Cartierul chinezesc – ori la bal, ori la spital 

Primăria Craiova îi mai salvează încă o dată pe chinezii de la firma Shandong care ar fi trebuit să construiască 1.800 de garsoniere și apartamente pe terenul de 6,7 hectare pus la dispoziție de Ministerul Apărării. Dacă ar fi să pună în practică prevederile contractuale concepute chiar de ea, primăria ar fi trebuit să rezilieze de mult contractul și să devină proprietara puținelor investiții făcute de chinezi la cartierul de locuințe. În schimb, municipalitatea vrea să prelungească contractul până în luna mai pe motiv că Shandong i-a promis din nou că face rost de bani. Chinezii se angajează că, în caz contrar, sunt de acord cu rezilierea contractului. Dovada deținerii fondurilor pentru investiții ar trebui să se facă printr-un extras de cont, dar acest lucru este insuficient, deoarece banii pot fi transferați în cont ca să poată fi scos extrasul, iar după un minut mutați la loc de unde au venit.

Dacă nu dovedește, până cel târziu pe 31 mai, că are banii necesari pentru continuarea lucrărilor la cartierul chinezesc din Craiova, firma Shandong va pierde investițiile făcute până în prezent și contractul pe 49 de ani semnat cu Primăria Craiova în 2014. Aceasta este una dintre prevederile proiectului de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali la ședința de astăzi prin care se dorește aprobarea unui act adițional la contractul semnat cu chinezii. În aparență, primăria joacă tare. Ori ne arătați banii, ori plecați – par să spună oficialii craioveni. În realitate, este încă o încercare de a masca faptul că asocierea cu chinezii, anunțată cu surle și trâmbițe de doi foști (Victor Ponta – premier, Olguța Vasilescu – primar) a fost un dezastru. Firma Shandong nu a finalizat nici un apartament din cele 1.800 și a ridicat la etajul al șaselea două din 23 de blocuri, iar ele trebuia să fie deja gata în această lună. Primăria Craiova i-a anunțat pe chinezi că va continua colaborarea cu ei dacă fac dovada, cu extras de cont, că au banii pentru continuarea lucrărilor. Iată ce prevede proiectul de hotărâre de consiliu supus votului de astăzi:

Art. 1 – Până la data de 31.05.2017, concesionarul se obligă să facă dovada, cu extras de cont, că deține suma necesară continuării investiției, suma fiind cea estimată la data obținerii autorizației de construire.

Art. 2 – În cazul nerespectării obligației prevăzute la art. 1 din prezentul act adițional, încetează contractul de concesiune nr. 76966 din data de 27.05.2014 (…)

Art. 3 (1) – La data încetării contractului de concesiune, indiferent de împrejurările care conduc la aceasta, lucrările de infrastructură constând în construcțiile edificate de concesionar, în stadiul fizic existent, precum şi investiţia realizată de către concesionar (Shandong – n.r.) va fi preluată de către concendent (primărie – n.r.) în proprietate, în mod gratuit.

Art. 4 – Prezentul act adițional constituie titlu executoriu și va opera de plin drept fără somație sau îndeplinirea altor formalități judiciare și fără intervenția instanțelor judecătorești.


Dovada volatilă

Presupunând că firma Shandong va prezenta extrasul de cont până atunci, el nu dovedește că firma va și continua investiția. Extrasul poate fi obținut relativ ușor. Shandong primește în cont, prin transfer bancar, o sumă de bani, de la o bancă din China, de exemplu, banii stau în cont exact atât cât este nevoie pentru a fi tipărită dovada existenței lor, iar în minutul următor banii se întorc la banca din China din diverse motive. În timp ce Shandong aduce extrasul la primărie ca dovadă, zecile de milioane de euro necesare continuării lucrărilor ar putea fi plecate deja din cont. Primăria nu a menționat în proiect dacă este vorba de un extras de la o bancă din România, așa că Shandong poate prezenta un document emis, de exemplu, de o bancă din Insulele Virgine.

Cartier fără autorizație?

De ce sunt importante detaliile de mai sus? Pentru că primăria poate pierde timp prețios în construirea cartierului agățându-se de colaborarea cu o firmă numai pentru a nu recunoaște că fostul primar a făcut un pariu pierzător plecând de la o idee foarte bună: locuințe la prețuri accesibile pentru tineri. Autorizația de construire emisă pe numele Shandong își pierde astăzi valabilitatea de doi ani. În această perioadă, firma trebuia să finalizeze cartierul. O prevedere din contractul de concesiune spune că înțelegerea încetează „în cazul imposibilității de orice natură a concesionarului (Shandong – n.r.) de a realiza obiectivul în termenul de valabilitate a autorizației de construire“. Shandong mai are posibilitatea de a obține o prelungire a autorizației cu încă 12 luni, adică până pe 26 ianuarie 2018, dar ar fi trebuit, conform legii, să ceară acest lucru până pe 11 ianuarie, cu 15 zile înainte de expirarea ei. Dacă nu a făcut-o, de mâine autorizația nu mai este valabilă, iar contractul încetează. O altă clauză care permitea primăriei să rezilieze contractul este cea potrivit căreia firma era obligată să exploateze terenul eficace, „în regim de continuitate și permanență“. Shandong nu a făcut acest lucru, iar primăria a fluturat această prevedere când i-a trimis notificări de întârziere. Și la notificări s-a oprit.

Armata – stresul primăriei

Spaima primăriei nu a fost faptul că Shandong nu a construit la timp cartierul de locuințe pentru tineri. Miza nu mai sunt cele 1.800 de apartamente, ci doar cele 250 cerute insistent de Armată. Atunci când ministerul a cedat gratuit terenul primăriei, a condiționat-o să-i pună la dispoziție, în trei ani, 250 de apartamente pe care să le cumpere angajații săi. Termenul a fost prelungit recent cu încă trei ani, până în ianuarie 2020. Altfel, ministerul își ia terenul înapoi. Dacă în doi ani Shandong a realizat circa 10% din blocuri, anul 2020 nu mai pare atât de îndepărtat pentru finalizarea celor 250 de apartamente. O dată predate Armatei, primăria poate răsufla ușurată, pentru că împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc: scapă de controlul Ministerului Apărării, respectă termenul cerut de minister și se încadrează și în cei șase ani prevăzuți în HG 1052/2013 prin care a primit terenul. Articolul 2, alineatul 2 spune următoarele: „După preluare, imobilul transmis (…) se va utiliza în vederea construirii de locuinţe, într-un termen de cel mult șase ani de la data preluării acestuia“. Cartierul nu trebuie finalizat în șase ani, ci început în șase ani. Păi și cât să dureze? Și 49 de ani, perioada de concesionare din contract. Tot ce contează este ca Armata să-și primească cele 250 de apartamente. După aceea, potopul!Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 26 ianuarie 2017

Actualitate

» MEN: Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, în dezbatere publică
» Managerul CEO, Sorin Boza, anunţă restructurarea sectorului TESA din companie
» Guvernul își asumă răspunderea pe proiectele OUG privind grațierea și modificarea codurilor penale
» Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon
» Sprijin pentru DNA de la Ambasada Canadei
» Alina Bica a fost condamnată, în al doilea dosar, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
» INSP: Încă trei persoane au murit din cauza gripei în săptămâna 16 – 22 ianuarie
» Iohannis către premier: Atrag atenția că abordarea bugetară nu dovedește responsabilitatea impusă în actualul context de securitate
» APIA estimează că dispariţia timbrului de mediu poate duce la importul a peste 500.000 de vehicule second-hand în 2017
» Dezbateri publice privind ordonanțele grațierii și Codului penal
» PNL începe demersurile de revocare a lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului
» Conducerea Parlamentului, convocată vineri pentru bugetul de stat (surse)
» Punctul de amendă creşte la 145 de lei, de la 1 februarie
» Ministrul Economiei susţine că perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat
» ANAF propune schimbarea procedurii de publicare a românilor aflati pe “lista ruşinii”

Publireportaj

» La Cișmea Mârșani vine cu meniuri speciale pentru sezonul 2017

Local

» Primarul din Ioneşti a împuşcat accidental un bărbat
» Peste 140 de sancţiuni aplicate de poliţiştii mehedinţeni în 24 de ore
» Legume românești mai scumpe din cauza gerului
» Mehedinți: Femeie lovită pe trecerea de pietoni la Drobeta Turnu Severin
» Prefectura Olt şi-a prezentat bilanţul pe anul 2016
» Olt: Două locuințe modulare, repartizate unei familii de 12 persoane care şi-a pierdut casa într-un incendiu
» Vâlcea: Primarul comunei Ioneşti a împuşcat accidental o persoană la o partidă de vânătoare

Dolj

» Cartierul chinezesc şi taxa pe gunoi au încins Consiliul Local
» CJ Dolj mai lucrează la capitolul transparență decizională
» Și cu culturile calamitate, și cu banii luați de Fisc
» S-a fisurat încă o conductă a CEO
» Mai multe cluburi și discoteci din Craiova, amendate de pompieri
» Minorii recidiviști, spărgători de mașini
» Atenție, cade gunoiul!
» O fabrică ce va furniza componente auto în Germania va fi deschisă la Calafat
» Cetăţean pakistanez depistat cu şedere ilegală în Dolj
» Dolj: Prețurile medii ale produselor agricole rămân cele de la nivelul anului 2016
» Craiova: Minor prins în flagrant când fura dintr-un autoturism
» Noul vicepreşedinte al CJ Dolj este Oana Bică

Gorj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Gorj: Trei mașini implicate într-un accident la Târgu Jiu
» Procesul dintre Fondul Proprietatea şi şefii CEO se mută la Tribunalul Olt
» Nimeni nu vrea să fie şef de post în cinci comune din Gorj
» Sute de pacienţi cu boli pulmonare în Gorj
» Gorj: Ciurel a pierdut procesul cu CEO
» Procesul dintre Fondul Proprietatea şi şefii CEO se mută la Tribunalul Olt

Sport

» Handbal (f): SCM Craiova, victorioasă cu CSM Bistriţa
» Voleibaliștii craioveni, la prima înfrângere pe teren propriu în acest sezon
» Handbal (f): Craiova, victorioasă la Bistrița
» Fotbal / Atletico Madrid și Celta Vigo, în semifinalele Cupei Regelui Spaniei

Sanatate

» O femeie a murit, vaccinul antitetanos lipsește în continuare
» Pneumonia și virozele au umplut spitalele de pacienţi

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top