5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au ieşit la deszăpezit

Gorjenii au ieşit la deszăpezit

 

Deszăpezirea la lopată, eficientă doar în zonele pietonale (Foto: Eugen Măruţă)
Deszăpezirea la lopată, eficientă doar în zonele pietonale (Foto: Eugen Măruţă)

Conducerea societăţii Edilitara din subordinea Primăriei Târgu Jiu a mobilizat zeci de angajaţi în acţiunile de deszăpezire a străzilor şi trotuarelor din municipiu. În total, 160 de salariaţi de la salubritate, parcuri şi zone verzi, construcţii şi confecţii metalice au intervenit, încă din noaptea de marţi spre miercuri, cu lopeţi şi utilaje la deszăpezirea principalelor străzi pe care se află şcolile, grădiniţele, spitalele şi instituţiile statului. Directorul societăţii Edilitara, Alexandru Zaharia, a precizat că acţiuni de îndepărtare a zăpezii au fost şi în localităţile componente ale municipiului Târgu Jiu. „Funcţionează 16 utilaje. Acţionăm în zona spitalelor, creşelor şi grădiniţelor. Avem toate schimburile de peste tot, de la şantiere şi de la toate compartimentele. Acţionăm pe trotuarele lungi. Avem şi două ATV-uri, acţionăm şi în parcurile din municipiul Târgu Jiu pentru a avea aleile degajate. Le-am oferit angajaţilor ceai dimineaţa şi la prânz. Iau pauze dese şi trebuie să intre în sedii să se încălzească“, a menţionat Alexandru Zaharia. De asemenea, primarul din Târgu Jiu, Aurel Popescu, le solicită cetăţenilor să colaboreze cu autorităţile locale pentru o mai bună acţiune în ceea ce priveşte intervenţia utilajelor de deszăpezire: „Acționăm intens cu utilaje de deszăpezire pe toate căile de acces principale, în primă fază, iar apoi utilajele vor interveni şi în cartiere. Rugămintea mea este să veniți în sprijinul drumarilor şi să fiți atenți unde parcați autoturismele pentru a nu le îngreuna munca“.

Bugetul pentru deszăpezire

Consiliul Local Târgu Jiu a alocat 1,8 milioane de lei pentru materialele antiderapante şi acţiunile de deszăpezire efectuate, pentru această iarnă, de Edilitara, societate aflată în subordinea Primăriei Municipiului. Alexandru Zaharia a precizat că suma alocată pentru acţiunile de deszăpezire nu este, însă, certă, cheltuielile cu materialele antiderapante depinzând de cât de mult va ninge. Din experienţa iernilor trecute, Zaharia spune că la Târgu Jiu s-a cheltuit puţin peste 800.000 de lei pentru deszăpezire. „Bugetul pentru acest sezon de iarnpă este o sumă cuprinsă între 800.000 de lei şi 1,8 milioane de lei. Sumele sunt calculate la minimum 800.000 de lei la ninsori mai puţine şi la maximum 1,8 milioane de lei dacă vom avea ninsori consistente. Tot timpul ne-am situat între 900.000 şi 1,2 milioane de lei. În deszăpezire nu intră numai străzile, ci şi trotuarele“, a mai declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public SA Târgu Jiu.

Zeci de utilaje, pe drumurile naţionale

Şi Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale a scos o parte din utilaje la deszăpezit. Ieri s-a acţionat cu peste 30 de utilaje şi a fost răspândită cantitatea de 89 de tone de material antiderapant şi 0,3 tone clorură de calciu pe următoarele tronsoane de drum naţional: DN 6B, DN 66, DN 67, DN 67B, DN 67C si DN 67D. În zona Rânca ningea ieri slab, iar stratul de zăpadă măsura aproximativ 10 centimetri. Sunt însă şanse ca până vineri să mai ningă, iar zăpada din staţiune să fie mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS