șoferii sunt acum nevoiți să facă slalom.
Și pe strada Henry Ford au apărut gropi, dar aici mai există un sector de drum pe care s-a lăsat asfaltul (pe sensul de mers către centru, spre marginea trotuarului). S-a încercat o reparație provizorie, cu un fel de mixtură asfaltică, dar lucrarea a fost lăsată neterminată, iar pe o distanță de câteva zeci de metri asfaltul este tot lăsat. Legat de strada Henry Ford, primăria preciza, într-un răspuns oferit GdS, că există deja încheiat un contract pentru reabilitarea drumului (proiect tehnic și execuție) și că lucrările sunt programate să demareze anul acesta.

Șir de gropi și pe DN 65 Craiova – Pitești

Nu doar drumurile din municipiul Craiova au avut de suferit de pe urma zăpezii, ci și cele naționale. Pe DN 65 Craiova – Slatina – Pitești au apărut recent mai multe gropi, chiar după intrarea spre Metro. Înșiruite pe câțiva metri, acestea îi fac pe șoferi să tragă brusc de volan pentru a le evita. De acest sector răspunde Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, iar instituția susține că va astupa gropile respective în regim de urgență, după oprirea precipitațiilor. „Referitor la gropile apărute după topirea zăpezii în special pe DN 65, km 6-8, zona Aeroport – Metro, vă comunicăm faptul că DRDP Craiova, prin Secția de Drumuri Naționale Craiova, va executa repararea acestora în regim de urgență după oprirea precipitațiilor (ploaie, ninsoare) din această perioadă, secția având în stoc 50 de tone de mixtură“, se precizează într-un răspuns transmis GdS de DRDP Craiova. „Conform normativelor în vigoare, repararea gropilor pe timp friguros se efectuează cu mixtură stocabilă, aceasta fiind o reparație provizorie până în primăvară, când condițiile meteo permit repararea definitivă cu mixtură asfaltică (la cald)“, a mai menționat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.
Potrivit Direcției, degradările respective au apărut din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț și a traficului greu de pe DN 65 și nu ar fi prima dată când se intervine aici. Reprezentanții DRDP Craiova au explicat că astfel de reparații provizorii s-au mai făcut pe drumurile naționale din administrare și după prima zăpadă, acolo unde a fost cazul, fiind astupate la acea dată și gropile de pe DN 65.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS