3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNepăsarea şoferilor încurcă circulaţia din Craiova

Nepăsarea şoferilor încurcă circulaţia din Craiova

Mulţi şoferi parchează în staţiile de autobuz, deşi acest lucru este interzis de lege (Foto: Bogdan Grosu)
Mulţi şoferi parchează în staţiile de autobuz, deşi acest lucru este interzis de lege (Foto: Bogdan Grosu)

Situaţia parcărilor neregulamentare în staţiile de autobuz din Craiova devine din ce în ce mai problematică. Mulţi şoferi ignoră legea şi îşi parchează maşinile în alveolele amenajate pentru autobuze. Când mijloacele de transport în comun ajung în staţie, şoferii lor sunt nevoiţi să staţioneze pe o bandă de circulaţie, îngreunând traficul în zona respectivă. Ei se plâng că această problemă, care persistă de multă vreme, a început să se agraveze şi pierd timp pe traseu din cauză că sunt nevoiţi să facă mult mai multe manevre pentru a intra sau ieşi din staţii. 

Am mers, ieri, prin oraș pentru a vedea dacă sunt maşini parcate în locurile unde ar trebui să staţioneze doar mijloacele de transport în comun. Spaţiul amenajat pentru staţionarea autobuzelor la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este unul de coşmar pentru şoferii mijloacelor de transport în comun. În staţia din această zonă sunt parcate aproape permanent maşini. În aceste condiţii, autobuzele se opresc pe o bandă de circulaţie, iar în zonă se formează aglomeraţie și chiar se întrerupe circulația până pleacă autobuzul. În plus, de foarte multe ori, şi şoferii ambulanţelor au probleme cu accesul în curtea spitalului din cauza maşinilor parcate anapoda. „Pentru noi este foarte dificil, mai ales în perioadele când ninge. Dar, oricum, în general, foarte multe staţii sunt ocupate de maşini. Noi nu avem ce să facem, poliţia trebuie să ia măsuri. E foarte greu să manevrăm autobuzul în spaţii mici, dar suntem obligați să ne descurcăm. Din cauza asta creşte şi durata transportului. Suntem nevoiţi să staţionăm de multe ori în stadă şi încurcăm circulaţia. Eu sunt şofer pe traseul E1, iar în staţia de la Spitalul Județean e jale. Mai vine Poliţia Locală, dar iese o maşină şi vin cinci. Ar trebui să se aplice mai mult măsurile legale“, a declarat Costel Bălă, şofer de autobuz.
Nici staţia de autobuz de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ nu este ocolită de şoferi, care parchează adesea în alveolă.

Staţia din zona Schmidt, plină de maşini

Una dintre staţiile de pe bulevardul Nicolae Titulescu, din zona Schmidt, era ieri ocupată complet de maşini. Călătorii se strecurau printre ele ca să ajungă la autobuzul parcat în stradă. Şi aici, artera se aglomerează de fiecare dată din cauza indolenţei şoferilor. „Nu ştiu de ce aleg şoferii să facă acest lucru. E staţia plină, nu avem unde să stăm. Probabil au prea mulţi bani şi vor să plătească amenzi. Autobuzul opreşte direct în stradă şi se pot întâmpla accidente“, a precizat Ionel Sârbu, un bărbat care aştepta autobuzul în această staţie. Nici în staţiile din zona pieţei din Craioviţa Nouă lucrurile nu stau foarte bine. Şi acolo există mulţi şoferi care parchează liniștiți în staţiile de autobuz.

Călătorii, nemulţumiţi de faptul că se parchează în staţie

În staţiile de autobuz ocupate de maşini, oamenii trebuie să se deplaseze până pe carosabil ca să se poată urca în autobuz, iar acest lucru provoacă nemulţumiri. „În mod normal, nu ar trebui să fie aşa. Cei care opresc aici ar trebui să fie amendaţi. Să ia măsuri poliţia. Este anormal ca oamenii să meargă până în stradă pentru a se urca într-un autobuz. Şoferii nu sunt disciplinaţi, nu înţeleg că trebuie să respecte regulile“, a spus Titi Nenciu, un bărbat care aştepta autobuzul. „Am o părere foarte proastă despre oamenii care parchează în staţiile de autobuz. Însă nu prea există nici parcări. Este şi vina primăriei. Oamenii trebuie să meargă în stradă ca să urce în autobuz, din cauza maşinilor parcate pe trotuar. Primăria ar trebui să dea din nou voie să se ridice maşinile“, a spus Nicolae Vechilu, un alt călător.

O bandă de circulaţie de pe strada Arieş, blocată parţial de maşinile parcate ilegal

Pe strada Arieş, staţia de autobuz este mai mereu ocupată de maşini. Ieri, chiar o maşină a poliţiei era parcată acolo. De asemenea, puţin mai în faţă de staţie, una dintre benzile de circulaţie era blocată de autovehicule staţionate. Astfel, şoferii care trazitează această stradă trebuie să aştepte minute în şir pentru a parcurge doar câteva sute de metri. Din această cauză, intersecţia de la Universitatea se blochează uneori pentru că maşinile care trec pe culoarea verde a semaforului nu reuşesc să pătrundă imediat pe strada Arieş. În staţia de pe strada C.D. Fortunescu, în apropiere de vechea Casă a Căsătoriilor, este aceeaşi situaţie. Deși strada este foarte îngustă, unii şoferi aleg să parcheze în staţia de autobuz, iar în momentul în care mijlocul de transport soseşte în staţie, circulaţia se blochează.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 155/2010, Poliția Locală are printre atribuții și aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis. Și polițiștii Biroului Rutier Craiova au aceste atribuții, însă după intrarea în vigoare a Legii nr. 155/2010, se ocupă mai mult de prevenirea accidentelor de circulație. Până la decizia Curții Supreme, polițiștii locali aveau și dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.
„Prin articolul 142, litera g, din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei 195/2002 se interzice oprirea autovehiculelor în staţiile de autobuz sau la mai puţin de 25 de metri înainte sau după acestea. Şoferii care încalcă legislaţia pot fi amendaţi cu sume între 250 şi 375 de lei şi cu două puncte de penalizare“, a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, începând cu 21 ianuarie 2017, se poate relua ridicarea maşinilor parcate ilegal. Însă, acest lucru depinde de Primăria Craiova, care va trebui să instituie un regulament cu toate normele legate de procesul ridicării autovehiculelor. „Pe 4 ianuarie s-a constituit o comisie, care a lucrat la regulament. După ce se va ajunge la forma finală, se va supune dezbaterii publice“, a declarat Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS