9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi inculpați au încheiat cu DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției în dosarul "Craiova Waterpark"

Doi inculpați au încheiat cu DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției în dosarul „Craiova Waterpark”

Două persoane cercetate în dosarul privind fraude cu fonduri europene la realizarea complexului de agrement acvatic Waterpark din Craiova, în valoare de 80 milioane lei, au încheiat cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, potrivit unui comunicat al DNA, în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1470/VIII/3 din 29 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu inculpații:

GANȚĂ ION cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în forma continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată;

RADU MIHĂIȚĂ DANIEL cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la spălare de bani.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2014, inculpatul Ganță Ion, în calitate de angajat al unei societăți comerciale, a facilitat obținerea pe nedrept de către S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L. și reprezentanții acesteia a sumei totale de 3.248.707,38 lei, în contextul derulării contractului de lucrări încheiat în anul 2013 între Primăria Craiova și o asociere de firme din care făcea parte și SC Polystart Impex SRL, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanțat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.

Astfel, inculpatul Ganță Ion, primind dispoziție directă de la inculpatul Luis Guilherme Gomes de Almeida, a intermediat reproiectarea structurii de rezistență a unui obiectiv al construcției, în vederea reducerii semnificative a cantităților de material și manoperă executate efectiv, pentru a se obține în mod ilicit diferența dintre sumele de bani plătite de către beneficiar (Primăria Craiova și A.D.R.S.V. Oltenia – partea de cofinanțare din fonduri europene) în baza unor situații de lucrări care nu conțineau mențiuni reale (corespunzătoare proiectului tehnic oficial modificat în mod ilicit) și sumele de bani cheltuite pentru lucrările executate efectiv.
Totodată, în același scop, inculpatul Ganță Ion a semnat listele de cantități de lucrări suplimentare și centralizatorul aferent unei dispoziției de șantier, având reprezentarea că acestea nu corespund realității, că nu sunt justificate de realitatea efectivă din teren și că, prin emiterea acestei dispoziții, se creează premiza decontării de către S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L. a unor lucrări suplimentare care nu se impuneau a fi executate și care în realitate nici nu s-au executat.

În aceeași perioadă, inculpatul Radu Mihăiță Daniel, în calitate de angajat al unei societăți comerciale, la solicitarea inculpaților Dobre Cristian și Luis Guilherme Gomes de Almeida, a mijlocit negocierea sumei de bani pretinsă și primită ulterior ca mită de inculpatul Romanescu Cezar Răzvan pentru ca acesta, în calitate de reprezentant al S.C. PROJECT THC S.R.L., să nu își exercite în mod corespunzător îndatoririle legale și contractuale asumate față de Primăria Craiova, beneficiarul investiției „Craiova Waterpark” și astfel să favorizeze interesele ilicite patrimoniale ale S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L.

În același scop, inculpatul Radu Mihăiță Daniel a intermediat încheierea între S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L. și S.C. PROJECT THC S.R.L. a unui contract fictiv având ca obiect prestări servicii, în valoare de 242.536 lei fără TVA, cunoscând că serviciile menționate drept obiect al contractului nu vor fi executate efectiv și că prin acesta s-a urmărit doar să se creeze o aparență de legalitate a sumelor de bani pretinse și primite de dirigintele de șantier cu titlu de mită, pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuțiilor sale contractate cu beneficiarul proiectului.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații GANȚĂ ION și RADU MIHĂIȚĂ DANIEL au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Obligă fiecare inculpat la plata sumei de 1.500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

Potrivit DNA, dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Ganță Ion și Radu Mihăiță Daniel, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dolj.

Cu privire la ceilalți inculpați menționați în cuprinsul comunicatului, procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Craiova au dispus anterior trimiterea în judecată a acestora pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor (dosar mediatizat prin comunicatul nr. 1470/VIII/3 din 29 noiembrie 2016).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS