22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiceele fac înscrieri pentru cursurile de seral

Liceele fac înscrieri pentru cursurile de seral

 

Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova continuă înscrierile pentru clasa a XI-a seral
Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova continuă înscrierile pentru clasa a XI-a seral

Absolvenții de școli profesionale, dar și cei care au doar ciclul inferior al liceului, adică au absolvit clasa a X-a, și doresc să-şi continue studiile liceale se mai pot înscrie în această perioadă la învățământul seral, direct în clasa a XI-a. Cursurile pentru acest tip de învățământ vor începe pe 13 februarie, iar în Dolj mai sunt unități care au locuri libere.

În județul Dolj, pentru anul școlar 2016-2017 au fost aprobate 550 de locuri pentru clasa a XI-a seral, destinată absolvenților de școli profesionale sau celor care până în prezent au doar zece clase și doresc să-și continue studiile liceale și să obțină o calificare de tehnician în domeniile electric, agricol, electronică-automatizări sau mecanic. Admiterea la acest tip de învățământ s-a derulat și în vara anului 2016, dar înscrierile continuă în unele cazuri până la începerea cursurilor, pe 13 februarie, pentru că mai sunt locuri libere. „Pentru anul școlar în curs s-au aprobat 20 de clase a XI-a seral pentru cei care nu au finalizat studiile liceale. Astfel de clase au fost aprobate în Craiova la Colegiul de Industrie Alimentară, Colegiul ”C.D Nenițescu”, la Liceul Tehnologic «George Bibescu», Liceul Tehnologic Auto, Liceul CFR, Liceul de Transporturi Auto (din cartierul Romanești) și la Colegiul «Ștefan Odobleja». La aceste unități școlare, din datele pe care le avem, s-au completat locurile disponibile. Avem și situații în care se mai pot face înscrieri. Din planul de școlarizare pentru anul acesta se mai pot face înscrieri în special la liceele din județ. Printre acestea se numără Liceul «Ing. Aurelian Ionete» din Malu Mare, calificarea tehnician în activități de comerț, Liceul «Alexandru Macedonski» din Melinești pentru calificarea tehnician electrotehnist, Liceul «Petre Baniță» din Călărași – calificarea tehnician în agricultură ecologică și la Liceul «Dimitrie Filișanu» din Filiași – tehnician roboți industriali. De asemenea, în Craiova au mai rămas locuri libere la Colegiul Tehnic Energetic pentru calificarea tehnician electrotehnist. Înscrierile pentru aceste clase se fac direct la unitățile școlare cu profil tehnic, care au astfel de clase. Pentru a obţine diploma aferentă calificărilor pentru care se înscriu, candidații vor urma cursurile claselor a XI-a, a XII-a şi a XIII-a şi vor dobândi nivelul IV de calificare corespunzător studiilor liceale“, a declarat Simona Ciulu, inspector pentru învățământ profesional și tehnic în cadrul ISJ Dolj.

Examene de diferență, în funcție de specializările absolvite

În unele situații, chiar dacă și-au completat locurile la admiterea din vară, directorii liceelor au constatat că pe parcurs elevii s-au mai retras și au reînceput înscrierile. „Pentru clasa a XI-a seral, admiterea s-a făcut în vară, iar cursurile încep abia pe 13 februarie. Deși inițial am completat toate locurile, am avut apoi surpriza să constatăm că o parte dintre elevi s-au retras. S-au eliberat astfel zece locuri. Prin urmare, continuăm înscrierile pentru cei care doresc să-și continue studiile liceale. Înscrierea se face pe baza certificatului de absolvire a școlii profesionale sau a certificatului de zece clase, o copie a cărții de identitate, o copie a certificatului de căsătorie, dacă este cazul, și o adeverință de la medicul de familie. În cazul în care specializarea înscrisă pe ultimul certificat de absolvire este diferită de cea pe care dorește să o urmeze, se vor da examene de diferențe, în vacanța intersemestrială“, a declarat Petre Cauc, director al Liceului Tehnologic „George Bibescu“ Craiova. Candidații vor fi admiși indiferent de vârstă. Directorii unităților școlare care au clase de a XI-a seral destinate celor care nu au finalizat cursurile liceale spun că o parte dintre elevii care aleg să revină în bănci folosesc diplomele pentru a se angaja în străinătate. „Cei care se înscriu în clasele a XI-a seral pentru a-și continua studiile sunt atât absolvenți de școală profesională care au 18 ani, cât și tineri cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, care au plecat peste granițe să se angajeze și au văzut că pentru un loc de muncă acolo trebuie să fie absolvenți de liceu. Noi asigurăm calificări în domeniul electric și în acest moment pentru clasa a XI-a mai avem șase locuri libere“, a declarat Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Tehnic Energetic din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS