Cu mașina „captivă“ la Direcția de Impozite și Taxe

Autori


O persoană și-a vândut autovehiculul din 2010 unui cetățean străin. Deși nu mai este proprietarul mașinii de mai bine de șase ani, el nu poate să o scoată din evidențele fiscale ale Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova. Aflați din articol care este motivul și cum pot să își radieze craiovenii mașinile înstrăinate.

Un craiovean încearcă cu disperare să își scadă din evidențele Primăriei Craiova autovehiculul pe care l-a vândut în urmă cu șase ani și pentru care a plătit impozit în continuare, până anul acesta inclusiv. Deși Claudiu Iulian Flori susține că nu mai deține autovehiculul din 2010, el nu îl poate scădea nici în 2017 din evidențele Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova. Doljeanul și-a vândut mașina unui cetățean bulgar, cu care a încheiat un contract de vânzare-cumpărare la data de 16.02.2010. Imediat după tranzacție, bărbatul a plecat la muncă în străinătate. Întors în țară, el a încercat anul trecut să își scoată fosta mașină din evidențele fiscale ale DIT Craiova. S-a prezentat la Direcția de Impozite cu contractul de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat autovehiculul și cu copii după actul lui de identitate și al bulgarului, depunând la instituția din cadrul Primăriei Craiova o declarație de scoatere din evidențe a fostei sale mașini.

Refuzat de două ori, din motive diferite

Inițial, i s-a comunicat de la DIT Craiova că, pentru a putea scoate autovehiculul din evidențele fiscale, îi trebuie certificat fiscal din care să reiasă că este „la zi“ cu toate impozitele, fără să fie informat că i-ar mai trebui vreun alt document. Claudiu Iulian Flori a achitat impozitul pe mijloace de transport și taxa de parcare pe câțiva ani în urmă, deși nu mai era proprietarul mașinii în acest interval. El a plătit la DIT Craiova 1.363 de lei, conform chitanței nr. 0323087 emise pe 08.11.2016. Apoi i s-a emis certificatul fiscal care atestă că persoana respectivă nu mai are nici o datorie. Când a mers din nou pentru a-și scădea mașina din evidențele fiscale, Flori s-a lovit de încă un refuz, pe un motiv care nu i s-a comunicat prima dată: „Vă aducem la cunoștință că cererea dumneavoastră nu poate fi soluționată favorabil deoarece în evidența informatică a SPCRPCIV (Serviciul de Înmatriculări Auto – n.r.) Dolj, mijlocul de transport sus-menționat figurează înmatriculat în circulație, iar pentru scăderea acestuia din evidența Direcției de Impozite și Taxe este necesar să prezentați certificatul de radiere emis de IPJ Dolj“, se arată în adresa nr. 183268/26.12.2016, transmisă de DIT Craiova către Claudiu Flori, fără ca instituția să precizeze ce lege îl obligă pe acesta să aducă certificat de radiere la o mașină pe care a vândut-o cu ani buni înainte.

Bărbatul nu știe cum să procedeze pentru ca DIT să îi recunoască faptul că nu mai are un bun în proprietate de șase ani și să nu mai plătească impozit pentru el. „Am fost la biroul de radieri auto și de acolo mi-au zis că nu poate vânzătorul unei mașini să radieze un autovehicul. Nu înțeleg de ce cei de la primărie nu îmi scot mașina din evidențe pe baza contractului de vânzare-cumpărare, așa cum este legal și cum sunt scoase toate autovehiculele? Câți ani voi mai fi nevoit să plătesc impozit pe o mașină pe care nu o mai dețin din 2010?“, a spus Claudiu Iulian Flori, care s-a adresat GdS.

Ce spune legea

Potrivit legislației fiscale, un autovehicul se scoate din evidențele fiscale ale unei direcții de impozite și taxe pe baza contractului de vânzare-cumpărare prin care a fost înstrăinat acel bun, însoțit de un certificat fiscal ce atestă că persoana fizică și-a achitat toate impozitele, inclusiv pe anul în care are loc tranzacția. Conform art. 159 din Legea nr. 207/2015, la aliniatul (5) se prevede: „(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul“.

Chiar pe site-ul Primăriei Craiova, la secțiunea dedicată impozitelor și taxelor, se arată cum se procedează pentru scoaterea din evidențe a unui autovehicul înstrăinat. Acolo sunt enumerate documentele necesare: actul prin care se pierde dreptul de proprietate, copie de pe actul de identitate al vânzătorului (proprietarului), copie a certificatului de atestare fiscală și declarația fiscală pentru scoaterea din evidențele primăriei.

Cum vă scădeți mașina vândută în afara țării

Potrivit reprezentanților Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, dacă o persoană vinde autovehiculul către un cetățean străin, atunci trebuie să urmeze o altă procedură pentru radierea acestuia, numită „radiere la export“. „Vânzătorul trebuie să vină la noi cu actul prin care a vândut autovehiculul, cu certificatul fiscal de la primărie și cu certificatul mașinii, dacă îl mai are. Noi îi emitem un certificat de radiere, iar pe baza acestuia, persoana respectivă merge la Direcția de Impozite și Taxe și își scade acel autovehicul din evidențele fiscale“, a precizat un reprezentant al Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto din cadrul IPJ Dolj.

DIT îl cheamă în audiență, să îi explice situația


Întrebată de GdS de ce refuză Direcția de Impozite și Taxe Craiova să scadă din evidențele fiscale autovehicul lui Claudiu Flori, pe baza contractului de vânzare-cumpărare, directoarea instituției, Elena Bonescu, a precizat că îl invită pe fostul proprietar al autovehiculului în audiență fie la ea, fie la directorul adjunct, Claudia Udrescu, pentru a-i explica bărbatului situația. „Oamenilor trebuie să li se dea explicații cu privire la ROL-ul lor fiscal“, a mai spus Elena Bonescu.

Ce acte vă trebuie pentru a scădea un autovehicul de la primărie

Pe site-ul Primăriei Craiova sunt enumerate actele ce trebuie depuse la Direcția de Impozite și Taxe Craiova „pentru radierea din evidențele fiscale a unui mijloc de transport:

– declarația fiscală pentru scoaterea din evidență a mijloacelor de transport (ITL 027 model 2009)

– actul prin care se pierde dreptul de proprietate;

– fotocopia actului de identitate al contribuabilului;

– fotocopia certificatului de atestare fiscală;

– contract de înstrăinare – dobândire a unui mijloc de

transport“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2017

Actualitate

» Comercianții trebuie să accepte plata cu cardul în magazine
» Kovesi: Nu comentez actele adoptate de Guvern; noul proiect transmis CSM lipsește de relevanță lupta anticorupție
» Mii de români în stradă după adoptarea ordonanţei privind graţierea
» Klaus Iohannis: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept
» Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind graţierea
» 100 de persoane protestează la Cluj-Napoca faţă de proiectul graţierii
» DLAF, o structură subordonată premierului Grindeanu, atacă dur propunerile de modificare a Codului Penal
» CNATDCU a respins contestația în cazul lucrării de doctorat a șefei DNA
» Conducerea parlamentului se reuneşte miercuri dimineaţa pentru proiectul de buget
» PNL anunţă că va vota împotriva bugetului de stat pe 2017
» Guvernul se reuneşe în şedinţă în această seară, la ora 19:45
» ANP: Mai mult de jumătate dintre deţinuţi sunt recidivişti sau au antecedente
» Nucleara din justiţie. Lista potenţialilor beneficiari ai dezincriminării mascate a abuzului în serviciu
» DNA despre impactul dezincriminării abuzului în serviciu: Va fi încurajată conduita abuzivă a funcţionarilor, incorectitudinea, imoralitatea
» Ludovic Orban, achitat în dosarul pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite
» Parchetul General despre OUG ce dezincriminează abuzul în serviciu: ” O veritabilă încurajare pentru comiterea repetată de către funcţionari, cu intenţie, a unor fapte de abuz în serviciu”
» Ministerul Fondurilor Europene a înregistrat autoturisme primite în custodie la valoarea de 1 leu, în 2015
» Încep dezbaterile pe tema Brexit în Parlamentul britanic
» Ministrul Energiei, Toma Petcu, internat în spital
» Donald Trump, comparat cu Ceauşescu de ministrul britanic de Externe
» Iohannis: CSAT a avizat pozitiv bugetele pe securitate naţională

Local

» Adăpost pentru opt copii rămaşi sub cerul liber
» Olt: Programare pentru obținerea permisului de conducere sau înmatricularea mașinii
» Bilanţ IPJ Vâlcea pe 2016: Numărul infracţiunilor a scăzut cu 13,81%

Dolj

» Balamuc la OCPI Dolj după dezvăluirile din GdS
» Fondurile europene, colacul de salvare al comunei Galicea Mare
» Craioveanul acuzat că l-a lovit cu Mercedesul pe „Vialis“, trimis în judecată
» Minor bătut cu pumnii și picioarele la Protecția Copilului
» În Dolj, numărul victimelor violenţei domestice e în continuă creştere
» Cluburile şi barurile craiovene intră în legalitate sau se închid
» Ford angajează sute de oameni de la 1 martie
» Sute de euro pe lună, preţul pentru a-şi ţine copiii în viaţă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Opera Romana Craiova reia spectacolul Turandot
» A fost desemnată firma care va elabora studiul de fezabilitate pentru reabilitarea liniei ferate Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş
» Craiova: Magda Cârneci, la întâlnirile “SpectActor” de la Teatrul Naţional

Gorj

» Gorj: O jumătate de an întârziere pentru expertiza dispusă în dosarul exportului de cărbune în Serbia
» Gorj: Scandal pe o centrală termică: grădiniţă sau club pentru pensionari?
» Gorj: APIA are de recuperat debite de la mii de fermieri
» Arhitecţii din Oltenia se reunesc la Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Grav accident rutier pe DN 64

Sport

» Tenismenii craioveni Alex Coman şi Robert Gună au calificat România în finala Winter Cups
» Baschetbaliștii craioveni primesc vizita liderului
» CSO Filiași și ACS Podari au zi cu teste (UPDATE)
» Ivan rămâne căpitan
» Volei (m): SCM-U Craiova – Azimut Modena, scor 0-3, în Liga Campionilor

Educatie

» Cum se va extinde învățământul tehnologic în Dolj
» Pregătiri intense pentru simulări: La Școala „Gheorghe Țițeica“, elevii sunt meditați de directoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top