10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj, numărul victimelor violenţei domestice e în continuă creştere

În Dolj, numărul victimelor violenţei domestice e în continuă creştere

Zeci de femei din judeţul Dolj sunt anual victime ale violenţei domestice. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), datele statistice pe primele şase luni ale anului 2016 relevă faptul că 109 femei au sesizat la unitățile de poliție că au fost victime ale violenței în familie. „În aceeași perioadă a anului 2015, au fost sesizate 86 de cazuri în care femeile au fost victime ale agresiunilor în familie. Din punct de vedere al mediului în care au avut loc faptele, s-a constatat că majoritatea victimelor sunt din mediul rural“, a precizat Alin Apostol, purtător de cuvânt la IJP Dolj.

Cele mai multe victime sunt casnice

38 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani au solicitat sprijinul oamenilor legii. Nu au scăpat de bătăi şi jigniri nici femeile trecute de 60 de ani, din rândul acestora fiind înregistrate la poliție 23 de sesizări. Urmează segmentul de vârstă 40-49 de ani, cu 21 de reclamaţii, 20-29 de ani – 13 sesizări, 50-59 de ani – nouă sesizări, sub 19 ani – cinci sesizări. Categoria cea mai expusă violenţei domestice este cea a femeilor fără ocupaţie. „Acestea sunt cele mai expuse din cauza dependenţei economice faţă de abuzator, 64 din victime fiind fără ocupație, dar şi 21 de pensionare. Cele mai multe conflicte au loc în cadrul familiilor organizate, între soţi sau între părinţi şi copii. În ultimul an, la nivelul inspectoratului au fost primite şapte ordine de protecție emise de diferite instanțe de judecată“, a adăugat Alin Apostol.
Nu de puţine ori, aceste femei îndură în mod repetat agresiuni fizice. Potrivit reprezentanţilor poliţiei, au fost consemnate 29 astfel de situaţii, reprezentând 26,6% din numărul total. Din cele 109 cazuri de violenţă intrafamilială care au avut ca părţi vătămate femei, 34 au fost clasate deoarece victimele şi-au retras plângerea.
IJP Dolj a demarat, împreună cu Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune, proiectul „Equillibrium“, având drept scop reducerea riscului de revictimizare a femeilor victime ale violenţei domestice.

În România, în prima jumătate a anului 2016, peste 8.900 de cazuri de violenţă în familie

În primele şase luni ale anului 2016, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române.
Cifrele se referă numai la cazurile care ajung să fie sesizate la poliție, un număr infim comparativ cu datele colectate în studiul din 2014 al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale, în care se arăta că una din patru femei din România a fost, cel puțin o dată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său. În anul 2015 au fost înregistrate 15.933 de victime ale infracțiunii de lovire sau alte violențe în familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS