17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenia spune NU corupţiei!

Oltenia spune NU corupţiei!

Peste 10.000 de craioveni au ieşit, încă o dată, în stradă, seara trecută, ca să ceară guvernului Grindeanu să abroge ordonanţa pentru modificarea unor articole din Codul Penal, dar şi ordonanţa graţierii. Toţi cei care şi-au petrecut ore bune în centrul Craiovei au spus că protestele nu vor înceta până ce guvernul nu va pune pe primul loc interesele cetăţenilor. De asemenea, oamenii erau revoltaţi pentru că guvernanţii au luat decizia să aprobe aceste ordonanţe, la o oră târzie, fără ca acestea să se regăsească pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 31 ianuarie.
În Piaţa „Mihai Viteazul“ din Centrul Craiovei au protestat oameni de toate vârstele şi au scandat cu îndârjire că vor ca ordonanţele să fie abrogate. Oamenii au adus cu ei pancarte cu mesaje pe care voiau să le transmită guvernului şi PSD-ului. „Copilul meu e mândru de mine, al tău, hoţule, e mândru de tine?“, „Uniţi salvăm toată România“, „Abrogaţi, apoi demisionaţi“, „Nu puteţi cumpăra toate generaţiile“, „Altă întrebare: Când daţi abrogare?“, scria pe pancartele oamenilor. De asemenea, s-a strigat la unison „DNA să vină să vă ia“, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta!“, „Refuz acest abuz“.
Protestatarii sunt revoltaţi că guvernul refuză să îi ia în seamă. „Nu sunt de acord cu schimbarea Codului Penal, iar acest lucru m-a făcut să fiu pentru a treia oară în stradă. Cu siguranţă, scopul lor este să scoată nişte oameni de-ai lor din puşcărie. Nu mă miră că nu au ţinut cont de vocea străzii. Aparent, în România se întâmplă o chestie repetitivă, în sensul că oamenii îşi cam uită trecutul. Uitaseră până acum să îşi ceară drepturile, dar iată că acest lucru nu se mai întâmplă. Cât timp vor continua cu aceste ordonanţe, noi vom fi în stradă. Cei care recurg la violenţe în timpul protestelor sunt nişte inconştienţi, poate plătiţi, poate nu. Democraţia nu înseamnă violenţă. Trebuie să protestăm paşnic“, a spus Andrei, un tânăr manifestant.
Tinerii au venit în număr mare în centru Craiovei şi au susţinut răspicat faptul că nu vor îngădui să fie furaţi în continuare. „Nu vrem să fim furaţi, ne-am săturat de bătaia de joc. Noi vrem să fim cinstiţi şi să putem munci liniştiţi în ţara noastră, să nu fie nevoie să plecăm. Vreau să îmi câştig banii în mod cinstit, nu vreau să iau mită, nu vreau să dau mită. Asta ar trebui să înţeleagă cei care ne conduc. Au dat aceste ordonanţe pentru a putea fura legal, să nu se ducă la puşcărie în cazul în care ar trebui. Cu toţii trebuie să plătească, să li se ia banii pe care i-au furat. Noi nu putem să ne luăm o casă nici dacă muncim o viaţă“, a declarat Camil, un alt craiovean venit în centrul Craiovei la manifestaţie.
Cei mai în vârstă au spus că sunt în stradă pentru viitorul copiilor lor. „Ordonanţele guvernului vor afecta oamenii cinstiţi din întreaga ţară şi vrem dreptate, vrem justiţie. În fruntea ţării să fie oameni decenţi, oameni curaţi, pentru că vrem un viitor curat pentru copiii noştri, pe care i-am crescut în spiritul dreptăţii! E singura noastră speranţă, să ieşim în stradă. Scopul lor este să aibă un trecut limpede şi să ajute clanurile mafiote. Nu au ţinut cont de oamenii care au ieşit în stradă, asta e nesimţire. Cred că tremură de frică. Pe cei care nu au ieşit în stradă până acum îi aşteptăm, noi suntem şi vom fi aici“, a mai adăugat Gheorghe Neagoe.
Protestatarii craioveni spun că nu vor înceta să iasă în stradă până ce ordonanţele date de guvernul Grindeanu nu vor fi abrogate. Cu toate acestea, liderul PSD, Liviu Dragnea, alături de premierul ţării, Sorin Grindeanu, au anunţat ieri că nu îşi vor schimba decizia.

Proteste în toată Oltenia

Nu doar craiovenii au ieşit la proteste, ci şi ceilalţi locuitori ai Olteniei.

La Râmnicu Vâlcea, peste 1.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului pentru a protesta împotriva ordonanţei privind modificarea Codului Penal şi împotriva amnistiei şi graţierii. Tineri entuziaşti au venit cu braţe de flori, garoafe albe şi roşii, pe care le-au împărţit jandarmilor în semn de respect şi mulţumire pentru modul în care se poartă cu manifestanții. Tot tinerii au adus cu ei steaguri tricolore şi radiocasetofoane din care se auzea imnul ţării „Deşteaptă-te române“.
În judeţul Olt, oamenii au ieşit în stradă în două oraşe. La Caracal, oraşul natal al ministrului justiţiei, Florin Iordache, aproape 50 de persoane s-au strâns în centru şi au cerut demisia acestuia. Aproximativ 150 de persoane au ieşit la proteste şi la Slatina şi au scandat pe esplanada din faţa prefecturii.

Tot atâtea au fost şi la Târgu Jiu. La Drobeta Turnu Severin, peste 100 de persoane au scandat împotriva guvernului mai întâi la Prefectura Mehedinţi, apoi au pornit într-un marş către sediul PSD din municipiu. „Cine nu sare ori e cu Dragnea, ori e prost de moare“, „Abrogare“, „PSD – ciuma roşie“, „DNA să vină să vă ia“, „Hoţii!“, „Tot poporul cere: fără graţiere“, au fost doar câteva dintre scandările manifestanţilor care au ieşit ieri seară pe străzi. Nu s-au înregistrat incidente la nici unul dintre protestele din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS