10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCinci funcționari ai AJOFM Gorj, reținuţi pentru fraude cu indemnizaţii de şomaj

Cinci funcționari ai AJOFM Gorj, reținuţi pentru fraude cu indemnizaţii de şomaj

AJOFM Gorj are de recuperat 473.000 de lei
AJOFM Gorj are de recuperat 473.000 de lei

Cinci funcționari din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj au fost reținuți de polițiștii gorjeni pentru fraudarea bugetului instituției. Este vorba de fostul director executiv al AJOFM Gorj, Ion Târlea, și de patru consilieri superiori, dintre care doi nu mai lucrează în cadrul instituţiei. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj, cei cinci inculpaţi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu. În perioada 2002-2012, suspecţii au întocmit fictiv dosare de şomaj, însuşinduşi suma de 473.000 de lei. „La data de 18 ianuarie, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu, procedând la reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a cinci inculpaţi, trei femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 39 și 64 de ani, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj. Din probatoriul administrat în dosar a reieșit faptul că, în perioada 2002-2012, suspecţii au întocmit în fals un număr de 140 de dosare de șomaj, în scopul de a obține beneficii materiale pentru sine și pentru alții, prejudiciind bugetul asigurărilor de șomaj cu suma de 473.000 de lei“, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Un funcţionar al AJOFM s-a spânzurat în 2012

Conform unor surse din cadrul AJOFM Gorj, între cei reţinuţi se află Marius Merfu şi Diana Albici. Alte două foste salariate reţinute miercuri sunt în prezent angajate la o primărie din judeţul Gorj. Ieri-dimineaţă, suspecţii au fost prezentaţi procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, cu propuneri legale. Reţinerea funcţionarilor AJOFM Gorj are legătură cu situaţia unui alt fost salariat al Agenţiei suspectat de fapte similare. Este vorba de Damian Horcea, care în ianuarie 2012 s-a sinucis, fiind găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale din Târgu Jiu. Damian Horcea era şeful AJOFM Târgu Jiu. Organele de anchetă îl suspectau că a falsificat zeci de dosare de ajutor de şomaj și a creat, în acest fel, un prejudiciu de 230.000 de lei.

Nu şi-a explicat gestul

Damian Horcea şi-a pus capăt zilelor fără să lase un bilet de adio. Pornind de la cazul Horcea, poliţiştii au extins verificările şi au ajuns şi la alţi angajaţi ai AJOFM Gorj implicaţi în fraude cu indemnizaţii de şomaj. Instituţia se va constitui parte civilă în dosar, în vederea recuperării prejudiciului. Indicii asupra faptelor comise au apărut şi în urma controalelor realizate de Curtea de Conturi Gorj, care a depistat neconcordanţe în documente şi a scos în evidenţă abateri de la legislaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS