14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagistrala de apă caldă a explodat în cartierul 1 Mai

Magistrala de apă caldă a explodat în cartierul 1 Mai

Avaria de sâmbătă noapte, de la Complexul Energetic Oltenia – Electrocentrale II Craiova, care a lăsat oraşul fără căldură, a avut şi efecte colaterale. Magistrala care transportă agent termic primar a explodat pur şi simplu ieri la prânz, în zona punctelor termice PT1 şi PT2 din cartierul 1 Mai, din cauza şocului termic (conducta a fost goală până la ora prânzului, iar apoi a fost umplută cu apă fierbinte, potrivit autorităţilor locale), Apa a ţâşnit cu putere din asfalt, iar jetul a ajuns până la etajul 4 al blocurilor din zonă. Bucăţi de asfalt şi beton au căzut pe mai multe autoturisme, pe care le-au avariat serios.
„Am văzut cum ţâşnea apa din pământ până la nivelul blocului, iar strada se transformase în lac. Am coborât în faţa blocului şi am văzut şi maşinile distruse“, a spus unul dintre locatari. Potrivit unuia dintre proprietarii maşinilor avariate, opt autoturisme ar fi avut de suferit de pe urma exploziei conductei. Toate s-au ales cu geamurile sparte, iar unele şi cu plafonul distrus. „Suntem opt persoane cu maşinile distruse de la această avarie. Am reuşit să le luăm de acolo, dar vor avea nevoie de reparaţii serioase. Am toate geamurile sparte la maşină şi abia am scos din interior apa, care trecuse de scaune. Am dus maşina la service, iar împreună cu ceilalţi şoferi vom face o plângere la poliţie şi vom apela la instanţă pentru a ne recupera prejudiciul. Cineva trebuie să plătească pentru pagubele produse, cei de la CEO sau cei de la Primăria Craiova. Noi îi vom da în judecată“, a declarat Alin Oprea, proprietarul uneia dintre maşinile avariate. Până la închiderea ediţiei, şapte proprietari de maşini se prezentaseră la Secţia 2 Poliţie Craiova, pentru a depune plângere. „Poliţia le va elibera celor în cauză acte constatatoare pentru a-şi repara maşinile şi pentru a-i acţiona ulterior în instanţă pe cei responsabili de producerea daunelor, în speţă deţinătorul de utilităţi“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Conducta era corodată

Avaria la magistrala de apă caldă a CET 2 Craiova s-a produs pe strada Dr. Ion Augustin, la intersecţia cu strada Dr. Ioan Cantacuzino, iar angajaţii CET ajunşi la faţa locului lucrau şi aseară la remedierea defecţiunii. Potrivit directorului CEO – Sucursala Craiova, Dan Vasile, conducta care a crăpat era corodată. „Din cauza şocului termic, conducta fiind şi corodată în această zonă, la magistrala care transportă agent termic primar s-a produs o avarie. S-au izolat cele două puncte termice, PT1 şi PT2 din cartierul 1 Mai, şi echipele de intrevenţie au început lucrul în zonă. Se sapă mecanizat până la conducta magistrală, după care echipele de intervenţie vor acţiona ca să înlăture partea spartă din conductă şi să o înlocuiască cu o alta“, a precizat, ieri după-amiază, Dan Vasile, directorul Sucursalei Craiova a Complexului Energetic Oltenia. Totuși, nu este clar dacă șocul termic este de vină pentru explozia conductei. La ora la care jetul țâșnea și depășea înălțimea blocurilor se presupune că în toată Craiova nu era căldură și apă caldă, deci pe conductă nu era agent termic. În această logică, nu avea cum să apară șocul termic. Pe de altă parte, Dan Vasile a precizat pentru GdS că, de fapt, CEO nu a oprit niciodată, după apariția avariei în toată Craiova, pomparea agentului termic. „Noi nu am oprit pompajul. El s-a menținut, dar apa s-a livrat la temperaturi de 40 de grade Celsius în loc de 80 de grade“, a explicat directorul Sucursalei Craiova a CEO.
La rândul ei, Primăria Craiova s-a disculpat, într-un comunicat, spunând că avaria nu s-a produs la conducta Termo Craiova, și a precizat că, potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic de Termoficare 2 Craiova, lucrările pentru remedierea avariei vor fi finalizate în această seară (aseară – n.r.). „Specificăm faptul că Termo Craiova nu are nici o legătură cu această avarie, magistrala fiind proprietatea CET 2 Craiova, care aparţine de Complexul Energetic Oltenia“, se mai precizează în comunicatul primăriei.

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS