Comuna Izvoare, fără tineri şi premise de dezvoltare

Copiii sunt cei care mai însufleţesc comuna, în drum spre şcoală (Foto: Bogdan Grosu)


Gerul a amuțit întreaga suflare din comuna Izvoare. Toate cele trei sate din componenţa ei  -Izvoare, Domnu Tudor și Corlate- au încremenit după ce a venit zăpada, iar oamenii ies din case doar în caz de nevoie. Doar puţinii copii din comună mai animă uliţele atunci când merg spre şcoală. Populaţia este în continuă scădere, resursele economice sunt puţine, iar tinerii pleacă din comună.

Comuna Izvoare şi-a căpătat numele datorită numărului mare de izvoare şi pâraie ce străbat localitatea. Oamenii de aici îşi duc traiul destul de greu, iar agricultura este cea care îi ajută să supravieţuiască. Multe case au ajuns ruine, iar populaţia scade de la an la an. Tinerii nu prea îşi găsesc rostul în localitatea natală şi se văd nevoiţi să plece pentru a reuşi să răzbată în viaţă. Cei care rămân se ocupă doar cu agricultura. „Am 25 de ani şi îmi e foarte greu să mă descurc aici. Nu am plecat pentru că am părinţii bolnavi şi trebuie să am grijă de ei. Nu am unde să lucrez, dar mă ocup de gospodărie. Mai cultiv legume şi merg să le vând la piaţă, la Vârtop“, a spus Ionela Mârzancă, o tânără care locuieşte în Izvoare. „Trăiesc dintr-un ajutor social de 140 de lei pe lună. Ne descurcăm foarte greu, e vai de noi. Nu am avut bani nici să ne luăm lemne, ne mai ducem în pădure să adunăm crengi. Dar zilele acestea, când a nins, nu am mai putut să mergem acolo“, a spus Paula Stoica.

Peste 65% din populaţie este îmbătrânită

Comuna Izvoare a rămas fără tineri din cauza lipsei locurilor de muncă. Doar bătrânii care nu au încotro rămân în gospodăriile de care au avut grijă zeci de ani. „Populaţia este în scădere, iar peste 65% din oameni sunt bătrâni. Eu am mai fost primar între 1996 – 2000 şi erau 2.500 de locuitori. Acum mai sunt 1.600. Tinerii pleacă din localitate pentru că nu au locuri de muncă. Dacă s-ar întoarce oamenii plecaţi în străinătate, populaţia ar creşte cu aproximativ 400 de persoane. Avem peste 50 de asistaţi social din 1.600 de cetăţeni. Nu sunt nici mulţi, nici puţini. Nu putem să atragem investitori pentru că suntem foarte prost amplasaţi. Noi am avut şi dezavantajul că drumul judeţean dintre Izvoare şi Vârtop nu a fost asfaltat. Nu am primit înţelegere de la Consiliul Judeţean Dolj. Mai sunt șapte kilometri de asfaltat. Am vorbit cu cineva din Austria care intenționa să deschidă o fabrică de ţiglă, dar totul merge până la drumuri. Dacă am avea drumuri bune, poate ar veni şi investitori“, a declarat Ionel Voicu, primarul localităţii.

Există, însă, şi trei tineri care au făcut tot posibilul să rămână în satul natal, iar fondurile europene au fost salvarea lor. Unul dintre aceştia este Petrică Badea, din satul Domnu Tudor, care a accesat fonduri europene şi şi-a ridicat patru solarii mari, în care munceşte fără încetare. „Cu altceva nu avem cu ce să ne ocupăm aici. Am nişte prieteni care şi-au făcut şi ei solarii şi le-am urmat exemplul. Am luat fonduri europene şi am făcut patru solarii, care au costat în jur de 100.000 de lei. Iarna cultivăm doar salată verde şi ceapă. Tot ce cultivăm aici vindem în mai multe pieţe din ţară. Se vând mai scump la Timişoara sau la Alba Iulia. Avem şi un contract cu un hipermarket şi mai vindem şi acolo când ne convine preţul. După un an de muncă, rămânem cu aproximativ 20.000 de lei. Cel mai mare profit l-am avut la ardeiul capia. Anul trecut nu am avut probleme, s-au făcut toate legumele pentru că am avut şi noi mai multă experienţă în îngrijirea lor. Este nevoie de foarte multă muncă. Deocamdată nu mai vreau să mă extind pentru că nu am pe cine să iau la muncă. Oamenii de aici sunt bătrâni“, a spus Petrică Badea.

Trei tineri au câteva solarii în Izvoare, construite pe bani europeni (Foto: Bogdan Grosu)

Trei tineri au câteva solarii în Izvoare, construite pe bani europeni (Foto: Bogdan Grosu)

Un bărbat, transportat la dializă cu maşina de deszăpezit a primăriei

De fiecare dată când ninge puternic, legătura comunei Izvoare cu localităţile apropiate se pierde, iar deszăpezirea se face destul de anevoios. Odată cu ninsorile de anul acesta, au apărut şi câteva probleme, din cauză că drumurile care fac legătura cu Galicea Mare şi cu Vârtop au fost deszăpezite mai greu. „Am avut câteva probleme până pe 9 ianuarie, pentru că nu s-a putut interveni din cauza viscolului, însă de pe 10 ianuarie drumurile au fost deszăpezite atât în comună, cât şi pe drumurile ce leagă comuna de Galicea Mare şi Vârtop. Avem un bărbat în localitate care avea nevoie de dializă atunci când erau drumurile blocate. L-am luat cu maşina de deszăpezit a primăriei şi am traversat câmpul până la Galicea Marea. De asemenea, a fost o maşină care a rămas înzăpezită la Domnul Tudor, dar s-a intervenit şi acolo şi a fost rezolvată situaţia“, a spus Ionel Voicu, primarul comunei Izvoare.


Hoţ de cazane, prins cu ajutorul camerelor de luat vederi

Edilul din Izvoare a luat măsuri pentru liniştea comunei şi a montat camere de luat vederi din cauză că existau multe plângeri la poliţie şi la primărie în legătură cu mai multe furturi. „Am montat 17 camere, nouă în Izvoare, patru în satul Domnu Tudor şi patru în Corlate. Le-am achiziţionat din banii primăriei. După ce le-am pus, este mai linişte în sate. În urmă cu mai mult de o lună a dispărut cazanul unui cetăţean. Poliţia a venit la primărie, a derulat imaginile şi a descoperit cine furase cazanul. Sunt foarte bune pentru că putem să urmărim ce se întâmplă în comună. O să mai montăm şi altele“, a adăugat primarul.

Ar fi nevoie de încă un lac de acumulare pentru perioada verii

Localitatea Izvoare are apă curentă, însă în timpul verii nu este întotdeauna suficientă din cauză că mulţi oameni o folosesc la irigaţii. Pentru ca localnicii să nu rămână fără apă uneori, ar fi nevoie de încă un lac de acumulare la Corlate. „Mai avem de făcut alimentarea cu apă la Domnu Tudor pentru că este mare nevoie. De asemenea, va trebui să facem şi sistem de canalizare, tot pe fonduri europene. Avem discuţii să facem proiectul şi ne-am gândit deja unde să amplasăm staţia de epurare“, a mai spus primarul.

Cu toate dificultăţile pe care le are, comuna Izvoare supravieţuieşte greu. Oamenii rămaşi aici nu au mari speranţe de dezvoltare pentru că resursele sunt puţine. Izvoare este încă una dintre comunele doljene care se stinge uşor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Actualitate

» Riscul mare de avalanșe se menține la Bâlea Lac; în Bucegi, riscul a scăzut
» Angela Merkel îl avertizează pe Donald Trump cu privire la tentația protecționismului
» Marius Marinescu a depus plângere penală după moartea animalelor de la Circul Globus
» Camera Reprezentanţilor din SUA a votat anularea programului în domeniul sănătăţii, Obamacare
» Oficialii ruşi infirmă ştirea potrivit căreia ambasadorul rus în Yemen a fost ucis
» Un alt ambasador rus a fost ucis
» Papa Francisc l-a primit pe Mahmoud Abbas, care a inaugurat ambasada palestiniană la Vatican
» 42 de copii transportaţi de jandarmi în staţiunea Semenic, după ce au rămas înzăpeziţi
» Cutremur de 6,2 grade în Fiji. Cercul de Foc, în alertă de erupţie vulcanică
» Guvernul britanic pregăteşte „taxa pentru abilităţile imigranţilor”
» MAI: Peste 8.600 de intervenţii ale SMURD şi ale serviciilor de ambulanţă, în ultimele 24 de ore
» Numele lui Florian Coldea, şters de pe site-ul SRI după ce a fost suspendat
» Ninsorile se întorc în regiunile sudice, sud-estice, dar și la munte
» Ebola: probleme de sănătate la trei din patru supraviețuitori la un an după infectare
» FMI a aprobat o linie de credit în valoare de 8,24 miliarde euro pentru Polonia
» Circulație îngreunată pe Dunăre, din cauza sloiurilor
» Doi chinezi uiguri au fost arestați în legătură cu atacul sângeros care a avut loc Istanbul de Revelion
» Angajații de la Tierpark din Berlin caută un nume pentru un pui de urs polar
» O eclipsă parțială de Lună în luna august, fenomenul astronomic al anului 2017 în România
» Vizita lui Igor Dodon la Moscova nu se va solda cu rezultate concrete, consideră experți de la Chișinău
» S-a încheiat divorțul dintre Johnny Depp și Amber Heard
» Hotărârea de Guvern, prin care se poate limita furnizarea de energie şi se pot reduce sau opri temporar exporturile, a fost publicată în Monitorul Oficial
» Candidatul dreptei în alegerile prezidențiale din Franța, împotriva preluării unui număr mai mare de refugiați
» Cei mai căutați angajați din România
» Tragedie aviatică la un show aviatic pentru copii
» Comisia Europeană propune asistență financiară de 60 de milioane de euro pentru Marea Britanie după inundații
» O femeie infectată de o bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele existente a murit în Statele Unite ale Americii
» Noii prefecţi din Giurgiu şi Prahova depun astăzi jurământul
» Sute de români au petrecut Revelionul pe rit vechi, în Serbia
» Donald Trump anunță că va menține sancțiunile împotriva Rusiei
» Ungaria nu își va deschide granițele în fața refugiaților care tremură de frig în Serbia
» Cutremur de 3 grade pe scara Richter în județul Vrancea

Publireportaj

» CJ Gorj organizează Ziua Culturii Naționale. Sărbătoare Eminescu

Local

» 11 cazuri cu gripă, confirmate în Olt

Dolj

» Comuna Izvoare, fără tineri şi premise de dezvoltare
» S-a stins din viaţă marele dirijor Nicu Creţu
» Polițiști de frontieră, judecați pentru braconaj
» Primăria Băileşti se mută într-un imobil modernizat

Gorj

» Sătenii din Muşeteşti primesc apă cu cisterna
» Turiștii, aşteptaţi în număr mare la Rânca
» Stocurile de cărbune ale CEO sunt de 765.000 de tone

Sport

» Futsal / Rezultatele înregistrate sâmbătă la Cupa AJF Dolj
» Fotbal / Victorie de moral cu St. Gallen (rezumat video)
» Baschet: Înfrângere dramatică pentru SCM-U Craiova la Galaţi
» Fotbal / Florin Andone a fost desemnat jucătorul lunii decembrie în campionatul Spaniei
» Tenis: Monica Niculescu a pierdut finala la Hobart. Olaru a cucerit trofeul la dublu
» Fotbal / Exclusiv: Olivian Surugiu a semnat cu Pandurii Târgu Jiu
» Începe revirimentul la SCM-U Craiova?
» Cupa AJF Dolj așteaptă fluierul de start
» Alb-albaștrii au dat randament după metodele lui Colonel

Top