13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru persoane în adăpostul pentru victimele violenței în familie

Patru persoane în adăpostul pentru victimele violenței în familie

Mamele cu copii minori, „cliente“ în adăpostul pentru victimele violenței din Olt
Mamele cu copii minori, „cliente“ în adăpostul pentru victimele violenței din Olt

În doar șase luni de când s-a deschis adăpostul pentru victimele violenței în familie (la 1 iulie 2016), în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt, 22 de persoane, victime ale membrilor familiei, au beneficiat deja de servicii de susținere. Patru persoane, două mame și doi copii, sunt și astăzi în Centru.
Din cele 22 de persoane care au avut nevoie de susținere, 18 (cinci femei și 13 copii) au stat efectiv în Centru, patru fiind doar consiliate psihologic și juridic. Dacă cifrele nu spun mare lucru, poveștile care stau în spatele acestora sunt înfiorătoare. „Cele mai multe sunt mame cu copii mici, dar și de vârstă școlară. Au fost și cazuri în care copiii au mers la școală, în Centru fiind. Am avut și o femeie în vârstă, bătută de fiu, care în cele din urmă s-a întors în familie, s-a împăcat cu agresorul“, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu.
Numărul celor care cad victimă violențelor în sânul familiei sunt de ordinul sutelor. Aproape 300, în 2015, în Olt și, probabil, pentru că statisticile nu sunt gata încă, o cifră asemănătoare pentru 2016. Realitatea este însă alta în „teren“. „Noi am organizat, chiar înainte de a deschide Centrul, dar și după, o caravană în care am cuprins aproape jumătate din teritoriul județului, informând populația despre posibilitățile pe care le are, demersurile pe care le poate întreprinde în caz de violență fiecare victimă. Tot în cadrul proiectului am instruit 120 de persoane, din rândul polițiștilor de la nivelul localităților rurale, din rândul personalului din școli și din primării, astfel încât atunci când în comunitate apar astfel de situații să fie pregătite să intervină. În privința persoanelor pe care le-am avut în Centru, în două cazuri s-a obținut chiar ordin de restricție. Acum, situațiile sunt diverse. În multe cazuri, victimele se întorc la agresor, în altele își văd de viață, alegând un drum separat de acesta… Noi le oferim suport psihologic, juridic și chiar servicii de consiliere și integrare pe piața muncii“, a mai spus Ciobanu.
Adăpostul din subordinea DGASPC Olt, primul și, deocamdată, singurul din județ, a fost amenajat cu fonduri norvegiene, la o adresă care nu va fi niciodată făcută publică, din cei aproape 300.000 de euro asigurându-se și funcționarea în primele șase luni. Sunt amenajate trei dormitoare, fiecare cu câte trei paturi, cameră de zi, bucătărie, birou pentru consiliere și grupuri sanitare. Persoanele care au nevoie de ajutor pot rămâne în centru 60 de zile, timp în care, spun autoritățile, sunt susținute să treacă peste momentele dificile și să scape de sub influența agresorului.

„Există violență, dar nu este recunoscută și nici combătută“

Sorin Lesnic, medic legist în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Olt, spune că „violența există, dar ea nu este recunoscută și nici combătută“. „Eu, ca membru în acea comisie județeană, pot să-i spun «fantomă», care se ocupă de acest domeniu, n-am mai fost convocat de ani buni. Datele de la Medicina Legală nu le solicită nimeni, nici pentru statistici, nici pentru altceva. Sunt sute de cazuri care ajung la noi, dar cele care nu ajung? Evident că cele mai grave ajung pe masa de autopsie, însă până aici au fost alte și alte episoade, în care se putea interveni. Am avut cazuri de copii bătuți grav. A venit într-o zi o femeie cu un copil în brațe care a fost bătută de socri. Au venit, la interval de câteva ore, toți cei implicați în altercație la Medicina Legală. Violență domestică există în toate mediile, nu bat doar cei fără studii, și nu vă gândiți doar la cea fizică, pentru că femeile, în special, sunt și victime ale violenței verbale. Sunt lipsite de mijloacele de a-și duce existența și astfel se întreține dependența față de agresor. Problematica este extrem de amplă“, a precizat medicul legist Sorin Lesnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS