Fondurile europene, colacul de salvare al comunei Galicea MareComuna doljeană Galicea Mare este încă una din nenumăratele localităţi sărace din judeţul nostru. Oamenii de aici îşi duc traiul destul de greu, iar agricultura şi legumicultura sunt singurele care îi mai scot la liman. În lipsa acestora, localnicii nu ar avea unde să muncească pentru că aici nu a venit niciun investitor important care să le ofere un serviciu. Primarul ştie că locurile de muncă ar ajuta la reîntinerirea comunei, însă nu prea crede că o să vină cineva să investească la Galicea Mare, din cauza infrastructurii prea puţin dezvoltată. Totuşi, lucrurile au început să se mişte cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană. 

Galicea Mare are în jur de 4.200 de locuitori, care încearcă să îşi câştige existenţa cu ajutorul pământului pe care îl cultivă. Apropierea de oraşul Băileşti îi ajută pe agricultori, care merg de două ori pe săptămână la piaţa de acolo şi îşi vând legumele sau cerealele pe care le-au obţinut cu multă trudă. Populaţia care încearcă să reziste în aceste condiţii este de vârsta a doua sau a treia. Majoritatea tinerilor au plecat în căutarea unui trai mai bun, în străinătate sau în oraşe din ţară unde îşi pot asigura un venit lunar.

Şcoala din centrul comunei are nevoie de reabilitare

Primarul din Galicea spune că de când a câştigat această funcţie, în 2008, priorităţile sale au fost educaţia şi sănătatea. „Am reabilitat cele două grădiniţe, care au acum grupuri sanitare în interior. Din această primăvară vom reabilita şcoala cu clasele V-VIII din centrul comunei. În acest moment, unitatea de învăţământ nu deţine autorizaţie de funcţionare din cauza grupurilor sanitare care sunt în exteriorul ei. Finanţarea o primim de la Ministerul Dezvoltării, prin Ordonanţa nr. 28. Avem deja contractul de finanţare încheiat, iar licitaţia este în desfăşurare. Imediat cum ne permite timpul, începem lucrările. Avem la dispoziţie 100.000 de euro. În această şcoală învaţă peste 100 de copii. Cu frigul nu au fost probleme pentru că şcolile au centrală termică proprie şi este căldură“, a spus Florel Catană, primarul din Galicea Mare.

Din punct de vedere medical, situaţia stă destul de bine, iar oamenii au la dispoziţie trei medici care au grijă de sănătatea lor. „Avem trei cabinete de medicină generală şi unul de stomatologie. Avem şi o farmacie. Sunt trei medici care lucrează în ture şi este totul bine. Şi cabinetele medicale au centrală termică şi nici acolo nu au fost dificultăţi din cauza frigului“, a mai declarat primarul.

Peste 50% dintre locuitori sunt vârstnici

Populaţia din Galicea Mare este în scădere continuă, iar cei tineri îşi găsesc rostul departe de localitatea natală pentru că aici nu pot avea un venit lunar asigurat. „Din păcate, tinerii ne părăsesc, pleacă după locuri de muncă. Unii pleacă doar sezonier, însă alţii pleacă definitiv din localitate. Și eu am fetele plecate în Irlanda şi în Canada. Acolo au putut să aibă salarii bune, ce câştigau aici era prea puţin. Avem în jur de 200 de familii plecate. La ultimul recensământ erau 4.260 de oameni. Peste 50% sunt bătrâni. Avem în jur de 200 de dosare pentru ajutor social și numărul creşte în fiecare an. Ocupaţiile principale ale oamenilor sunt agricultura şi legumicultura. Suntem aproape de Băileşti, iar acolo funcţionează o piaţă mare, care e deschisă joia şi duminica, şi foarte mulţi cetăţeni din Galicea Mare merg acolo să îşi vândă produsele“, a explicat Florel Catană.

Cea mai mare problemă din Galicea este, după cum spune şi edilul comunei, lipsa locurilor de muncă. „Am avea nevoie să existe locuri de muncă pentru a putea să ne păstrăm tinerii. E un dezavantaj mare pentru noi că avem populaţia îmbătrânită. Nu am găsit niciun investitor care să vină aici. Cred că suntem şi prost poziţionaţi din punct de vedere geografic, dar probabil şi lipsa unei autostrăzi ne afectează foarte mult. Poate dacă ar fi autostrada Craiova-Piteşti alta ar fi situaţia. Altă problemă ar fi lipsa alimentării cu gaze. Deci, suntem deficitari în ceea ce priveşte infrastructura, iar acest lucru ne afectează mult“, a declarat Florel Catană.


„Trăiesc din ajutorul social. Nu avem unde să ne ducem să muncim. Nici cu ziua nu prea găsim de lucru. Mai facem agricultură, cultivăm roşii, castraveţi. Am doi copii care locuiesc aici. Nu ştiu ce vor face mai departe pentru că aici sigur nu îşi vor găsi de muncă“, a povestit un localnic din Galicea Mare.

„Fără fondurile europene ar fi imposibil“

Taxele şi impozitele plătite de oamenii din Galicea Mare nu ar putea niciodată să acopere investiţiile de care are nevoie comuna pentru a se dezvolta. Fondurile europene au fost singura soluţie prin care municipalitatea a reuşit să facă anumite proiecte. „Acum avem un contract cu Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea străzilor şi vom începe, din primăvară, să asfaltăm 3,5 kilometri de străzi. Am primit 500.000 de lei. Tot în domeniul infrastructurii avem un studiu de fezabilitatea pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă. În acest moment, ne mai trebuie încă 6 km de reţea de alimentare cu apă. Oamenii au fost receptivi şi s-au racordat la sistemul de apă curentă. De asemenea, avem şi un studiu de fezabilitate pentru introducerea sistemului de canalizare. Cu siguranţă, vom prinde finanţare şi pentru acest proiect. Fără fondurile europene ar fi imposibil să ne descurcăm. La nivelul comunei Galicea Mare veniturile proprii nu depăşesc un milion de lei. Aceste investiţii necesită sute de milioane. Din bugetul propriu putem doar să gospodărim localitatea. Nici burse nu am dat elevilor pentru că nu au fost bani“, a precizat edilul.

Mircea Dinescu are 50 de hectare de vie în Galicea Mare

Majoritatea cetăţenilor din comună cultivă viță de vie, dar nu suprafeţe mari. „Există o suprafaţă de 50 de hectare cultivată de oamenii din comună. Mai avem încă o suprafaţă compactă de viţă de vie, tot în jur de 50 de hectare, administrată de Mircea Dinescu. Este vorba de vie nobilă. Avem şi Sărbătoarea Trifonului, care se ține la Galicea cam din anul 1980. În fiecare an, pe 1 februarie, mergem la biserică, participăm la slujbă, apoi mergem cu mai multe căruţe, care au drapelul României, pe tarlalele de vii, iar preotul le sfinţeşte pentru a fi ferite de dăunători şi de boli“, a mai spus Florel Catană.

Galicea Mare nu a reuşit să atingă standardele impuse de timp, iar scăderea şi îmbătrânirea populaţiei apasă greu pe umerii comunei. Şansele de dezvoltare scad anual, pe măsură ce tinerii părăsesc localitatea, iar prosperitatea este departe de oamenii de aici.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 1 februarie 2017

Actualitate

» Guvernul PSD-ALDE a dat liber la furat
» Cine sunt politicienii care pot scăpa de dosare
» UPDATE – 1000 de români protestează la Londra. Manifestații au loc și în alte orașe europene
» Reacția celor mai importante ambasade față de proteste
» Proteste la Timişoara, Iaşi, Cluj, Galaţi şi Sibiu faţă de deciziile Guvernului privind legile justiţiei
» Senatul a respins procedura de urgenţă pentru ordonanţa de modificare a Codurilor Penale şi graţiere
» Parlament: Moțiunea de cenzură va fi citită luni în plenul comun
» UPDATE – Bucureşti: 125.000 de oameni protestează în Piata Victoriei, cerând demisia Guvernului
» UPDATE – Vâlcea: Aproximativ 1000 de persoane protestează în faţa Tribunalului
» Protestatarii se strâng din nou în Piaţa Victoriei
» Sesizarea CSM privind conflictul între puteri, înregistrată la CCR
» Senatul și-a ales Biroul permanent pentru prima sesiune a anului 2017
» Fostul ministru Aurelia Cristea demisionează din PSD după 20 de ani. “O noapte neagră pentru România”.
» PNL și USR au depus la Parlament moțiunea de cenzură
» Mesaj public transmis de CSM pentru apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său
» Moneda naţională s-a depreciat astăzi pe piaţa interbancară

Local

» Penalii din Vâlcea care scapă de mâna justiţiei
» Dosarul Vâlcov II: Cătălin Rotea, adus cu mandat să spună cum a cărat șpaga
» Fost președinte de CJ, foști și actuali primari – cercetaţi pentru abuz în serviciu
» 40 de şcoli din Vâlcea nu au autorizaţii de securitate la incendiu
» Olt: Proteste în premieră la Slatina
» UPDATE – Mehedinţi: 300 de severineni au pornit într-un marș pe străzile orașului
» Olt: Proteste şi la Slatina
» Protest USR-PNL la sedinta in plen a Camerei Deputatilor: “Rusine!, “Hotii!”
» Gorj: Reparaţii la sistemul de iluminat pentru Coloana Fără Sfârşit

Dolj

» Accident cu patru victime pe Calea Severinului
» Craiova s-a trezit! Mii de oameni în stradă
» Scapă cine poate!
» Craiovenii, revoltaţi de ordonanţele aprobate de guvern
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Facturi acceptabile pentru prima lună de iarnă
» Viile din Segarcea au fost sfinţite
» UPDATE – Craiova: Numărul protestatarilor a ajuns la 5000 (VIDEO)
» UPDATE – Craiova: Sute de persoane s-au adunat în Piaţa Mihai Viteazul
» Craiova: Ateliere și spectacole în Fabrica de Povești de la Teatrul Colibri

Gorj

» Modificările Codului Penal „rezolvă“ dosare de abuz în serviciu
» Gorj: Protestele s-au mutat în Piaţa Prefecturii
» Gorj: Proteste în Piaţa Prefecturii şi la Coloana Fără Sfârşit

Sport

» Modena, o nucă prea tare pentru Craiova
» Podărenii, victorioși în fața „școlarilor“
» CSO Filiași a pierdut cu Flacăra Horezu
» Jucătorii și suporterii Craiovei au deszăpezit „Extensivul“
» Baschet (m): Înfrângere dramatică pentru SCM-U Craiova cu U Cluj
» Fotbal / Mihai Stoichiţă este noul director tehnic al FRF
» Handbalistele de la SCM vor avea mâine antrenament deschis publicului

Sanatate

» Lipsesc multe vaccinuri din cabinetele medicale și spitale

Educatie

» Cine plătește revistele școlare?

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Du-te, copile, du-te! Învață și du-te!

Top