16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj6.142 de permise de conducere reținute de polițiști într-un an

6.142 de permise de conducere reținute de polițiști într-un an

O analiză a IPJ Dolj arată că, în 2016, aproape jumătate din accidentele grave s-au produs în orașe (Foto: arhiva GdS)
O analiză a IPJ Dolj arată că, în 2016, aproape jumătate din accidentele grave s-au produs în orașe (Foto: arhiva GdS)

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Dolj au reținut, în cursul anului 2016, nu mai puțin de 6.142 de permise de conducere, cele mai multe pentru neacordare de prioritate pietonilor și depășirea vitezei neregulamentare.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, anul trecut au fost organizate 1.218 acțiuni în trafic, scopul fiind prevenirea accidentelor grave.
În urma acestor acțiuni, polițiștii de la Rutieră au constatat 778 de infracțiuni la regimul circulației și au aplicat 77.714 amenzi șoferilor care au încălcat prevederile Codului Rutier.
Oamenii legii au precizat că cele mai multe amenzi (22.030) au fost date șoferilor care au depășit viteza legală, dintre aceștia un număr de 1.238 fiind depistați conducând cu mai mult de 50 km/h peste limita legală. Alte 16.855 de sancțiuni au fost date pentru nefolosirea centurii de siguranță, iar pentru folosirea telefonului mobil la volan alte 3.958 de amenzi. Restul sancțiunilor au fost aplicate pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice ori neacordarea de prioritate pietonilor şi vehiculelor.
De asemenea, în cursul anului 2016, polițiștii doljeni au reținut 6.142 de permise de conducere, cele mai multe (1.456) pentru neacordare de prioritate pietonilor. Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita admisă au fost suspendate 1.238 de permise de conducere, iar restul până la 6.142 pentru alte abateri, cum ar fi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, neacordare de prioritate vehiculelor sau nerespectarea culorii roşii a semaforului. În plus, oamenii legii au retras 1.946 de certificate de înmatriculare şi 651 de plăcuţe de înmatriculare.

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor rutiere grave

Reprezentanții IPJ Dolj au mai explicat că, în urma acestor acțiuni, numărul accidentelor grave de circulație a scăzut față de anul 2015, ca și numărul victimelor.
În ceea ce privește cauzele accidentelor grave, pe primul loc a rămas viteza excesivă, urmată de traversarea neregulamentară a pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor. De asemenea, după locul producerii accidentelor grave, cele mai multe (44%) s-au produs în mediul urban, 37% în mediul rural, iar restul în afara localităţilor. Oamenii legii susțin că, pe lângă aceste cauze principale, la producerea accidentelor grave au mai contribuit lipsa de educație în trafic a pietonilor și șoferilor, dar și agresivitatea șoferilor. Și toate acestea în condițiile în care numărul autovehiculelor a crescut destul de mult. „Aceste evoluţii s-au înregistrat pe fondul unui context general caracterizat de aspecte precum creşterea numărului de autovehicule înmatriculate în judeţul Dolj, în condiţiile în care infrastructura a rămas aceeaşi. La acestea, se adaugă lipsa de educaţie în trafic a multor participanţi, atitudinea agresivă a şoferilor (cu cât autovehiculul este mai performant sau sectorul de drum are o calitate superioară, cu atât tentaţia de a nu respecta regulile de circulaţie este mai mare), dar şi percepţia greşită a pietonilor conform căreia conducătorii de autoturisme sunt singurii responsabili, adică cei care trebuie să-i protejeze pe ei“, au explicat polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS