10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 15.100 de doljeni trăiesc din ajutor social

Peste 15.100 de doljeni trăiesc din ajutor social

Doljul rămâne „fruntaș“ pe ţară la numărul beneficiarilor de ajutoare sociale. Nici o localitate din judeţ nu se poate lăuda că toţi oamenii au locuri de muncă, venituri din care să trăiască. Sunt multe comune în care cei care au un loc de muncă nu depăşesc câteva zeci, în timp ce aceia care trăiesc din ajutoare sociale sunt de ordinul sutelor.

Comuna doljeană Sadova se află de ani buni pe locul întâi când vine vorba de numărul asistaţilor social. În prezent, localitatea are aproximativ 8.800 de locuitori, din care peste 1.000 sunt plecaţi peste hotare. Stau acolo între câteva luni şi un an, apoi revin acasă. „Din păcate, aceasta este realitatea, mulţi nu au altă soluţie, oamenii trebuie să plece pentru a câştiga bani. Au ridicat case frumoase, cu termopane, şi-au cumpărat maşini şi nu pot beneficia de ajutoare, deşi nu au locuri de muncă, nu au din ce să trăiască. Numărul asistaţilor social în comună este foarte mare, însă sunt convins că situaţia reală diferă de statistici“, a spus Eugen Safta, primarul localității.
Din acest motiv, reprezentanţii primăriei susţin că în acest an vor demara anchete foarte severe pentru a descoperi exact dacă sunt persoane care trebuie tăiate de la ajutoare sociale sau introduse în plată alte persoane care nu au din ce să trăiască. „Cei care sunt plecaţi peste hotare lipsesc, de regulă, între trei şi nouă luni pe an, sunt însă situaţii în care lipsesc chiar şi peste un an. Cei mai mulţi plecaţi sunt cei de vârsta a doua. Drama cea mai mare este că cei care pleacă nu au studii, se angajează pe perioade determinate, pe slujbe sezoniere, în mod special. Comparativ însă cu România, în străinătate, în câteva luni, fac rost de resurse financiare din care să trăiască o perioadă lungă de timp“, a adăugat primarul comunei Sadova.

407 dosare de ajutor social în Moţăţei

După Sadova, comunele cu cei mai mulţi asistaţi sunt Cetate şi Moţăţei. Una dintre cele mai mari comune atât ca întindere, cât și ca număr de locuitori, Moţăţei este recunoscută pentru legumicultorii ei, căci aici terenul este deosebit de fertil. Cu toate acestea, sunt sute de persoane care nu au venituri și trăiesc doar din alocaţiile copiilor sau ajutoare sociale. „Este o zonă agrară foarte bună, însă avem şi oameni care nu deţin pământ, nu au loc de muncă, nu au alte venituri din care să trăiască. În acest moment, în Moţăţei trăiesc aproximativ 6.900 de persoane. Aproximativ 100 pleacă periodic peste hotare. Pe timpul iernii este cel mai greu, cei care nu au un loc de muncă trăiesc doar din ajutoare sociale. În restul anului, îşi suplimentează veniturile, muncesc cu ziua la vecini. Numărul asistaţilor social din comună s-a păstrat de-a lungul timpului, am avut în jur de 350-370, iar acum 407 dosare. Aceasta este realitatea, sunt oameni care nu au un loc de muncă“, a spus Constantin Enea, primarul comunei Moţăţei.

27.709 persoane au solicitat sprijin pentru încălzirea locuinţei

În Dolj, peste 15.000 de persoane primesc ajutor social conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Nu există localităţi în județ fără beneficiari de ajutor social. „Localităţile cu cei mai mulţi asistaţi social sunt, de regulă, în zonele unde numărul populaţiei defavorizate este mare. În Sadova sunt cei mai mulţi, urmează Cetate și Moţăţei. Şi în comuna Valea Stanciului sunt 391 de beneficiari, în Cerăt – 341, iar în Băileşti – 386 de beneficiari. În total, pe raza judeţului se află în plată 15.135 de beneficiari de ajutor social. Pe lângă aceştia, mai avem și 11.479 de beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei“, a spus Marius Simcelescu, director executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj.
Acestea nu sunt singurele ajutoare acordate persoanelor nevoiaşe, în Dolj alte 27.709 persoane cu venituri reduse primind ajutoare pentru încălzirea locuinţei, plătite de la bugetul de stat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS