10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenție, cade gunoiul!

Atenție, cade gunoiul!

În spatele Căminului studențesc nr. 10, din cartierul Lăpuș-Argeș se strâng tot timpul  gunoaie, pentru că unii studenți preferă să le arunce pe geam, în loc să le ducă la tomberon (Foto: Bogdan Grosu)
În spatele Căminului studențesc nr. 10, din cartierul Lăpuș-Argeș se strâng tot timpul gunoaie, pentru că unii studenți preferă să le arunce pe geam, în loc să le ducă la tomberon (Foto: Bogdan Grosu)

Cine trece prin spatele Căminului studențesc nr. 10, din cartierul craiovean Lăpuș-Argeș, ar trebui să fie atent la gunoaiele care cad de la ferestrele clădirii. Asta deoarece, pentru unii studenți, pare mai ușor să arunce resturile menajere pe geam, decât să le strângă și să le ducă la tomberoanele din curtea căminului. 

Situația a fost sesizată de un cititor GdS, care susține că locuiește într-unul din blocurile de lângă Căminul nr. 10 din Craiova și că vede zilnic cum se aruncă gunoiul de la geamurile clădirii. „Uitați ce mizerie este pe jos la Căminul nr. 10 din Lăpuș. Studenții aruncă tot ce se poate de la geam, inclusiv televizoare și saltele. Acum câteva zile au spart geamul unei mașini din zonă. Administratorul căminului dă din umeri pentru că nu știe ce să facă, săracul. Eu i-aș propune să își dea demisia. De ce se comportă studenții așa? Explicația mea e că mulți vin de la țară și nu pun preț pe curățenie (nici măcar fetele). În plus, unii studenți petrec și strigă de la geamuri chiar și la ora 4.00 dimineața. Aceștia sunt viitorii ingineri!“, ne-a scris inginer Dan Alboteanu, care ne-a trimis și câteva fotografii cu gunoaiele din spatele căminului.
Imaginile primite de la cititor corespundeau, miercuri după-amiază, cu realitatea de la fața locului. În spatele Căminului nr. 10 se puteau zări multe resturi menajere, de la sticle și pahare de plastic, până la cutii de conserve, hârtii, ambalaje, coji de portocală și foarte multe mucuri de țigară. Șeful Serviciului cămine și cantine din cadrul Universității din Craiova, Emil Staicu, susține că se face zilnic curat în curtea căminului, dar că studenții fac din nou mizerie. Persoanele care aruncă gunoiul pe geam sunt greu de sancționat, pentru că nu pot fi identificate. „Conform regulamentului de organizare și funcționare a căminelor și cantinelor studențești, aruncarea pe geam a gunoiului este strict interzisă. Acest lucru este prevăzut și în contractul încheiat cu studenții. Și tot în regulament se precizează că prima abatere este sancționată cu avertisment scris, iar următoarea cu evacuarea din cămin. Este însă foarte greu să sancționezi pe cineva, pentru că nu poți dovedi cine a aruncat gunoiul pe geam, nu-i poți prinde în flagrant. În mod normal, tot gunoiul trebuie să ajungă la platforma căminului, unde există mai multe tomberoane. Noi facem zilnic curățenie în jurul căminului, dar degeaba pentru că aruncă din nou“, a precizat Emil Staicu.

Poliția cercetează incidentul cu mașina avariată

La rândul lor, reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL, firma care se ocupă de colectarea gunoiului din oraș, spun că treaba societății este doar să ridice gunoiul de la platforme, nu și din altă parte. „Avem contract cu Universitatea din Craiova pentru colectarea deșeurilor, însă noi ridicăm gunoiul doar de pe platforme, nu și de pe terenul privat al instituției. De curățenia în cămine și în jurul acestora trebuie să se ocupe Universitatea, prin angajații remunerați pentru acest lucru“, au explicat reprezentanții Salubrității.
În ceea ce privește spusele cititorului GdS în legătură cu avarierea unui autoturism cu un obiect aruncat de la una din ferestrele căminului, acest lucru a fost confirmat de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj. Reprezentanții IPJ Dolj au precizat pentru GdS că există deschis un dosar penal pentru distrugere, după ce un autoturism parcat în zona Căminului nr. 10 s-a ales cu parbrizul spart, din cauza unui obiect aruncat de la etajul clădirii care găzduiește studenții. „Polițiștii au și un cerc de suspecți și continuă cercetările pentru identificarea autorului faptei“, au mai menționat reprezentanții IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS