11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu plătit avans pentru telefoane Samsung și Iphone inexistente

Au plătit avans pentru telefoane Samsung și Iphone inexistente

Procurorii craioveni au stabilit că tânărul de 19 ani a cerut diverse sume de bani drept avans pentru telefoane pe care nu le-a mai livrat
Procurorii craioveni au stabilit că tânărul de 19 ani a cerut diverse sume de bani drept avans pentru telefoane pe care nu le-a mai livrat

Un tânăr de 19 ani din Târgu Jiu, acuzat că a înșelat 14 persoane care au vrut să cumpere de pe internet telefoane mobile, a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare, de magistrații de la Judecătoria Craiova. Inculpatul a formulat apel, Curtea de Apel Craiova urmând să dea o sentință definitivă în acest dosar.

Gorjeanul Andrei Robert Petria, de 19 ani, a fost arestat pe 15 aprilie, anul trecut, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care l-au acuzat de comiterea a 14 infracțiuni de fraudă informatică. Două luni mai târziu, același Andrei Robert Petria a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova.
Anchetatorii au stabilit că Petria a înșelat mai multe persoane, cărora le-a cerut diverse sume drept avans pentru telefoane Samsung și Iphone scoase la vânzare pe o platformă de vânzări on-line. După ce au achitat sume între 100 și 200 de lei drept avans, cumpărătorii nu au mai primit însă telefoanele dorite.
„S-a reținut că, în perioada octombrie 2015 – martie 2016, inculpatul Petria Adrian Robert a introdus date informatice, constând în postarea mai multor oferte de vânzare a unor telefoane mobile Samsung S6 sau Iphone 6 și plăci de bază pentru telefoane Iphone pe platforma specializată în tranzacționarea de bunuri on-line, olx.ro. Persoanele vătămate, fiind interesate de achiziționarea bunurilor pe care inculpatul le oferea spre vânzare, contactau inculpatul care, în vederea perfectării tranzacției, le solicita achitarea unui avans. După ce transmiteau anumite sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei prin intermediul serviciului de transfer monetar Western Union, persoanele vătămate nu mai beneficiau de bunuri“, au precizat procurorii craioveni.

Cinci ani și patru luni de închisoare la Judecătoria Craiova

În octombrie, anul trecut, inculpatul a fost găsit vinovat și condamnat pentru toate cele 14 infracțiuni de magistrații de la Judecătoria Craiova. Pentru început, instanța a respins cererea avocatului inculpatului de schimbare a încadrării juridice a faptelor din fraudă informatică (infracțiune pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani) în înleșăciune (infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani), iar Petria a primit 14 pedepse a câte un an de închisoare pentru tot atâtea infracțiuni de fraudă informatică. În final, instanța a dispus ca inculpatul să execute o pedeapsă de cinci ani și patru luni de închisoare.
Judecătorii craioveni au mai hotărât ca inculpatul să rămână în arest, au admis acțiunile civile formulate de șapte părți vătămate și au dispus ca Andrei Robert Petria să le înapoieze sumele primite drept avans pentru telefoanele scoase la vânzare. Alte șapte persoane nu s-au constituit părți civile în dosarul penal.
Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpat, Curtea de Apel Craiova urmând să dea o sentință definitivă în acest dosar de fraude informatice

Recomandările polițiștilor

Polițiștii doljeni le recomandă persoanelor care cumpără diverse produse de pe internet să achite contravaloarea acestora numai după ce verifică și conținutul coletului (să apeleze la un serviciu de curierat cu plata ramburs). De asemenea, persoanelor care scot la vânzare diverse produse pe site-uri specializate li se recomandă să verifice întotdeauna dacă a fost virată în cont contravaloarea acestora și apoi să livreze bunul.
Oamenii legii mai spun că, înainte de a introduce numărul cărţii de credit pe un site de cumpărături, trebuie verificat dacă acel site este unul securizat (de tipul https://). De asemenea, polițiștii recomandă verificarea de fiecare dată a listei tranzacţiilor efectuate cu cardul de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS