Cluburile şi barurile craiovene intră în legalitate sau se închid

Patronii barurilor şi cluburilor craiovene trebuie să intre în legalitate, altfel vor fi obligaţi să închidă (Foto: arhiva GdS)


Cluburile şi barurile craiovene mai au la dispoziţie doar cinci luni pentru a se pune la punct cu condiţiile impuse de lege în vederea obţinerii autorizaţiei pentru siguranţa la incendiu, dată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Însă, în zona centrală a Craiovei sunt multe localuri care nu corespund prevederilor legale, iar unii manageri au puţine soluţii la dispoziţie pentru că proiectele localurilor au fost gândite prost de la început, în special pentru barurile care funcţionează la subsoluri.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au dat zece amenzi în valoare totală de 18.500 de lei, în urma unor controale făcute săptămâna trecută la mai multe cluburi și baruri din Craiova. Pompierii au constatat că unele cluburi foloseau instalații electrice improvizate, altele aveau stingătoare expirate, iar în unele cazuri instalațiile pentru stingerea incendiilor (splikere, hidranți interiori) erau neîntreținute. „În urma centralizării datelor obţinute până în acest moment, cadrele inspectoratului au depistat 18 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, fiind remediate până la încheierea controlului, iar 12 fiind sancționate cu zece amenzi și două avertismente. Principalele deficienţe au constat în: exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni şi improvizaţii, utilizarea stingătoarelor de incendiu având termenul de valabilitate depăşit, neîntreţinerea corespunzătoare a instalațiilor cu rol de protecție în caz de incendiu, utilizarea unor elemente de decor (material fonoabsorbant) pentru care nu s-au prezentat documente care să certifice comportarea la foc, nesolicitarea şi neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu“, au precizat reprezentanții ISU Dolj. Aceştia au mai explicat că în nici unul dintre localurile controlate neregulile nu au fost atât de grave încât să se aplice măsura închiderii.

Însă, din 30 iunie anul acesta, lucrurile se schimbă. Barurile şi cluburile de peste 200 de metri pătraţi vor fi obligate să obţină autorizarea privind securitatea la incendiu. În caz contrar, patronii vor fi nevoiţi să pună lacătul pe afacere.

Unii patroni închid cluburile

Conştienţi de faptul că structura localurilor nu le va permite să intre în legalitate, cei care deţin spații ce intră în categoria alimentaţie publică încearcă să se replieze astfel încât să nu fie sancţionaţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Unii patroni au hotărât chiar să renunţe la spaţiile pentru care nu puteau să obţină autorizaţia pentru securitatea la incendiu. „Am luat decizia să închidem întregul local pentru că ne-am dat seama că nu vom putea intra în legalitate până pe 30 iunie din cauză că tot spațiul nostru era la subsol. Am avut mai multe controale de la ISU, am primit şi sancţiuni, şi de aceea am luat această decizie. O să deschidem într-un alt spațiu“, a spus managerul unui club situat pe strada C.D. Fortunescu din Craiova. Aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi la sfâşitul anului 2015, după tragedia din Colectiv, când un alt club, situat pe Calea Unirii, a fost închis şi mutat în alt imobil.

„Nu mai funcţionăm la subsol, am păstrat doar partea de sus“

În alte cazuri, patronii unor baruri din Centrul Vechi al oraşului au decis să funcţioneze doar în partea de sus a spațiului deținut pentru a nu avea probleme. „Noi nu mai avem nevoie de autorizaţie de la ISU pentru că avem o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi. Partea de subsol am închis-o pentru că strica starea de spirit. De când s-a dat legea antifumat, oamenilor le era greu să urce şi să coboare de multe ori pentru a fuma. De asemenea, de când s-au întâmplat cazurile Colectiv şi Bamboo, oamenii au devenit foarte reticenţi şi au început să folosească foarte puţin subsolul, aşa că l-am închis. Până ce s-a dat hotărârea aceasta, care se referă la faptul că nu este nevoie de autorizaţie la un spaţiu mai mic de 100 de metri pătraţi, am luat o amendă de 5.000 de lei, cu posibilitatea plăţii la jumătate în 24 de ore“, a declarat managerul unui bar din Centrul Vechi al Craiovei.


„Noi am fost verificaţi după ce s-a întâmplat incendiul din Colectiv, dar nu am fost sancţionaţi. Oricum, suprafaţa noastră este mai mică de 200 de metri pătraţi şi nu avem nevoie de autorizaţie, nici nu avem o parte din local la subsol. Localul este doar la parter“, a declarat un alt manager.

Există şi cazuri în care patronii şi-au luat măsuri de precauţie înainte să primească vrea amendă. „Localul de la parter şi localul de la subsol sunt două lucruri total diferite la noi. Cel de la subsol are ieşire separată şi, oricum, este o suprafaţă mai mică de 100 de metri. Suntem în legalitate“, a spus un alt patron de bar din Centrul Vechi. „Am primit o sancţiune de la pompieri pentru că nu aveam o lampă de siguranţă cu indicatorul EXIT. În rest, funcţionăm la parter, nu la subsol, şi nu avem o suprafaţă mai mare de 200 de metri, deci nu ne trebuie autorizaţie ISU“, a precizat managerului unui club aflat pe strada Vlad Ţepeş din Craiova.

Ce spune legea

Conform Hotărârii de Guvern nr. 571/2016 privind aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării pentru securitatea la incendiu, spațiile care au destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp, vor avea nevoie de autorizaţie ISU.

Însă, potrivit art. 1., litera c) al acestei hotărâri de guvern, vor avea nevoie de autorizaţie şi clădirile în care sunt amplasate încăperi sau grupuri de încăperi, definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca „săli aglomerate“, indiferent de aria construită, regimul de înălţime ori destinaţie. Caracteristica de „sală aglomerată“ este definită într-un normativ din 1998, denumit P118. ­Pe scurt, aceasta este o încăpere sau un grup de încăperi care comunică direct între ele prin goluri (protejate sau neprotejate), în care suprafaţa ce-­i revine unei persoane este mai mică de 4 m pătrați şi în care se pot întruni simultan cel puţin 150 de persoane (săli de spectacole, săli de întruniri, încăperi pentru expoziţii, muzee, cluburi, cinematografe, comerţ, cazinouri, discoteci etc.). Când sunt situate la parter, se consideră săli aglomerate cele cu mai mult de 200 de persoane. Aşadar, patronii cluburilor cu aria mai mică de 200 de metri pătraţi va trebui să fie foarte atenţi şi la numărul clienţilor care se află în barurile sau cluburile lor în acelaşi timp, astfel încât localurile să nu devină aglomerate.Comenteaza acum

Alte stiri

8 iulie 2018

Explozie urmată de incendiu în Târgu Jiu

ISU Gorj intervine pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de o explozie urmată de un incendiu la o casă situată pe strada Muncii din municipiul Târgu Jiu. Din primele informaţii, se pare că nu sunt victime. La faţa locului

Sumarul ediției de miercuri, 1 februarie 2017

Actualitate

» Guvernul PSD-ALDE a dat liber la furat
» Cine sunt politicienii care pot scăpa de dosare
» UPDATE – 1000 de români protestează la Londra. Manifestații au loc și în alte orașe europene
» Reacția celor mai importante ambasade față de proteste
» Proteste la Timişoara, Iaşi, Cluj, Galaţi şi Sibiu faţă de deciziile Guvernului privind legile justiţiei
» Senatul a respins procedura de urgenţă pentru ordonanţa de modificare a Codurilor Penale şi graţiere
» Parlament: Moțiunea de cenzură va fi citită luni în plenul comun
» UPDATE – Bucureşti: 125.000 de oameni protestează în Piata Victoriei, cerând demisia Guvernului
» UPDATE – Vâlcea: Aproximativ 1000 de persoane protestează în faţa Tribunalului
» Protestatarii se strâng din nou în Piaţa Victoriei
» Sesizarea CSM privind conflictul între puteri, înregistrată la CCR
» Senatul și-a ales Biroul permanent pentru prima sesiune a anului 2017
» Fostul ministru Aurelia Cristea demisionează din PSD după 20 de ani. “O noapte neagră pentru România”.
» PNL și USR au depus la Parlament moțiunea de cenzură
» Mesaj public transmis de CSM pentru apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său
» Moneda naţională s-a depreciat astăzi pe piaţa interbancară

Local

» Penalii din Vâlcea care scapă de mâna justiţiei
» Dosarul Vâlcov II: Cătălin Rotea, adus cu mandat să spună cum a cărat șpaga
» Fost președinte de CJ, foști și actuali primari – cercetaţi pentru abuz în serviciu
» 40 de şcoli din Vâlcea nu au autorizaţii de securitate la incendiu
» Olt: Proteste în premieră la Slatina
» UPDATE – Mehedinţi: 300 de severineni au pornit într-un marș pe străzile orașului
» Olt: Proteste şi la Slatina
» Protest USR-PNL la sedinta in plen a Camerei Deputatilor: “Rusine!, “Hotii!”
» Gorj: Reparaţii la sistemul de iluminat pentru Coloana Fără Sfârşit

Dolj

» Accident cu patru victime pe Calea Severinului
» Craiova s-a trezit! Mii de oameni în stradă
» Scapă cine poate!
» Craiovenii, revoltaţi de ordonanţele aprobate de guvern
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Facturi acceptabile pentru prima lună de iarnă
» Viile din Segarcea au fost sfinţite
» UPDATE – Craiova: Numărul protestatarilor a ajuns la 5000 (VIDEO)
» UPDATE – Craiova: Sute de persoane s-au adunat în Piaţa Mihai Viteazul
» Craiova: Ateliere și spectacole în Fabrica de Povești de la Teatrul Colibri

Gorj

» Modificările Codului Penal „rezolvă“ dosare de abuz în serviciu
» Gorj: Protestele s-au mutat în Piaţa Prefecturii
» Gorj: Proteste în Piaţa Prefecturii şi la Coloana Fără Sfârşit

Sport

» Modena, o nucă prea tare pentru Craiova
» Podărenii, victorioși în fața „școlarilor“
» CSO Filiași a pierdut cu Flacăra Horezu
» Jucătorii și suporterii Craiovei au deszăpezit „Extensivul“
» Baschet (m): Înfrângere dramatică pentru SCM-U Craiova cu U Cluj
» Fotbal / Mihai Stoichiţă este noul director tehnic al FRF
» Handbalistele de la SCM vor avea mâine antrenament deschis publicului

Sanatate

» Lipsesc multe vaccinuri din cabinetele medicale și spitale

Educatie

» Cine plătește revistele școlare?

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Du-te, copile, du-te! Învață și du-te!

Top