21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVaccinurile lipsesc, copiii în pericol

Vaccinurile lipsesc, copiii în pericol

Vaccinul hexavalent și cel împotriva hepatitei B lipsesc din cabinetele medicilor de familie și maternități, zeci de copii așteptând să fie imunizați
Vaccinul hexavalent și cel împotriva hepatitei B lipsesc din cabinetele medicilor de familie și maternități, zeci de copii așteptând să fie imunizați

Vaccinul hexavalent, care imunizează copiii împotriva a șase boli, lipsește din nou din cabinetele medicilor de familie doljeni. La sfârșitul lunii noiembrie au fost trimise în județ ultimele doze. Mai grav este că în maternitățile doljene nu se găsește nici vaccinul împotriva hepatitei B. 

În primul an de viață, copilului trebuie să i se facă șase vaccinuri împotriva unor boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, hepatita B şi poliomielita. Acestea sunt afecțiuni greu de tratat, care ar pune în pericol viața micuțului. Pe piață există un singur vaccin, numit vaccinul hexavalent, care imunizează copilul împotriva acestor boli. Problema este că în continuare există disfuncționalități în aprovizionarea cabinetelor de medicină de familie cu acest vaccin. Ministerul Sănătății (MS) trimite periodic doze Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP), iar de aici sunt repartizate medicilor de familie, în funcție de solicitările făcute. Ultima dată când medicii doljeni au primit vaccinul hexavalent a fost la sfârșitul lunii noiembrie. Stocul s-a epuizat repede, iar în prezent sunt zeci de copii rămași neimunizați. Numai pe lista medicului craiovean Doina Cherata așteaptă în jur de 30 de copii. „Este o mare problemă lipsa acestor vaccinuri. Supunem copiii la un mare pericol. Nu este normal ce se întâmplă. Nu am mai primit de câteva luni vaccinul hexavalent. La sfârșitul lunii noiembrie am primit în jur de 15 doze, ceea ce ne-a permis să vaccinăm doar copiii de două și patru luni. Cei mai mari au rămas neimunizați și nu este normal. În acest moment am în jur de 30 de copiii care trebuie imunizați și vaccinul nu se găsește. Părinții ar fi dispuși să îl cumpere din farmacii, dar nici aici nu e de găsit. Am avut un copil venit din Italia să se vaccineze, dar nu am găsit nicăieri doze. Am întrebat și la Direcția de Sănătate Publică, dar nimeni nu știe când se va rezolva problema. Am văzut ce s-a întâmplat cu rujeola, este mult mai grav ca un copil să nu fie vaccinat împotriva poliomelitei, difteriei, tetanosului sau tusei convulsive“, a explicat Doina Cherata, medic de familie.

„Deocamdată nu am primit nici un răspuns de la MS“

În Dolj este nevoie lunar de aproximativ 2.000 de doze de vaccin. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) spun că au făcut solicitări către Ministerul Sănătății, dar deocamdată nu au nici un răspuns clar. „Hexavalent nu am mai primit de la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul în care am primit dozele, am spus că o să ne ajungă până în ianuarie. Am făcut solicitare pentru a primi altele, dar deocamdată nu am primit nici un răspuns de la MS. Am înțeles că sunt din nou probleme legate de procesul de achiziție la nivel național. De aproape o lună și jumătate lipsește din maternități și vaccinul împotriva hepatitei B. Nu sunt probleme legate de dozele de vaccin împotriva tuberculozei“, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

În Olt și Gorj nu lipsește nici un vaccin

În județele Gorj și Olt se găsește vaccinul hexavalent. Reprezentanții DSP Gorj spun că au încercat să își asigure un stoc cât mai mare, dar și că numărul copiilor din județ care trebuie imunizați este mult mai mic decât în Dolj. „Nu avem probleme cu dozele de vaccin. În acest moment avem 880 de doze de vaccin hexavalent. În stoc există și 2.760 de doze de vaccin BCG și 750 de doze de vaccin împotriva hepatitei B. În comparație cu Doljul, noi avem o populație mai mică, însă am încercat să facem în așa fel încât să ne asigurăm dozele de vaccin. Ultimele doze de vaccin împotriva hepatitei B, de exemplu, le-am primit în luna aprilie“, au spus reprezentanții DSP Gorj.
Și în Olt copiii sunt vaccinați conform planului de vaccinare elaborat de Ministerul Sănătății. Aici există încă mai mult de 600 de doze de vaccin hexavalent și peste 3.000 de doze de vaccin BCG.
Dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și medic coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), spune că o soluție pentru Dolj ar fi să împrumute doze de vaccin hexavalent de la județele vecine. În prezent, opt copii de pe lista medicului așteaptă să fie vaccinați împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei.

Copiii născuți în alte țări se pot vaccina împotriva TBC doar până la cinci ani

O situație deosebită o reprezintă copiii români născuți în țările unde la naștere nu se mai face vaccinul împotriva tuberculozei. Medicii spun că mulți copii ajung în țară după vârsta de cinci ani și nu mai pot fi imunizați. „Copiii care s-au născut în țări în care nu se mai vaccinează împotriva tuberculozei se pot imuniza în țară până la vârsta de cinci ani.
În România, incidența tuberculozei este de 88%, în Franța este 7%, în Marea Britanie 13%, în Spania 3%. În aceste țări și în multe altele, copiii nu mai sunt vaccinați la naștere pentru că boala nu mai reprezintă un mare pericol. Cei care au până în cinci ani și revin în România sunt testați în dispensarele TBC sau în cabinetele medicilor de familie, iar în funcție de rezultatul acestui test, copilul este vaccinat sau nu. Părinții trebuie însă să știe că după vârsta de cinci ani nu se mai recomandă vaccinarea“, a explicat dr. Dumitra Gindrovel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS