24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContra zăpezii cu lopata și spărgătorul de gheață

Contra zăpezii cu lopata și spărgătorul de gheață

Angajații de la Salubritate înlătură zăpada de pe trotuarele bulevardului 1 Mai (Foto: Bogdan Grosu)
Angajații de la Salubritate înlătură zăpada de pe trotuarele bulevardului 1 Mai (Foto: Bogdan Grosu)

De zile bune, de când orașul Craiova a fost acoperit cu zăpadă și meteorologii anunță ba cod galben, ba portocaliu de ger, angajații de la Salubritate și de la RAADPFL sunt nelipsiți de pe arterele orașului. Cu lopețile și cu spărgătoarele de gheață în mână îi întâlnești pe trotuarele de pe marile bulevarde ale Craiovei. Eliberează căile de trecere, înlătură zăpada și gheața din fața spitalelor, unităților de învățământ, unităților care servesc populației. Curăță grădinile publice, eliberează de sub stratul de chiciură arbuștii din parcurile orașului. În urma lor rămân pavelele curate și materialul antiderapant.

Echipele de muncitori de la Salubritate care „se luptă“ cu zăpada și gheața se aflau ieri la muncă încă de la primele ore ale dimineții. Prima echipă am găsit-o pe bulevardul 1Mai, în apropierea Facultății de Medicină, cea de-a doua în apropierea Parcului „Romanescu“. Muncitorii erau îmbrăcați gros, li se vedeau doar fețele îmbujorate, iar în larma circulației se auzeau scrâșnetul lopeților pe asfalt și loviturile repetate ale spărgătorului de gheață. „Este greu, dar ăsta ne este serviciul. De la 7.00 la 3.00 muncim încontinuu. De la ora 7.00 la 10.00, întreținere pe străzi și de la ora 10.00 lucrăm pe trotuare. Avem în fiecare zi un sector. Azi (ieri – n.r.) acționăm de la Ciupercă până la intersecția cu bulevardul Romanescu“, a spus Margareta Retezatu, trăgându-și cu o mână căciula de pe ochi și cu cealaltă mânuind lopata.
Lângă ea, Daniela Dan, altă colegă, înfofolită din cap până în picioare, izbea cu putere cu lopata în gheața formată pe trotuar. „Lucrăm încontinuu, mai luăm pauză câte zece minute, ca să ne încălzim, mai primim un ceai cald și ne întoarcem la muncă. Lucrăm la trotuare, la trecerile de pietoni, peste tot pe unde suntem puși“, a spus Daniela Dan, angajată a SC Salubritate Craiova.

Muncitorii de la Salubritate curăță trotuarele de pe strada Caracal (Foto: Bogdan Grosu)
Muncitorii de la Salubritate curăță trotuarele de pe strada Caracal (Foto: Bogdan Grosu)

Alt sector, alte echipe care acționau pe strada Caracal și pe strada Henri Coandă pentru eliberarea trotuarelor și a stațiilor de autobuz de sub stratul de zăpadă.
„Ne-am obișnuit. Programul este mai scurt în perioada asta. Prima dată facem hârtia și coșurile, apoi trecem pe trotuare după care dăm cu sare pe străzile adiacente, pe trotuare“, a precizat Daniela Dan. Femeia spărgea gheața, iar în spatele ei colegele o înlăturau cu lopețile. Sunt doar două dintre cele șapte sectoare de activitate, doar câțiva angajați din cei peste 100 care se află în aceste zile pe străzile orașului. „În prezent, ca de altfel în fiecare zi lucrătoare din această perioadă, peste 120 de muncitori din cadrul societății noastre sunt repartizați pe șapte sectoare de activitate. Înlătură zăpada așezată pe trotuare și împrăștie material antiderapant în locații precum bulevardele 1 Mai, Nicolae Romanescu, străzile Caracal, Henri Coandă, astfel încât circulația pietonală să se desfășoare în condiții optime. Cantitatea de material antiderapant împrăștiată în această perioadă a fost de două tone, și anume sare industrială și nisip și alte două tone de clorură de calciu. Având în vedere temperaturile extrem de scăzute din această perioadă, angajații care participă la această activitate vor avea un program de lucru redus de două ore și vor primi ceai cald. Pe activitatea din sectorul de centru se lucrează în ture“, a explicat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt la SC Salubritate Craiova SRL.

Salubritatea și RAADPFL fac echipă bună

Echipele RAADPFL, la lucru pe Calea București (Foto: Bogdan Grosu)
Echipele RAADPFL, la lucru pe Calea București (Foto: Bogdan Grosu)

Pe altă arteră principală a orașului, zăpada era înlăturată atât de echipele Salubrității, cât și de cele ale RAADPFL. Îi distingeai doar după culoarea vestelor pe care le poartă, cu portocaliu erau cei de la Salubritate cu verde cei de la RAADPFL. Pe bulevardul Calea București, în apropierea stației de autobuz, angajații Regiei curățau de zor trotuarele. Un craiovean s-a oprit și a spus laudativ: „Se lucrează peste tot. Este bine, s-a dat zăpada. Eu vin din cartier și se circulă bine“. Ca un răspuns dat trecătorilor, un angajat al Regiei a spus: „E bine, bine. Foarte bine“ și și-a văzut în continuare de treabă.
Ne-am îndepărtat de muncitori și în urma noastră se auzea scrâșnetul lopeților. Atâta timp cât va fi zăpadă, pentru ei nu va fi o clipă de răgaz, după cum spun chiar reprezentanții celor două unități.
„Acționăm atât cu forța, ceea ce înseamnă angajații de la zone verzi, mobilier urban, reparații străzi, sistematizarea circulației. Acționăm la nivelul trotuarelor din municipiul Craiova cu cei de la sistematizarea circulației în zona semnelor rutiere, semafoare, în parcuri, în grădini, tot ce avem în administrare. Acționăm și mecanizat, pentru că am câștigat loturi la licitația organizată de Salubritate Craiova și avem loturi de sărărițe pentru împrăștiat material antiderapant, avem loturile pentru transport zăpadă, dacă va fi nevoie sau pentru transportul materialului antiderapant, avem gredere, avem buldoexcavatoare. Suntem pregătiți, am acționat și acționăm în continuare. În prezent, în teren sunt toți angajații Regiei și se acționează dimineața în stațiile de autobuz, pe trecerile de pietoni, căile de acces în instituții precum școli, grădinițe, spitale, ulterior se continuă cu trotuarele. Oamenii muncesc din greu, dat fiind faptul că temperaturile au scăzut. Noi le oferim ceai cald, se fac pauze și apoi trecem la treabă“, a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS