10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: O jumătate de an întârziere pentru expertiza dispusă în dosarul exportului de cărbune în Serbia

Gorj: O jumătate de an întârziere pentru expertiza dispusă în dosarul exportului de cărbune în Serbia

Magistraţii Tribunalului Gorj aşteaptă de o jumătate de an după expertiza dispusă în dosarul în care se judecă firma BVA Coal din Constanţa şi Complexul Energetic Oltenia(CEO). BVA Coal solicită despăgubiri în instanţă, în cazul exportului de cărbune în Serbia. Firma din Constanţa a achiziţionat cărbune de la Complexul Energetic Oltenia şi l-a revândut, la un preţ mai mare decât cel de achiziţie, către Ministerul Energiei, din Serbia. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj a fost dispusă realizarea unei expertize contabile, însă de şase luni specialiştii întârzie să se pronunţe cine are dreptate. BVA Coal susţine că ar fi fost păgubită pentru că administraţia CEO ar fi denunţat unilateral contractul de vânzare de cărbune. Motivaţia administraţiei CEO a fost legată de faptul că nu ar mai fi fost făcute plăţi.

Acuză lipsa granulaţiei corespunzătoare

Reprezentanţii BVA Coal susţin că CEO nu ar fi respectat contractul privind livrarea a 1,2 milioane de tone de cărbune, din cauză că lignitul nu ar fi avut o granulaţie corespunzătoare. Contractul dintre cele două firme a fost sistat în momentul în care fusese livrată cantitatea de 350.000 de tone de cărbune. BVA Coal a achiziţionat 1,2 milioane de tone de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia pentru a-l exporta în Serbia. CEO nu a exportat direct lignit în statul vecin pentru că nu ar fi avut capacitatea de organizare a transportului. CEO a încercat să execute şi garanţia la contract de 780.000 de euro şi de aici a început un adevărat scandal şi procesele între cele două societăţi. Chiar şi procurorii anticorupţie au verificat contractul de export cărbune şi au dispus neînceperea urmăririi penal, întrucât nu ar fi existat un prejudiciu. Rămâne de văzut ce va stabli noua expertiză, care trebuie depusă la dosar pe 7 februarie. Este de amintit că exportul de cărbune s-a realizat, în 2015, printr-o firmă de apartament, respectiv BVA COAL SRL Constanţa, care l-a cumpărat de la CEO cu 13 euro pe tonă şi l-a revândut Ministerului Energiei, din Serbia, cu 34 de euro pe tonă. Conducerea CEO a precizat la vremea respectivă că a vândut şi în ţară cărbune la preţul pe care l-a livrat către BVA Coal. Contractul a fost încheiat pe şase luni şi avea o valoare de 16 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS