12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFord angajează sute de oameni de la 1 martie

Ford angajează sute de oameni de la 1 martie

O mare parte a muncitorilor care vor fi angajați anul acesta la Ford vor primi, pentru început, salarii de bază mai mici decât muncitorii care lucrează deja în fabrică, plus o serie de bonusuri (Foto: arhiva GdS)
O mare parte a muncitorilor care vor fi angajați anul acesta la Ford vor primi, pentru început, salarii de bază mai mici decât muncitorii care lucrează deja în fabrică, plus o serie de bonusuri (Foto: arhiva GdS)

Producătorul de automobile va angaja 975 de oameni, până la mijlocul toamnei acestui an. Conform unui document intern, transmis în fabrică de către Sindicatul Ford Automobile Craiova, compania va încheia cu noii angajați trei tipuri de contracte de muncă: pe perioadă nedeterminată (cu jumătate din viitorii salariați), pe perioadă determinată (un sfert din total); iar restul vor fi contracte încheiate între muncitori și un agent de muncă temporară. Iată când va începe procesul de selecție și ce salarii se vor plăti în uzină pentru noii angajați.

După mai mulți ani în care numărul salariaților de la Ford aproape că s-a înjumătățit față de momentul preluării fostei uzine Daewoo de către americani, anul acesta compania demarează un amplu proces de angajare. După cum GdS titra cu câteva zile în urmă, cei mai mulți dintre viitorii salariați ai fabricii de autovehicule vor fi din categoria muncitorilor necalificați, în special operatori care să lucreze pe noua linie de producție care se pregătește în uzină, pentru a produce noul model Ford EcoSport.

100 de persoane, prima rundă de angajări

Producătorul de automobile din Craiova va angaja, de la 1 martie 2017, aproximativ 100 de operatori de bază pentru producția de Ford B-Max. Potrivit unui document intern care a fost distribuit angajaților de către Sindicatul Ford Automobile Craiova și care ne-a ajuns la redacție, cei 100 de noi operatori care vor lucra pe bandă vor fi angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, de la 1 martie până la 31 iulie, după care de la 1 august vor fi schimbate în contracte pe perioadă nedeterminată. În prezent, la Ford se produc 250 de autovehicule B-Max pe zi, însă noile angajări din martie se vor face pentru că din luna respectivă se vor produce 280 de unități pe zi. Ford a rămas cu un deficit de muncitori la bandă, după ce unii au plecat, iar alții au fost promovați pe alte posturi, conform unor surse din fabrică.
În total, Ford va angaja anul acesta 975 de persoane, conform aceluiași document distribuit de Sindicat, care a fost informat de conducerea companiei despre noile intenții de angajare de anul acesta. „Din aprilie continuă procesul de selecție a operatorilor de bază, urmând ca angajările să aibă loc din vară și până în mijlocul toamnei, în total fiind vorba de aproximativ 975 de angajați. Vor exista trei tipuri de angajări: 1. Contract de muncă pe perioadă nedeterminată (cel puțin jumătate din total); 2. Contract de muncă pe perioadă determinată (aproximativ un sfert din total); 3. Contract prin agent de muncă temporară (contractul fiind încheiat între angajat și agenția care plasează forță de muncă temporară)“, se arată în documentul emis de Sindicatul Ford Automobile Craiova. Un sfert din viitorii salariați înseamnă aproximativ 240 de persoane, care vor avea contracte de muncă pe perioadă determinată.
Potrivit unor surse avizate, cei mai mulți dintre noii angajați vor fi necalificați. Aceștia vor da un test scris, care este eliminatoriu, un test de dexteritate și logică, organizat de firma de recrutare Manpower (firmă care se ocupă de procesul de recrutare de la Ford) și un test practic, efectuat de Ford.
Compania va angaja și 70 de persoane calificate (electricieni și ingineri electroniști) pentru care procesul de selecție va fi foarte dur. Candidații vor susține patru tipuri de teste și de interviuri: test scris (utilizare calculator și cunoștințe tehnice), interviu structurat, test practic în Ford, interviu cu managerul zonei care va face angajarea.

Salarii mai mici pentru muncitorii necalificați

La Ford există mai multe clase de salarizare, iar cel mai mic salariu brut pornește de la 1.550 de lei. Conform datelor distribuite angajaților uzinei, „salariile noilor operatori de bază vor fi, în primele șase luni de contract, mai mici decât valoarea minimă a plajei de salarizare a grupei F, în a șaptea lună ajungând la minimul plajei de salarizare F (în prezent de 1.550 de lei)“. Acesta este salariul de bază sau salariul brut acordat angajaților, la care se adaugă diverse sporuri. În prezent, un muncitor care lucrează la linia de producție din Ford încasează lunar între 1.900 de lei și 2.800 de lei, în funcție de vechime și, mai ales, de vechimea în cadrul Ford. Salariile mai mici le primesc cei angajați anii trecuți, când Ford a încadrat în muncă aproximativ 500 de persoane, majoritatea pentru linia de producție.
GdS a solicitat un punct de vedere de la Ford legat de noile angajări care se vor face anul acesta, însă compania ne-a comunicat că, momentan, nu are comentarii de făcut pe acest subiect.
După ultimele date care se vehiculează, producția de masă de Ford EcoSport va începe la Craiova în luna octombrie a acestui an. Ford încă nu a comunicat oficial data de începere a producției și cadența de fabricație a mini SUV-ului de oraș, EcoSport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS