Bilanţ IPJ Vâlcea pe 2016: Numărul infracţiunilor a scăzut cu 13,81%

Autori


Pentru al şaselea an consecutiv infracţionalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea înregistrează o scădere. Astfel în anul 2016 la nivelul I.P.J. Vâlcea au fost sesizate cu 13,81% mai puţine infracţiuni faţă de anul precedent. Datele au fost făcute publice astăzi, când a avut loc prezentarea bilanţului pe 2016 al IPJ Vâlcea.

Criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere cu aproximativ 10 procente faţă de anul precedent, în mediul urban scăderea fiind de 14%, iar în rural de 13,62%.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 41,64% din totalul infracţiunilor sesizate(o scădere cu 16,28% faţă de 2015) la care înregistrăm cea mai mică valoare din ultimii 8 ani.

Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este proporţională cu evoluţia infracţiunilor de furt, care înregistrează pentru al cincilea an consecutiv o scădere semnificativă (17,51% faţă de 2015).

Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din locuinţe cu 3%, din societăţi comerciale cu 9,4% şi de auto cu 3,5%.

Infracţiunile de înşelăciune înregistrate de I.P.J. Vâlcea reprezintă 8,9% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate. Numărul acestora a scăzut faţă de anul 2015 cu 17,70% .

De asemenea, în anul 2016, numărul infracţiunilor de tâlhărie s-a diminuat cu 21,57 %.

Activitatea de prevenire a criminalităţii reprezintă, alături de combatere, o componentă importantă a intervenţiei poliţiei, în acest domeniu acţionând pe două paliere atât structurile operative cât şi structura de analiză şi prevenire a criminalităţii şi poliţiştii de proximitate.

Pentru prevenirea criminalităţii au fost desfăşurate 27912 controale directe, 83 razii, 1631 acţiuni cu efective mărite şi 1646 activităţi în unităţi de învăţământ şi zone adiacente, fiind totodată 8976 persoane primite în puncte de consiliere.

În domeniul prevenirii, au fost iniţiate şi implementate proiecte şi campanii în cadrul cărora s-au abordat, secvenţial, diferite genuri de infracţiuni circumscrise domeniilor prioritare.

“Pentru îmbunătăţirea ordinii şi siguranţei publice, poliţiştii au continuat aceeaşi manieră de abordare din ultimii ani, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antiinfracţională şi un sistem integrat de acţiune.

Astfel în cursul anului 2016, infracţiunile comise în mediul stradal se menţin la valori reduse, reprezentând doar 2,83% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. Este al şaselea an consecutiv când această categorie de infracţiuni înregistrează scăderi”, susţine IPJ Vâlcea în comunicat.

Infracţiunile de furt reprezintă 91,64% din criminalitatea stradală. În anul 2016, în mediul rural au fost sesizate cu 13,62% mai puţine fapte faţă de anul anterior.


Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic a constituit o altă preocupare majoră a I.P.J. Vâlcea în anul 2016, activităţile vizând atât prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri cât şi faptele ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

În anul 2016 au fost sesizate cu 28% mai puţine infracţiuni la regimul silvic, decât în anul precedent.

“Structurile competente au desfăşurat multiple acţiuni fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 3026,98 de m.c. material lemnos, cu 47% mai mult decât în anul 2015.

Urmare a modificărilor de la sfârşitul lunii octombrie 2016 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, care presupune confiscarea mijloacelor de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase ce nu au provenienţă legală, efectivele I.P.J. Vâlcea au indisponibilizat în vederea confiscării doar în ultimele 2 luni ale anului, 31 autovehicule şi 10 atelaje hipo.

Pe linia sistemelor de securitate, în scopul prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului, au fost efectuate activităţi de control referitoare la modul de implementare a cerinţelor minimale de securitate şi verificarea respectării prevederilor legale incidente de către agenţii economici şi deţinătorii de valori.

Siguranţa rutieră constituie o altă prioritate a poliţiei vâlcene. În anul 2016 poliţiştii rutieri au participat la 1829 de acţiuni, fiind aplicate 49147 de sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei şi reţinute în vederea suspendării dreptului de circulaţie 3965 de permise de conducere.

S-a acţionat cu consecvenţă în raport de principalele cauze generatoare (viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentara a pietonilor prin loc nepermis şi abateri biciclişti).

Pe raza judeţului Vâlcea s-au produs cu 10,5% mai puţine accidente rutiere grave decât în anul 2015.

Personalul Serviciului Acţiuni Speciale a realizat 342 de misiuni, constând în percheziţii, escorte, aplanări de conflicte, razii şi alte activităţi de sprijin pentru structurile operative”, se mai arată în comunicatul poliţiştilor vâlceni.

Lucrătorii Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, în urma dosarelor instrumentate au ridicat în vederea confiscării: un autoturism, o barcă cu motor, 282 kg articole pirotehnice şi 20,5 kg produse protecţia planetelor.

Prejudiciul recuperat pe parcursul perioadei de referinţă de către lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice este în sumă totală de 27.000.000 lei.Comenteaza acum

Alte stiri

20 iulie 2018

Vâlcea: Reţinut pentru conducere fără permis

Polițiștii Secției 2 Rurală Milcoiu și cei din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, au reținut, ieri, pentru 24 de ore, un bărbat cercetat pentru conducere fără permis, faptă ...
20 iulie 2018

Vâlcea: Accident rutier pe DN 67 în zona Slătioara

Un accident rutier a avut loc în urmă cu puţint timp pe DN 67 în zona Slătioara, după ce un autoturism condus de o femeie din Vaideeni, nu s-a asigurat la efectuarea virajului la stânga, la ieşirea dintr-o staţie de

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2017

Actualitate

» Comercianții trebuie să accepte plata cu cardul în magazine
» Kovesi: Nu comentez actele adoptate de Guvern; noul proiect transmis CSM lipsește de relevanță lupta anticorupție
» Mii de români în stradă după adoptarea ordonanţei privind graţierea
» Klaus Iohannis: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept
» Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind graţierea
» 100 de persoane protestează la Cluj-Napoca faţă de proiectul graţierii
» DLAF, o structură subordonată premierului Grindeanu, atacă dur propunerile de modificare a Codului Penal
» CNATDCU a respins contestația în cazul lucrării de doctorat a șefei DNA
» Conducerea parlamentului se reuneşte miercuri dimineaţa pentru proiectul de buget
» PNL anunţă că va vota împotriva bugetului de stat pe 2017
» Guvernul se reuneşe în şedinţă în această seară, la ora 19:45
» ANP: Mai mult de jumătate dintre deţinuţi sunt recidivişti sau au antecedente
» Nucleara din justiţie. Lista potenţialilor beneficiari ai dezincriminării mascate a abuzului în serviciu
» DNA despre impactul dezincriminării abuzului în serviciu: Va fi încurajată conduita abuzivă a funcţionarilor, incorectitudinea, imoralitatea
» Ludovic Orban, achitat în dosarul pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite
» Parchetul General despre OUG ce dezincriminează abuzul în serviciu: ” O veritabilă încurajare pentru comiterea repetată de către funcţionari, cu intenţie, a unor fapte de abuz în serviciu”
» Ministerul Fondurilor Europene a înregistrat autoturisme primite în custodie la valoarea de 1 leu, în 2015
» Încep dezbaterile pe tema Brexit în Parlamentul britanic
» Ministrul Energiei, Toma Petcu, internat în spital
» Donald Trump, comparat cu Ceauşescu de ministrul britanic de Externe
» Iohannis: CSAT a avizat pozitiv bugetele pe securitate naţională

Local

» Adăpost pentru opt copii rămaşi sub cerul liber
» Olt: Programare pentru obținerea permisului de conducere sau înmatricularea mașinii
» Bilanţ IPJ Vâlcea pe 2016: Numărul infracţiunilor a scăzut cu 13,81%

Dolj

» Balamuc la OCPI Dolj după dezvăluirile din GdS
» Fondurile europene, colacul de salvare al comunei Galicea Mare
» Craioveanul acuzat că l-a lovit cu Mercedesul pe „Vialis“, trimis în judecată
» Minor bătut cu pumnii și picioarele la Protecția Copilului
» În Dolj, numărul victimelor violenţei domestice e în continuă creştere
» Cluburile şi barurile craiovene intră în legalitate sau se închid
» Ford angajează sute de oameni de la 1 martie
» Sute de euro pe lună, preţul pentru a-şi ţine copiii în viaţă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Opera Romana Craiova reia spectacolul Turandot
» A fost desemnată firma care va elabora studiul de fezabilitate pentru reabilitarea liniei ferate Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş
» Craiova: Magda Cârneci, la întâlnirile “SpectActor” de la Teatrul Naţional

Gorj

» Gorj: O jumătate de an întârziere pentru expertiza dispusă în dosarul exportului de cărbune în Serbia
» Gorj: Scandal pe o centrală termică: grădiniţă sau club pentru pensionari?
» Gorj: APIA are de recuperat debite de la mii de fermieri
» Arhitecţii din Oltenia se reunesc la Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Grav accident rutier pe DN 64

Sport

» Tenismenii craioveni Alex Coman şi Robert Gună au calificat România în finala Winter Cups
» Baschetbaliștii craioveni primesc vizita liderului
» CSO Filiași și ACS Podari au zi cu teste (UPDATE)
» Ivan rămâne căpitan
» Volei (m): SCM-U Craiova – Azimut Modena, scor 0-3, în Liga Campionilor

Educatie

» Cum se va extinde învățământul tehnologic în Dolj
» Pregătiri intense pentru simulări: La Școala „Gheorghe Țițeica“, elevii sunt meditați de directoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top