24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavi legaţi de paturi, directorii se dau victime

Bolnavi legaţi de paturi, directorii se dau victime

Bolnav legat de pat în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca
Bolnav legat de pat în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca

Fotografiile cu bolnavii dezbrăcaţi legaţi cu chingi de pat în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Măciuca au făcut vâlvă încă de la sfârşitul anului trecut, când au apărut pentru prima dată în spaţiul public. Ancheta publicată de Cătălin Tolontan pe www.tolo.ro a agitat din nou spiritele, iar toţi cei implicaţi strigă la unison că „totul este o minciună“.
Sergiu Smărăndoiu, şeful centrului, este acuzat că din cauza lui bolnavii rămâneau nesupravegheaţi pentru că folosea personalul angajat în propria-i gospodărie la renovarea casei. De aceea, atât el, cât şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea au fost mai mult interesaţi să afle cine a îndrăznit să facă pozele nu dacă bolnavii erau cu adevărat legaţi de pat.
DGASPC a depus o plângere la Poliţia din Măciuca în care sesiza că „persoane necunoscute au fotografiat fără drept bolnavii legaţi de pat în centru“.
La trei luni de la depunerea sesizării, răspunsul IPJ Vâlcea este uluitor. „Ancheta a fost finalizată. Cercetările au stabilit că centrul este o instituţie publică în care se poate filma și fotografia. În plus, nu au fost făcute publice date despre pacienţi, iar persoana care a făcut fotografiile nu a fost identificată“, a declarat la primele ore ale dimineţii purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea. Spre prânz, poliţia a anunţat că a deschis din nou ancheta în cazul bolnavilor de la Măciuca.
„Bolnavii cu probleme psihice, potrivit Legii sănătăţii mintale nr. 487 din 2002 republicată în 2016, dar şi a Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 488/2016 nu au voie să fie fotografiaţi sau filmaţi fără acordul lor sau al familiei“, susţine medicul psihiatru Eduard Stanca, directorul Spitalului de Psihiatrie Drăgoieşti, acolo unde au fost trataţi zece pacienţi de la Măciuca în ultimele trei luni.

„Bolnavi legaţi pentru poză“

Şefii DGASPC şi cei ai centrului susţin că „pacienţii au fost intenţionat dezbrăcaţi şi legaţi de nişte paturi metalice care au fost scoase din uz încă de acum doi ani pentru a fi fotografiaţi în ipostaze umilitoare. „Părerea mea este că bolnavii au fost legaţi pentru poză. Cineva, bănuim cine, i-a umilit pe bolnavi doar pentru a se răzbuna pe şeful centrului pe care îl vrea înlăturat din funcţie. Angajatul respectiv, care este în conflict cu managerul, a ameninţat că vor urma controale şi apoi a intrat în concediu medical“, a declarat Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea.
El a mai spus că pacienţii agitaţi pot fi imobilizaţi maximum patru ore până când ajunge un medic psihiatru la ei.
„Pentru imobilizare se folosesc nişte legături speciale care costă 1.000 de euro bucata nu chingi de tir, cum spun ei. Bolnavii sunt imobilizaţi fie de mâini şi torace, fie de picioare, maximum patru ore, până vine un medic psihiatru. Am verificat registrul unde erau trecute date despre ziua, numărul de ore şi motivele care au dus la imobilizare şi nu am constatat nereguli sau abuzuri“, a declarat directorul Nicolae Badea.

Centrul nu are psihiatru de 12 ani

Imobilizarea este însă clar prevăzută de Legea sănătăţii mintale. Aceasta este o metodă folosită ca măsură preventivă şi poate fi pusă în aplicare doar în prezenţa unui medic psihiatru. Un medic de altă specialitate nu poate dispune imobilizarea mai mult de 30 de minute.
Centrul nu mai are medic psihiatru de mai bine de 12 ani, iar medicul generalist ţine evidenţa pacienţilor într-un registru special. „Nu îmi aduc aminte exact câţi au fost agitaţi în ultimele luni. Parcă în luna noiembrie am avut un pacient agitat, care a fost imobilizat două ore“, recunoaşte Sergiu Smărăndoiu că la Centrul Măciuca legea nu se respectă.
Sergiu Smărăndoiu este anchetat de Comisia de Disciplină. Acestuia i se impută doar o serie de probleme administrative nu şi modul în care sunt tratați bolnavii.
„În zilele următoare, voi primi concluziile raportului Comisiei de Disciplină a DGASPC cu privire la şeful Centrului Măciuca, a problemelor din unitatea respectivă. Încă de anul trecut am alocat fonduri pentru renovarea centrului, iar personalul angajat este reevaluat“, a declarat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.
Căminul Spitalului de bolnavi psihic de la Măciuca a fost transformat în Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică și trecut în subordinea DGASPC în 2005. De atunci, centrul nu are nici un medic psihiatru, ci doar un medic generalist, asistenţi şi îngrijitori. 48 de bolnavi cu vârste între 20 şi 65 de ani sunt internaţi în centru, oameni cu handicap psihic sever abandonaţi de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS