11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de profesori refuză pensionarea

Sute de profesori refuză pensionarea

O bună parte din profesorii care îndeplinesc vârsta de pensionare solicită prelungirea activității cu cel puțin un an
O bună parte din profesorii care îndeplinesc vârsta de pensionare solicită prelungirea activității cu cel puțin un an

Profesorii care îndeplinesc vârsta de pensionare își doresc să rămână la catedră cel puțin încă un an. 107 cadre didactice din județul Dolj, din 151 care au depus cerere de prelungire a activității peste vârsta de pensionare, au primit acordul pentru a fi la catedră și anul școlar următor. 26 dintre cei admiși au primit acordul ieri, după contestații. Cei mai mulți sunt profesori de matematică, limbi străine, învățători și educatoare, majoritatea de la unități școlare din Craiova. Situația aceasta există și în alte județe ale Olteniei. Sindicaliștii spun că dascălii solicită să rămână la catedră în primul rând pentru salariu.

Performanțele cu elevii de la clasă și existența unei norme vacante pentru anul școlar următor au fost principalele criterii pe baza cărora cadrele didactice care îndeplineau vârsta de pensionare își puteau prelungi activitatea și în anul școlar următor, conform metodologiei de mișcare a personalului didactic. Din cei 151 de dascăli care au solicitat acest lucru, 81 au primit deja aprobare în prima etapă de eliberare a acordurilor. Printre unitățile de învățământ craiovene care își păstrează profesorii cu performanțe la catedră se numără Colegiul Național „Carol I“ – la materii ca matematică, limbi străine, limba română, filosofie și chiar educație fizică și sport. De asemenea, la Colegiul Național „Frații Buzești“ au primit acordul un profesor de matematică și unul de limba franceză, dar și o educatoare, iar la Colegiul Național „Elena Cuza“ rămân peste vârsta de pensionare profesori de matematică, limba franceză, limba engleză, dar și de fizică. Exemple de acest fel găsim și la școlile gimnaziale, dar și la liceele care au învățământ primar și gimnazial. Cele mai multe păstrează învățătorii. Nu mai puțin de 17 cadre didactice de la învățământul primar rămân la catedră deși îndeplinesc condițiile de pensionare. Astfel de situații găsim la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“, Școala Gimnazială „Elena Farago“, Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ (a dat acordul pentru doi învățători), Școala Gimnazială „Traian“, Școala Gimnazială „Ion Creangă“, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“, Școala Gimnazială „Anton Pann“, Școala Gimnazială „Ion Țuculescu“, Liceul „Tudor Arghezi“, Colegiul Național „Ștefan Velovan“. Învățătorii sunt păstrați la catedră și în județ, la școlile din Desa, Valea Stanciului, Măceșu de Jos, Rast. De asemenea, la învățământul preșcolar sunt 14 educatoare care îndeplinesc vârsta de pensionare și care vor rămâne la catedră la grădinițele cu program prelungit „Phoenix“, „Traian Demtrescu“, „Dumbrava Minunată“, „Sfânta Lucia“, „Otilia Cazimir“ din Craiova, dar și la grădinițele de la Rast, Leu, Segarcea. Și la matematică, disciplină la care anul trecut nu au fost posturi vacante pentru concursul de titularizare, sunt 11 cadre didactice care sunt păstrate în activitate peste vârsta de pensionare. Mai rămân la catedră profesori de limba franceză, limba engleza și limba și literatura română. „Unii dintre acești dascăli primesc acordul de prelungire a activității pentru al treilea an consecutiv“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună.
Lista cu cadrele didactice care vor rămâne la catedră și după îndeplinerea vârstei de pensionare a fost definitivată ieri, când s-au soluționat contestațiile depuse de o bună parte din cei 70 de profesori refuzați în prima etapă. 26 de cadre didactice au reușit să obțină astfel aviz favorabil, în prezent la nivelul județului Dolj fiind 107 cadre didactice care îndeplinesc condițiile de pensionare, dar care vor rămâne la catedră.

În Olt, 85 de profesori rămân la catedră

Deși au împlinit vârsta de pensionare, peste 100 de cadre didactice din școlile județului Olt au solicitat avizul pentru a continua activitatea la catedră, întrucât legislația le permite. În unitățile școlare din județ s-au depus 105 astfel de solicitări, venite atât din partea educatorilor și învățătorilor, cele mai multe, cât și din partea profesorilor care predau diverse discipline. La nivelul consiliilor de administrație ale respectivelor unități s-au aprobat, însă, doar 90.
Pentru că toate aceste solicitări au ajuns și în fața Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Olt, alte șapte solicitări, aprobate inițial la nivelul școlilor, au „picat“, fiind aprobate doar 83. Motivele care au stat la baza acestor refuzuri, spune purtătorul de cuvânt al ISJ Olt, prof. Mirela Paraschiv, sunt legate de situațiile de rezolvat la nivelul județului, ca urmare a restrângerilor de activitate, având în vedere faptul că scăderea numărului de elevi duce anual la dispariția unor catedre. Doi dintre profesorii respinși au depus contestație, care a fost aprobată ieri de consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, fiind 85 de profesori care vor fi păstrați la catedră după vârsta de pensionare.

„Oamenii rămân în activitate pentru că pensiile sunt derizorii“

Cum s-a ajuns ca dascălii să solicite prelungirea activității, deși lucrează într-un sector cu un consum nervos extraordinar, a explicat liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Olt, prof. Ionel Barbu. „Solicită aceste prelungiri pentru că pensiile sunt derizorii. După atâția ani de activitate, ajung la pensii între 1.100 și 1.500 de lei, în condițiile în care salariul poate fi peste 2.000 de lei. Prelungindu-și activitatea, este vorba în primul rând de salariu, dar și de faptul că își măresc punctajul pe baza căruia le va fi calculată pensia“, a declarat liderul sindical.
Reprezentanții cadrelor didactice militează în continuare, însă, și pentru reintroducerea în legislație a posibilității de a se pensiona cu trei ani mai devreme, fără penalizări, tocmai avându-se în vedere condițiile de muncă. „Trebuie să privim lucrurile în oglindă. Sunt și colegi care ar dori pensionarea anticipată. Uneori e vorba de afecțiuni care nu le permit pensionarea pe motive medicale, însă și continuarea activității presupune eforturi deosebite. Noi milităm în continuare pentru a recâștiga dreptul de pensionare anticipată, fără penalizare, avem chiar un proiect legislativ în acest sens“, a mai declarat liderul.
Trebuie menționat faptul că profesorii pensionari mai au o altă posibilitate de a-și continua activitatea la catedră, financiar în condiții chiar mai bune, dacă optează pentru pensionare și solicită ore la plata cu ora. Ceea ce, însă, nu le poate garanta nimeni, menționează liderul lor, este existența acestor ore, care se distribuie la începutul anului școlar. „Ce ne bucură este că această prelungire de activitate nu influențează rezolvarea celorlalte situații. Au fost, în primul an, ceva probleme, în sensul că prin aceste prelungiri s-a micșorat numărul catedrelor și orelor disponibile pentru cei care vor să intre în sistem, însă acum s-au reglat, pentru că vorbim deja de situația în care primii care au beneficiat de prelungire au ieșit din acest calcul, trecând cei trei ani pentru care pot primi avizul“, a mai spus prof. Barbu.

Gorj: 96 de profesori pensionari au primit acordul

În judeţul Gorj, 144 de profesori din învăţământul preuniversitar îndeplinesc condiţiile de pensionare. Potrivit lui Ion Işfan, inspectorul şcolar general din județ, 96 dintre aceştia au primit acordul să îşi continue activitatea în anul şcolar 2017-2018.
„Avem 144 de cadre didactice care se încadrează la condiţiile de pensionare. Dintre acestea, 96 au primit din partea unităţilor de învăţământ acordul să îşi poată continua activitatea în anul şcolar 2017-2018. Restul fie nu au cerut acordul de prelungire a activităţii, fie au cerut şi au contestat. Acordul se solicită anual de către profesorii pensionari şi nu poate fi prelungit mai mult de trei ani. Profesorii pensionari sunt foarte bine pregătiţi şi au mare experienţă. În general, acordul are în vedere acoperirea anumitor discipline unde este deficit“, a spus Ion Işfan, şeful ISJ Gorj.
De altfel, inspectorul școlar general al ISJ Gorj a menționat că profesorii respectivi vor fi în toamnă la catedră doar dacă se constituie clasele. În cazul în care nu se constituie clasele, profesorii pensionabili vor fi primii care vor pleca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS