24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljControl judiciar prelungit în dosarul șpăgilor pentru angajări în spitale

Control judiciar prelungit în dosarul șpăgilor pentru angajări în spitale

Curtea de Apel Craiova a hotărât, luni, să mențină sub control judiciar trei inculpați din dosarul de corupție în care Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.
Este vorba de Ioana Munteanu, Radu Smarandache (șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Dolj la data faptelor) și Rodica Țenea(consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova la data faptelor).
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în perioada 2011-2015, prin intermediul inculpatei Ioana Munteanu, Rodica Țenea „a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 de euro și 4.000 de lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“.
În ceea ce-l privește pe Smarandache, anchetatorii au precizat că, „în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora“.
În schimb, Ioana Munteanu, intermediara șpăgilor, a fost acuzată de comiterea a 16 infracțiuni de trafic de influență, cinci de complicitate la luare de mită și dare de mită.
În același dosar, Cristina Calangiu a fost acuzată că, în perioada 2007-2014, în care a ocupat funcțiile de manager al Spitalului de Urgență Craiova și viceprimar al municipiului Craiova, a primit diverse sume de bani(în total 50.500 de euro și 15.000 de lei) de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali ori respectiv infirmieri la spitalele din municipiu.
În mai 2015, inculpații au fost trimiși în judecată, iar pe 25 noiembrie, anul trecut, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Cristina Calangiu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, ca și o altă inculpată din dosar, Maria Manolache. În schimb, Ioana Munteanu și Radu Smarandache au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare, iar cea mai mare pedeapsă, de trei ani și jumătate de închisoare cu executare, a primit-o Rodica Țenea.
Sentința a fost atacată cu apel de inculpați la Curtea de Apel Craiova, dosarul fiind înregistrat pe rolul instanței pe 20 ianuarie. Luni, pe 23 ianuarie, instanța a hotărât să mențină măsura controlului judiciar față de inculpații Ioana Munteanu, Radu Smarandache și Rodica Țenea. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS