Și cu culturile calamitate, și cu banii luați de Fisc

La câteva luni după ce un doljean a depus la Fisc proces-verbal de calamitate a culturii, Fiscul l-a informat că are de plată impozitul întreg
Autori


Deși a depus din august actele care arată că i-au fost distruse culturile agricole în proporție de 90%, un doljean a fost somat de Fisc în octombrie să achite impozitul pe venitul din agricultură. Bărbatul a plătit banii. După ce a depus a doua cerere la AJFP Dolj și și-a cerut banii înapoi, conform legii, Fiscul i-a răspuns că nu îi datorează niciun leu. Abia după ce GdS s-a interesat de caz și a întrebat de ce nu i se restituie omului banii pe care acesta nu îi datora, AJFP Dolj i-a transmis contribuabilului, prin intermediul ziarului, că îi va da banii înapoi. Dar nu oricum. Bărbatul este invitat să mai depună încă o cerere de restituire a impozitului. A treia. Cum s-a ajuns la o astfel de situație?

Un doljean și-a făcut datoria să declare la Fisc, în primăvara lui 2016, suprafețele pe care le cultivă în zona comunei Amărăștii de Jos și pentru care datorează impozit pe venit. Pe data de 30.06.2016, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj i-a emis lui Nicușor Dinu Decizia de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit, Fiscul stabilind că persoana fizică în cauză datorează 221 de lei impozit și 72 de lei drept contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS), ceea ce înseamnă, în total, 293 de lei, bani pe care îi putea achita până la finele anului 2016, conform legii.

Între timp, intemperiile au făcut ravagii, iar culturile lui Nicușor Dinu au fost distruse aproape în totalitate. Pe 5 august 2016, Nicușor Dinu a depus la AJFP Dolj procesul-verbal de calamitate a culturilor agricole și a cerut recalcularea de către Fisc a impozitului datorat. Legislația în vigoare obligă Fiscul ca în astfel de situații impozitul datorat de agricultori să fie diminuat corespunzător cu procentul de calamitate.

Dar, surpriză! Pe 27 octombrie, Fiscul i-a trimis contribuabilului somație de plată și titlu executoriu pe jumătate din suma totală datorată, pentru că acesta depășise primul termen legal de plată a impozitului pe veniturile din agricultură, care fusese 25 octombrie. AJFP Dolj îl informa pe om că are de plată 147 de lei impozit (jumătate din cel datorat pe tot anul). De teama blocării conturilor și a altor repercusiuni din partea ANAF, bărbatul a mers să plătească pe 8.11.2016, achitând cei 147 de lei pentru care fusese somat, deși cultura lui fusese calamitată de grindină în proporție de 90%.

„ANAF a inventat impozitul pe pagubele din agricultură“

Pe 28.11.2016, bărbatul a mai depus încă o cerere de restituire a impozitului. Dar culmea, Finanțele județene i-au răspuns doljeanului, pe 16 decembrie, prin adresa nr. 248.858 emisă în 7.11.2016, că nu îi restituie banii plătiți și că el nu figurează în evidențe cu nicio sumă de restituit. Paradoxal, în loc să îi restituie cei 147 de lei pe care omul nu-i datora din moment ce cultura lui nu a produs niciun venit, Fiscul doljean i-a mai emis o decizie de impunere pe 22 decembrie. Vădit dezamăgit, bărbatul s-a adresat GdS: „ANAF a inventat impozitul pe pagubele din agricultură. Cum să plătesc impozit pe venit, dacă eu am avut o pagubă și toată cultura a fost calamitată de grindină? Nu înțeleg de ce nu îmi dau banii înapoi, din moment ce am dus toate actele cerute de lege, inclusiv procesul-verbal de calamitate, pe care l-am depus la ei cu luni în urmă“, a spus Dinu.

Abia după ce omul a insistat cu cererile de restituire i s-a comunicat că nu mai are nimic de plată la stat. Dar banii plătiți și-i va recupera abia după ce va mai depune încă o cerere.

Abia după ce omul a insistat cu cererile de restituire i s-a comunicat că nu mai are nimic de plată la stat. Dar banii plătiți și-i va recupera abia după ce va mai depune încă o cerere.

Fiscul a procesat o hârtie… în cinci luni

Doljeanul a plătit cei 147 de lei în câteva minute și încearcă de aproape două luni să își recupereze suma respectivă, pe care nu a datorat-o. Răspunsul alambicat al Fiscului arată că procesul-verbal de calamitate depus de Dinu pe 5 august a fost prelucrat de AJFP Dolj abia pe 22 decembrie, și așa explică funcționarii ANAF faptul că pe 7 decembrie contribuabilului i se transmitea că nu are niciun ban de încasat de la Fisc. „Cererea de restituire înregistrată la AJFP Dolj, pe care o amintiți în solicitarea dumneavoastră, a fost soluționată nefavorabil la data de 07.12.2016 întrucât decizia prin care urma să fie diminuată obligația de plată privind veniturile agricole, în baza procesului-verbal de calamitate depus de contribuabil, nu era emisă la acea dată. Procesul-verbal de calamitate a fost operat ulterior datei de mai sus.


Întrucât procesul-verbal de calamitate a fost operat la 14.12.2016 și a fost emisă și aprobată decizia de diminuare a obligațiilor de plată, care a fost comunicată contribuabilului la data de 22.12.2016, suma achitată în plus poate fi restituită, în urma îndeplinirii tuturor formalităților legale“, a răspuns AJFP Dolj, la întrebările adresate de GdS în legătură cu acest caz, Fiscul făcând precizarea că restituirea sumelor se putea face „doar după aprobarea Deciziilor de anulare/diminuare a obligațiilor de plată“. Totuși, cum se face că funcționarii Finanțelor doljene au înregistrat în ROL-ul contribuabilului o hârtie la aproape cinci luni de când a fost depusă de acesta?! Întrebați de ce au „procesat“ un proces-verbal de calamitate la un interval așa de mare față de data la care l-au primit însoțit de cererile de restituire a banilor plătiți nejustificat de respectivul contribuabil, reprezentanții AJFP Dolj au motivat că există un volum foarte mare de muncă legat de acest impozit pe venitul din agricultură și că la AJFP se țin evidențele pentru aproximativ 153.000 de persoane fizice, fapt ce face ca actele să fie prelucrate mai greu.

Contribuabilul, pus pe drumuri pentru o nouă cerere

Așadar, doljeanul a depus deja două cereri de restituire a sumelor încasate nejustificat, iar Fiscul i-a răspuns deja că nu îi datorează niciun ban, după care a recunoscut, prin răspunsul transmis către GdS, că îi datorează omului sumele încasate necuvenit. GdS a întrebat Fiscul doljean cum îi va restitui craioveanului suma de 147 de lei încasată de stat nejustificat, din moment ce agricultorul nu datora impozit pe venit, pentru că a avut calamitate. „În conformitate cu prevederile art. 168, alin. 1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, „se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată“. În cazul nostru, contribuabilul trebuie să depună o nouă cerere de restituire“, informează AJFP Dolj, printr-un răspuns transmis GdS și semnat de șefa Administrației, Bogdana Oprescu. Ar fi a treia cerere pe care omul trebuie să o depună la AJFP ca să își recupereze o banală sumă de 147 lei.

Potrivit AJFP Dolj, până la finele lunii decembrie depuseseră cereri de restituire a impozitelor plătite nejustificat 45 de agricultori care au avut culturile calamitate și care apucaseră să plătească deja impozitele înainte să se formalizeze actele care atestă distrugerea respectivelor culturi. Cum statul încasează impozit pe venit și nu pe paguba din agricultură, toți cei 45 și-au primit banii înapoi de la Fisc, conform datelor transmise de AJFP Dolj. Procedura de modificare a obligațiilor fiscale pentru agricultorii care au de achitat impozit pe venit este stabilită prin Ordinul președintelui ANAF nr. 2204/2015 privind aprobarea reducerii normei de venit, în cazul activităților agricole.

Ce pot face agricultorii

Agricultorii – persoane fizice – care datorează impozit pe venitul din agricultură care au avut culturi calamitate trebuie să depună din timp la Fisc acele procese-verbale de calamitate încheiate de comisia de specialitate, adică înainte de cele două termene de plată ale impozitului, respectiv 25 octombrie și 25 decembrie. Apoi, ei nu pot decât să aștepte ca funcționarii Fiscului să le ia în considerare documentele depuse. ANAF trebuie să prelucreze datele și să înregistreze în timp util modificările apărute în ROL-ul fiecărui contribuabil care a avut calamitate. Dacă procentul de calamitate a culturii este foarte mare, atunci agricultorii nu mai datorează niciun ban statului, pentru că nu au realizat producție, respectiv nu au niciun venit de pe urma pământului deținut.Comenteaza acum

Alte stiri

3 iulie 2018

Recomadări pentru prevenirea tâlhăriilor

Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenta, sau chiar teribilism, este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale. Pentru a vă feri de posibilii infractori, nu trebuie să neglijaţi nici un amănunt şi să acordaţi atenţie ...

Sumarul ediției de vineri, 27 ianuarie 2017

Actualitate

» Fermierii pot avea propriile abatoare
» Preşedinţia îl contrazice pe Grindeanu: Guvernul Cioloş a trimis proiectul de buget la CSAT cu trei zile înaintea şedinţei
» Proiectele de programe școlare pentru clasele V-VIII, în consultarea specialiștilor și practicienilor
» Guvern: Angajatorii pot încadra, în acest an, 5.500 de cetăţeni străini nou-admiși pe piața forței de muncă
» Merkel, discuţie cu Iohannis despre justiţie
» Ministerul Finanțelor propune un plafon în scădere la 2,5 miliarde lei pentru “Prima casă”, în 2017
» Atenţionare de călătorie în Grecia din cauza blocajelor rutiere instituite de fermierii greci
» Ambasador SUA la ONU: Washingtonul va “nota” şi va lua măsuri contra ţărilor care nu oferă susţinere
» Guvernul amână adoptarea bugetului până marţi
» Iohannis a convocat CSAT pentru marţi pentru avizarea proiectului de buget
» Surse: Guvernul amână începerea şedinţei. Se aşteaptă acordul lui Iohannis pe bugetele instituţiilor de siguranţă naţională
» ONU reafirmă că tortura este ilegală însă evita să îl critice pe Trump pentru remarcile privind “utilitatea” ei
» Rujeola a mai facut o victimă în România
» Voiculescu: Din cele 5 vaccinuri obligatorii, exista, în decembrie, un stoc suficient pentru trei dintre ele
» Noul proiect de buget pe 2017, publicat de Ministerul Finanţelor. Şedinţa de guvern, amânată mai multe ore
» Ministerul Public dezminte: Nu există un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici Coldea/Kovesi. Nu există echipe mixte SRI-DNA
» UE impune noi taxe pentru importurile de oțel din China
» Dosarul Liei Olguţa Vasilescu, întors la DNA
» Ministerul Finanţelor a tăiat la jumătate garanţiile de stat pentru programul Prima Maşină
» Bugetul SRI, tăiat cu 10%, banii pentru Cotroceni – reduși cu 15%
» Incendii masive de vegetație în Chile

Publireportaj

» CJ Gorj reabilitează şi extinde Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“

Local

» Oficial, doar patru femei abuzate fizic
» Patru persoane în adăpostul pentru victimele violenței în familie
» Fuziune neașteptată între colegiile Agricol și Economic din Slatina
» Gripa a omorât primul pacient în Olt
» Patru companii sunt interesate să cumpere Oltchim
» Vâlcea: Protest spontan al grefierilor
» Olt: Cercetat după ce a prejudiciat statul cu 1,5 milioane de lei

Dolj

» Povestea unei femei abuzate timp de 13 ani
» Bărbat rănit grav într-un accident rutier la Teasc
» Craiovenii din Lăpuș au rămas în frig
» Întreruperi energie electrică de luni
» Noi proteste împotriva amnistiei şi graţierii anunţate duminică la Craiova, Bucureşti şi în alte 15 oraşe din ţară
» Craiova: Lucrările la conducta de agent termic din cartierul Lăpuş-Argeş s-au încheiat
» Craiova: Limita pentru pensionarii care vor primi abonamente RAT gratuite creşte de la 1000 lei la 1100 lei de la 1 februarie, respectiv la 1200 de lei de la 1 iulie
» Accident grav în localitatea Teasc
» Craiova: Prins conducând un autoturism neînmatriculat

Gorj

» Două centre pentru victimele violenţei domestice, la Târgu Jiu
» Recco, Roni şi Yukan’na vor primi brevete de salvatori montani
» Şef nou la Poliţia Municipiului Târgu Jiu

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Sport

» Dinamo – Craiova, derbiul suferindelor
» Cupa AJF Dolj se apropie de final
» CSO Filiași și ACS Podari, în teste
» „GP“ pregătește noi mutări la Craiova și Viitorul

Sanatate

» Aparat vital pentru Secția de Ginecologie, donat de compania Hella

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» Povestea tristă a Transfăgărăşanului, „drumul dintre nori“

Top