Ai peste 35 de ani, plătești chirie mai mare la ANL

Costel Buță spune că susține cu greu scumpirea chiriei


În Craiova, chiriile ANL au crescut de patru ori, după cum susțin chiriașii.  Pentru o garsonieră de 40 mp, un chiriaș plătea în perioada anilor 2008 -2014, 55 de lei. Din 2014 până în 2016, chiria a crescut la 132 de lei, iar din 2016 – la 232 de lei. Ultima modificare s-a făcut retroactiv, începând cu luna aprilie 2016, imediat după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern  nr. 251/14.04.2016, conform căreia chiria se stabilește anual în baza valorii de înlocuire menționată printr-un ordin al MDRAP pentru anul în curs, în funcție de venitul brut pe membru de familie.

Chiriașii din blocurile ANL din Craiova se plâng că a crescut foarte mult cuantumul chiriilor, fiind comparabil cu cel al chiriilor percepute pe piața privată. Cu sumele pe care le dau pentru chirie și întreținere, locatarii spun că ar putea să plătească rate la bancă și să-și cumpere propria locuință. Făcând o comparație între ce plăteau în anii trecuți și ceea ce plătesc acum, chiriașii spun că este o creștere de patru ori mai mare. „Chiria a crescut enorm de mult. După calculele noastre, s-a majorat de patru ori, de la 55 la 232 de lei pentru o garsonieră de 40 mp. Am plătit din 2008 până în 2014 o chirie de 55 de lei, din 2014 până în 2016 am plătit 132 de lei, iar de la jumătatea lui 2016 până în prezent plătim 232 de lei chirie. Acum nu știm ce ne mai așteaptă, am depus actele în noiembrie 2016 și urmează să ridicăm actul adițional. Se adaugă întreținerea de 400 – 500 de lei. Cu costurile astea ne putem cumpăra o locuință proprie și plătim rată la bancă decât să dăm chirie la ANL“, spune Valentin Chiriac, locatar într-un bloc ANL. În aceeași situație este și familia Urdu, o familie de patru persoane care locuiește într-un apartament cu două camere, în zona Potelu. „Eu am apartament cu două camere și a crescut chiria. Înainte plăteam 83 de lei, iar acum dăm 325 de lei. Este mult. Mai avem și întreținerea 400 sau 500 de lei și este mult. Acum nu ne-au anunțat, dar este posibil să mai crească și în 2017. Încă nu am luat contractul de la primărie“, spune Nicoleta Urdu, locatar într-un bloc ANL.

Chirie diferită în funcție de vârstă și venit

Cei mai afectați sunt tinerii care au peste 35 de ani și locuiesc într-un apartament închiriat de la primărie. Metoda de calcul s-a schimbat odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 251/14.04.2016 și aprobarea în Consiliul Local Craiova. Conform normei, chiria se stabilește anual în baza valorii de înlocuire menționată prin Ordin al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) pentru anul în curs, în funcție de venitul brut pe membru de familie. Dacă până în 2016 chiria se stabilea după valoarea de investiție a locuinței, ceea ce face ca pentru un apartament din Craiovița Nouă să se plătească o chirie diferită față de unul din Potelu, acum se face după valoarea de înlocuire. Valoarea de înlocuire a unui apartament reprezintă suprafața construită desfășurată a locuinței multiplicată cu valoarea de înlocuire per metru pătrat aprobată anual. Respectiv la stabilirea chiriei sunt luate în calcul veniturile, vârsta locatarului şi suprafaţa locuinţei. În cazul persoanelor care au sub 35 de ani, chiria s-a stabilit în funcție de suprafața desfășurată a locuinței, în timp ce în cazul chiriașilor care au peste 35 de ani, la calculul chiriei se va ține cont și de veniturile pe care aceștia le realizează la care se adaugă și o cotă de maximum 1%. În plus, toate chiriile se vor stabili anual, în euro, la valoarea de la data de 31 octombrie a anului anterior majorării. Nu se va mai ține seama de valoarea de investiție, care până acum diferenția chiria după anul construcției, cuantumul chiriei fiind stabilit după valoarea de înlocuire la care se adaugă o serie de coeficienți. La această valoare de înlocuire se aplică niște coeficienți care acoperă cheltuielile de reparații, întreținere, administrare, recuperare a investiției. Toate se cumulează și se află astfel cuantumul chiriei lunare. Această sumă se ponderează cu un coeficient, în funcție de rangul localității (ierarhizarea se face de la rangul 0 la rangul V, Craiova este oraș de rangul I) la care se adaugă un coeficient în funcție de veniturile locatarilor. Noile reglementări au drept scop recuperarea banilor investiți și construirea de noi locuințe de către Agenție. Astfel chiriașii sunt determinați să-și cumpere mai repede apartamentele decât să plătească o chirie majorată.


„A crescut foarte mult. Ne așteptăm ca și din acest an chiriile să mai crească. Eu am ridicat actul adițional la contractul de închiriere în august 2016 și este valabil până în august 2017. La o garsonieră de 40 mp plăteam 55 de lei în 2014. Ulterior a crescut la 132 de lei, iar din 2016 până în 2017 plătesc o chirie de 232 de lei. Este mult, plătești chirie, plătești întreținere, ajungi să plătești un salariau minim pe economie într-o lună, destul de mult“, spune Costel Buță, locatar într-un bloc ANL, Potelu.

Crește valoarea de înlocuire, crește chiria

Făcând referire la creș-terea chiriei, Primăria Craiova vorbește doar de ultimele modificări, spunând că este o creștere de doar 3-4% din cauza majorării valorii de înlocuire care se stabilește anual de către MDRAP. „Chiria standard în anul 2017, pentru locuințele ANL, determinată conform Hotărârii de Guvern nr. 251/14.04.2016 este de circa 0,89917 euro/mp suprafață construită desfășurată pentru chiriașii care au depășit vârsta de 35 de ani și 0,867913 euro/mp suprafață construită desfășurată pentru chiriașii care nu au împlinit 35 de ani. În Craiovița, cei care locuiau într-o garsonieră de 37,20 mp plăteau în 2016 o chirie de 186,27 lei, iar în 2017 achită 193,60 lei, în timp ce chiriașii unei garsoniere din Potelu, de 47 mp, plăteau o chirie de 217,65 lei, iar în 2017 dau 226,22 lei. La un apartament din Craiovița Nouă, cu o suprafață de 64,55 mp, se plătea în 2016 o chirie de 323,21 lei, iar acum se plătește 335,94 lei. Chiria este mai mare pentru un apartament tot de două camere, dintr-un bloc ANL din Potelu, ajungând la 361,03 lei în 2017 de la 347,35 lei, cât era în 2016“, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova semnat de viceprimarul Mihail Genoiu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2017

Actualitate

» Comercianții trebuie să accepte plata cu cardul în magazine
» Kovesi: Nu comentez actele adoptate de Guvern; noul proiect transmis CSM lipsește de relevanță lupta anticorupție
» Mii de români în stradă după adoptarea ordonanţei privind graţierea
» Klaus Iohannis: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept
» Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind graţierea
» 100 de persoane protestează la Cluj-Napoca faţă de proiectul graţierii
» DLAF, o structură subordonată premierului Grindeanu, atacă dur propunerile de modificare a Codului Penal
» CNATDCU a respins contestația în cazul lucrării de doctorat a șefei DNA
» Conducerea parlamentului se reuneşte miercuri dimineaţa pentru proiectul de buget
» PNL anunţă că va vota împotriva bugetului de stat pe 2017
» Guvernul se reuneşe în şedinţă în această seară, la ora 19:45
» ANP: Mai mult de jumătate dintre deţinuţi sunt recidivişti sau au antecedente
» Nucleara din justiţie. Lista potenţialilor beneficiari ai dezincriminării mascate a abuzului în serviciu
» DNA despre impactul dezincriminării abuzului în serviciu: Va fi încurajată conduita abuzivă a funcţionarilor, incorectitudinea, imoralitatea
» Ludovic Orban, achitat în dosarul pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite
» Parchetul General despre OUG ce dezincriminează abuzul în serviciu: ” O veritabilă încurajare pentru comiterea repetată de către funcţionari, cu intenţie, a unor fapte de abuz în serviciu”
» Ministerul Fondurilor Europene a înregistrat autoturisme primite în custodie la valoarea de 1 leu, în 2015
» Încep dezbaterile pe tema Brexit în Parlamentul britanic
» Ministrul Energiei, Toma Petcu, internat în spital
» Donald Trump, comparat cu Ceauşescu de ministrul britanic de Externe
» Iohannis: CSAT a avizat pozitiv bugetele pe securitate naţională

Local

» Adăpost pentru opt copii rămaşi sub cerul liber
» Olt: Programare pentru obținerea permisului de conducere sau înmatricularea mașinii
» Bilanţ IPJ Vâlcea pe 2016: Numărul infracţiunilor a scăzut cu 13,81%

Dolj

» Balamuc la OCPI Dolj după dezvăluirile din GdS
» Fondurile europene, colacul de salvare al comunei Galicea Mare
» Craioveanul acuzat că l-a lovit cu Mercedesul pe „Vialis“, trimis în judecată
» Minor bătut cu pumnii și picioarele la Protecția Copilului
» În Dolj, numărul victimelor violenţei domestice e în continuă creştere
» Cluburile şi barurile craiovene intră în legalitate sau se închid
» Ford angajează sute de oameni de la 1 martie
» Sute de euro pe lună, preţul pentru a-şi ţine copiii în viaţă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Opera Romana Craiova reia spectacolul Turandot
» A fost desemnată firma care va elabora studiul de fezabilitate pentru reabilitarea liniei ferate Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş
» Craiova: Magda Cârneci, la întâlnirile “SpectActor” de la Teatrul Naţional

Gorj

» Gorj: O jumătate de an întârziere pentru expertiza dispusă în dosarul exportului de cărbune în Serbia
» Gorj: Scandal pe o centrală termică: grădiniţă sau club pentru pensionari?
» Gorj: APIA are de recuperat debite de la mii de fermieri
» Arhitecţii din Oltenia se reunesc la Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Grav accident rutier pe DN 64

Sport

» Tenismenii craioveni Alex Coman şi Robert Gună au calificat România în finala Winter Cups
» Baschetbaliștii craioveni primesc vizita liderului
» CSO Filiași și ACS Podari au zi cu teste (UPDATE)
» Ivan rămâne căpitan
» Volei (m): SCM-U Craiova – Azimut Modena, scor 0-3, în Liga Campionilor

Educatie

» Cum se va extinde învățământul tehnologic în Dolj
» Pregătiri intense pentru simulări: La Școala „Gheorghe Țițeica“, elevii sunt meditați de directoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top