12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdăpost pentru opt copii rămaşi sub cerul liber

Adăpost pentru opt copii rămaşi sub cerul liber

Membrii familiei Pană au primit două locuinţe modulare în care să stea până îşi vor repara casa
Membrii familiei Pană au primit două locuinţe modulare în care să stea până îşi vor repara casa

Opt copii, fraţi şi verişori, împreună cu părinţii şi bunica lor au rămas sub cerul liber, în plină iarnă, după ce casa le-a fost mistuită de un incendiu. Necazul a lovit în urmă cu peste o săptămână familia Pană din comuna olteană Grădinari. De atunci, oamenii au locuit pe unde au apucat. Soarta lor s-a schimbat însă ieri, când autorităţile le-au oferit două locuinţe modulare.

O familie formată din 12 suflete, din comuna Grădinari, judeţul Olt, a rămas sub cerul liber, în miezul iernii, după ce casa în care locuiau cu toţii a luat foc. Necazul s-a abătut asupra acestor oameni în noaptea de 23 ianuarie, când flăcările au cuprins mai întâi bucătăria şi apoi s-au extins la restul imobilului. Un vecin a fost cel care a dat alarma şi a sărit să îi ajute să se salveze. Ca prin minune, oamenii au reuşit să iasă teferi din casă, însă din bunuri n-au mai putut recupera nimic. „Dormeam cu copiii în casă şi noaptea la ora 3.00 a venit un vecin şi m-a trezit, că, altfel, ardeam cu toţii acolo. Eram în casă patru adulţi şi opt copii minori, cu vârste de la doi până la zece ani. Am luat copiii dezbrăcaţi, în pielea goală, cum au fost, şi am fugit cu ei afară. De atunci, dormim pe jos şi pe scaune pe la vecini. E iarnă, şi oamenii nu au loc şi pentru noi, abia îşi încălzesc ei o cameră, unde să ne mai primească şi pe noi?“, a spus Lucreţia Pană, bunica micuţilor.
După ce nopţile şi le-au petrecut pe unde au apucat, ziua s-au întors cu toţii printre ruine. Copiii încă îşi caută puţinele jucării pe care le aveau, în timp ce părinţii şi bunica micuţilor încearcă să găsească soluţii. Nici înainte nu le era uşor pentru că nu au un venit stabil şi muncesc pe unde apucă. Însă, aşa greu ca acum parcă nu a fost niciodată. „Nu am bărbat, sunt amărâtă, nu mai am nimic, am rămas cu copiii pe drumuri. Suntem săraci, prăpădiţi, ne-a ars toată mâncarea, nu avem lumină, nu avem nimic, suntem vai de noi!“, a mai spus Lucreţia Pană.

Atât a mai rămas din casa familiei Pană din comuna olteană Grădinari (Foto: Claudiu Tudor)
Atât a mai rămas din casa familiei Pană din comuna olteană Grădinari (Foto: Claudiu Tudor)

O rază de speranţă

Soarta acestor oameni este pe cale să se schimbe. Ieri, familia Pană a primit două locuinţe modulare în care pot să stea până îşi vor repara casa. Acestea sunt aflate în custodia Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență Corbu și Optași şi au fost dislocate către Comitetul Local pentru Situații de Urgență Grădinari.
„Locuinţa acestor oameni a fost distrusă în proporţie de 90 la sută. Cauza incendiului, în urma expertizei tehnice de la ISU, a fost suprasolicitarea tensiunii electrice. Am luat legătura cu cei de la consiliul judeţean, iar azi (ieri – n.r.)
le-am adus două containere modulare, dotate cu şase paturi, cu saltele şi cu pături. Vor putea locui aici o perioadă determinată şi îi vom racorda la reţeaua electrică, urmând ca în această iarnă energia electrică să fie suportată de către consiliul local. De asemenea, cei de la Crucea Roşie le vor da haine, mâncare şi materiale de igienă“, a spus Mihai Ioana, primarul din Grădinari – Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS