27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRevoltă la Școala „Sfântul Gheorghe“: „Desființăm clasa!“

Revoltă la Școala „Sfântul Gheorghe“: „Desființăm clasa!“

Unii dintre părinții care solicită schimbarea profesoarei de la clasa a II-a C au precizat  că singura soluție care li s-a oferit până acum a fost să aducă copiii la școală (Foto: Lucian Anghel)
Unii dintre părinții care solicită schimbarea profesoarei de la clasa a II-a C au precizat că singura soluție care li s-a oferit până acum a fost să aducă copiii la școală (Foto: Lucian Anghel)

Schimbarea învățătoarei la clasa a II-a C de la Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ din Craiova, prin întoarcerea titularei la post, a iscat scandal în unitatea școlară. Părinții nu vor ca respectivul cadru didactic să intre la clasă pe motiv că în urmă cu doi ani, când copiii erau în anul de pregătitoare, ar fi avut un comportament agresiv, iar cei mici plâng și nu mai vor să vină la școală. Prin urmare, de la reluarea cursurilor în urmă cu o săptămână, au refuzat să-i mai aducă pe copii la școală. Zilnic au fost însă întâlniri între părinți și conducerea unității, pentru a cere schimbarea cadrului didactic. Părinții au depus memorii și la ISJ Dolj. Și ieri a fost o astfel de întâlnire încă de la prima oră de curs, întâlnire de la care părinții au ieșit spunând că cererea lor nu este luată în calcul, în schimb au fost obligați să-și aducă copiii la școală pentru că altfel riscă să rămână cu mediile neîncheiate. Supărați, aceștia au spus că singura soluție este să-și transfere copiii și astfel să desființeze clasa.

Discuții aprinse cu multe reproșuri răzbăteau ieri-dimineață din cabinetul de fizică până pe coridoarele Școlii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe“ din Craiova. Un grup de părinți încerca astfel să se facă auzit și înțeles de conducerea unității de învățământ și de inspectorul școlar pentru învățământul primar, Irina Petre. Părinții nu vor ca la clasa în care învață copiii lor să revină titularul pe post, profesorul Lilia Pascariu, care până acum a fost manager la o altă unitate școlară. Părinții susțin că respectivul cadru didactic a predat la clasa pregătitoare și a avut un comportament agresiv, iar celor mici le este teamă acum să vină la școală. „Erau numai pedepsiți, cu capul pe bancă, la colț, bătea cu arătătorul în bancă până îl rupea“, a precizat tatăl unui elev. Din acest motiv, în perioada 11-17 ianuarie, părinții au preferat să îi țină acasă și au încercat să convingă conducerea școlii și la Inspectoratul Școlar Județean Dolj să le schimbe învățătoarea. Numai că răspunsul primit a fost să aducă copiii la școală, căci altfel vor fi repercusiuni ce vor fi suportate din plin și de cei mici. Astfel că ieri s-au prezentat în clasă 22 de elevi, nu doar trei, ca până acum, dar părinții au ținut să precizeze că îi aduc pe cei mici cu forța la școală. „I-am adus obligați, pentru că ni s-a spus că nu se poate încheia media și nu putem să-i transferăm în altă școală. O să-i transferăm din semestrul al II-lea“, a spus mama unui elev. „Noi am adus azi copiii forțat la școală. Fetița noastră a sperat până în ultima secundă că nu va veni la cursuri. Au intrat în clase plângând!“, a spus tatăl unei eleve. „Copilul meu plângea în fața ușii de frica învățătoarei. A venit doamna inspector și l-a întrebat «De ce plângi?», iar copilul i-a zis: «Am auzit de la prietenul meu că a fost bătut până i-a dat sângele pe nas și nu vreau să intru la această doamnă rea». Inspectoarea s-a întors către mine și mi-a zis: «Doamnă, nu mai influențați copiii să nu vină la școală». Vi se pare normal? L-am influențat eu? Pur și simplu au luat frica“, a spus una dintre mame.

Părinții au discutat despre schimbarea profesorului și în curtea școlii, cu directorul Nicolae Radu.  (Foto: Lucian Anghel)
Părinții au discutat despre schimbarea profesorului și în curtea școlii, cu directorul Nicolae Radu. (Foto: Lucian Anghel)

Reclamațiile nu pot fi dovedite

Toate reproșurile aduse de părinți nu au fost însă reclamate atunci când cadrul didactic preda la clasa pregătitoare. „Nu am știut că pentru a rezolva o situație trebuie neapărat reclamație scrisă. Aici a fost greșeala noastră“, a spus un părinte. Alți părinți spun că au aflat mult mai târziu ce se întamplase. „La pregătitoare, copiii nu știau cum este la școală și au crezut că este normal ceea ce li se întâmpla. Au văzut diferența când s-a schimbat învățătoarea, în clasa I. Abia atunci au început să spună cum îi pedepsea“, a povestit un alt părinte.
Cadrul didactic în cauză nu a dorit să comenteze subiectul. De altfel, conducerea școlii spune că faptele de atunci nu pot fi probate în prezent „Dânșii au făcut o sesizare și la noi, și la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Acuză anumite practici ale doamnei profesoare, cum că bătea copiii, îi punea să stea cu capul pe masă un timp mai îndelungat, lucruri care nu ne-au fost aduse la cunoștință decât acum, când doamna s-a întors pe post. Nu avem ce să facem. Doamna este titulara postului și a revenit la catedră. Nici nu putem să o schimbăm, pentru că toate catedrele sunt ocupate cu titulari“, a declarat Liviu Hristea, directorul adjunct al școlii.

Directorul adjunct Liviu Hristea a precizat că speră ca în cele două săptămâni până la încheierea semestrului să se ajungă la reconciliere (Foto: Lucian Anghel)
Directorul adjunct Liviu Hristea a precizat că speră ca în cele două săptămâni până la încheierea semestrului să se ajungă la reconciliere (Foto: Lucian Anghel)

Conducerea școlii speră la reconciliere

Directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe“ spune că în prezent singura soluție este ca părinții să-i aducă pe cei mici la școală. „Părinții nu și-au adus copiii la școală de miercuri până azi (18 ianuarie – n.r.). Practic, este prima zi de școală în care o majoritate a părinților au revenit la sentimente mai bune și au adus copiii la școală. Sunt 22 de copii prezenți, din 26“, a spus directorul adjunct. Întrebat de ce aceștia spun că au fost forțați să-i aducă pe cei mici la școală, managerul a precizat că „nu au fost forțați, i-au adus pentru că trebuie să continue procesul educativ. Este o perioadă în care se fac evaluările finale, trebuie să li se încheie mediile și sunt sfătuiți și de avocați. Și prin desele ședințe pe care le-am avut le-am explicat că principala lor obligație este să își aducă copiii la școală. Au mai rămas de venit încă trei-patru elevi. Nu știm exact motivul absenței lor. Li se vor pune absențe, așa cum s-a procedat și în zilele anterioare pentru toți cei care au lipsit“, a spus Liviu Hristea.
Întrebat ce se va întâmpla în perioada următoare dacă nemulțumirile părinților se mențin, directorul adjunct a spus că speră ca lucrurile să se așeze și să se ajungă la reconciliere între părinți și profesoară. „Noi mergem pe ideea că, în cele două săptămâni până la încheierea semestrului, copiii și părinții vor vedea schimbarea doamnei profesor și poate o să o iubească la fel ca la clasa pregătitoare. Dânsa a predat la clasa pregătitoare. Eu am fost profesor de engleză și știu că la început era o relație bună între părinți și doamna profesoară. Merg pe ideea că se va rezolva“, a mai spus managerul.
Tot la reconciliere speră și reprezentații ISJ Dolj. „Părinții nu au avut răbdare ca doamna să lucreze cu copiii anul acesta. Noi nu am avut reclamații pe adresa dumneaei până acum. Sperăm să ajungem la un punct comun în această situație“, a spus inspectorul școlar general Monica Sună.
Pe de altă parte, familiile copiilor susțin că își mențin solicitarea. „Am făcut sesizare la Avocatul Poporului să se schimbe cadrul didactic și așteptăm un răspuns pentru că nu vrem să separăm copiii“, a spus un părinte. În cazul în care solicitarea nu le va fi luată în calcul și cadrul didactic va rămâne la clasă, părinții spun că vor apela la ultima soluție, transferul elevilor. „Desființăm clasa, nu vrem să lăsăm copiii aici!“, a spus tranșant tatăl unui elev. „Ni s-a tot spus că nu se face nimic. Deja am depus cereri de transfer la altă unitate școlară. Vrem ce este mai bun pentru copiii noștri“, a spus un alt părinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS