10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinorii recidiviști, spărgători de mașini

Minorii recidiviști, spărgători de mașini

Oamenii legii spun că, de data aceasta, minorii au spart trei autoturisme aflate în parcarea unui hypermarket de pe Calea București
Oamenii legii spun că, de data aceasta, minorii au spart trei autoturisme aflate în parcarea unui hypermarket de pe Calea București

Polițiștii craioveni au prins, din nou, la furat, un minor din municipiu care a comis zeci de infracțiuni în ultima perioadă, de la furturi din buzunare și genți, din farmacii și baruri, până la furturi din mașini și de la bancomate. Și de data aceasta minorul va scăpa nepedepsit, pentru că va răspunde penal abia peste câteva luni, după ce va împlini 14 ani. O statistică întocmită de polițiștii doljeni arată că, în 2016, peste jumătate din furturile din mașini au fost comise de minori aflați în abandon școlar.

Împlinește 14 ani în luna mai, iar până acum a fost cercetat în zeci de dosare penale pentru comiterea infracțiunii de furt. Mai departe nu s-a întâmplat nimic, pentru că, potrivit Codului Penal, minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund în fața legii. Este vorba de craioveanul Alex C., care le dă bătăi de cap oamenilor legii și craiovenilor de ani buni, fiind „specializat“ în furturi din buzunare şi din maşini.
De data aceasta, minorul este acuzat că, împreună cu alți doi amici, a spart trei autoturisme aflate în parcarea unui hypermarket de pe Calea București. Nu au apucat să fure nimic, însă proprietarii mașinilor trebuie să înlocuiască geamurile sparte. Astfel, miercuri dimineață, în jurul orei 5.00, o patrulă de polițiști din cadrul Secției 3 a observat pe Calea București, în zona „Viitorul“, trei adolescenți care la vederea echipajului au rupt-o la fugă. Oamenii legii au pornit după fugari, iar în scurt timp, un echipaj de la Rutieră a pus mâna pe craioveanul Andrei, de 13 ani. Luat la întrebări de polițiști, minorul a recunoscut că, împreună cu Alex, de 13 ani, din Craiova, și Giulian, de 15 ani, din Băilești, a spart geamurile a trei autoturisme, însă nu au reușit să sustragă bunuri. Oamenii legii au mai explicat că pe numele celor trei minori a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Ca și Alex, Andrei a mai fost cercetat pentru comiterea unor furturi din autoturisme.

Furturi de la bancomate și prin distragerea atenției

În ultima perioadă, același Alex a fost implicat și în alte tipuri de furturi, unele comise ziua în amiaza-mare, în centrul municipiului Craiova.
Astfel, în urmă cu un an, același minor a comis mai multe furturi din autoturisme prin metoda distragerii atenției. Una dintre victimele minorului, care acționa împreună cu un altul, tot recidivist, a povestit pentru GdS cum au procedat cei doi băieți pentru a pune mâna pe portofelul pe care aceasta îl avea în geantă, în mașina parcată pe strada Mihai Viteazul. După ce s-a urcat la volan, șoferița a pus geanta pe scaunul din dreapta, moment în care unul dintre ei i-a deschis portiera din spate și a întrebat dacă îl ia și pe el cu mașina. Știind că are pe bancheta din spate un rucsac, femeia a coborât ca să-l îndepărteze pe minor, moment în care acesta a aruncat în ea cu o bucată de pământ. Abia după ce a auzit că portiera din dreapta față a mașinii a fost trântită și-a dat seama că a fost jefuită de al doilea minor, care a rupt-o la fugă.
În octombrie, anul trecut, același minor a fost acuzat că a jefuit un craiovean de 66 de ani, imediat după ce scosese de la bancomat 4.000 de lei. Fapta a fost comisă la un bancomat în apropierea Pieței Centrale din municipiu.
La acea vreme, polițiștii doljeni au precizat că a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. „Principalul suspect este un minor de 13 ani. Nu este prima dată când acesta săvârşeşte o astfel de ilegalitate, fiind unul dintre cunoscuţii poliţiştilor doljeni. De obicei, acţionează alături de câţiva minori, în zona bancomatelor şi a schimburilor valutare de la Piaţa Centrală, profitând de neatenţia oamenilor“, au explicat atunci polițiștii doljeni. Pentru că minorii nu răspund penal înainte de 14 ani, oamenii legii nu pot face altceva decât să dispună clasarea acestor dosare.

Mădălin, minorul cu peste 100 de dosare penale

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri situația infracțiunilor comise în municipiul Craiova de grupuri de minori – „Magazine și farmacii, prădate de o gașcă de minori“ (5 septembrie 2015), „Craiovenii, prădați pe străzi de minori romi“ (14 ianuarie 2016), „Minorii delincvenţi care terorizează Bănia“ (21 martie 2016), „Un grup de minori din Craiova fură banii scoşi de la bancomat“ (5 decembrie 2016).
De fiecare dată, polițiștii doljeni au precizat că nu prea au ce să facă în cazul acestor infracțiuni, pentru că, potrivit legii, minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal. Potrivit legii, minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani minorii pot răspunde penal.
De asemenea, GdS a prezentat cazul unui minor implicat în zeci de furturi din mașini înainte de a împlini vârsta de 14 ani. Este vorba de Mădălin C., care a împlinit 14 ani în decembrie 2015, dată până la care a fost cercetat în peste 100 de dosare de furt. Acesta a fost arestat preventiv în mai, anul trecut, iar în octombrie, Judecătoria Craiova a dispus să fie asistat zilnic, pe o perioadă de șase luni, pentru faptele comise.
Potrivit Codului Penal, asistarea zilnică constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse.

Mașină spartă de un minor pe Câmpia Islaz

Miercuri dimineață, polițiștii de la Secția 1 au fost sesizați de o femeie de 47 de ani, din Craiova, despre faptul că persoane necunoscute i-au spart geamul portierei dreapta-față a autoturismul său, care era parcat pe strada Câmpia Islaz, și i-au sustras o geantă în care avea două telefoane mobile, bani și mai multe bunuri. Suspectul a fost prins destul de repede de polițiști, care au stabilit că este vorba de Iasmin P., de 13 ani, din Craiova. 

Peste jumătate din furturile din mașini, comise de minori care nu merg la școală

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în cursul anului 2016, în municipiul Craiova au fost comise 304 furturi din autoturisme. Dintre acestea, 132 au fost comise de minori sub 14 ani, iar 115 de minori aflați în abandon școlar.
În cursul anului 2015, în Craiova au fost comise 250 de furturi din autoturisme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS