10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de fermieri controlaţi de APIA nu şi-au primit subvenţiile

Mii de fermieri controlaţi de APIA nu şi-au primit subvenţiile

Fermierii controlaţi prin teledetecţie de APIA vor primi subvenţiile după finalizarea verificărilor (Foto: agrointel.ro)
Fermierii controlaţi prin teledetecţie de APIA vor primi subvenţiile după finalizarea verificărilor (Foto: agrointel.ro)

Mii de fermieri din Oltenia aşteaptă să primească subvenţiile care se derulează prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Este vorba de agricultorii aflaţi la control, în cazul cărora banii se acordă numai după ce se finalizează verificările. Reprezentanţi ai APIA Olt susţin că oamenii îşi vor primi subvenţiile integral începând din luna februarie.

Mii de fermieri din judeţele Dolj şi Olt care au intrat în eşantionul de control de la APIA nu au primit încă nici un leu din plăţile directe aferente anului de cerere 2016. La nivelul judeţului Dolj, aproape 40.000 de agricultori au depus cereri de plată anul trecut. „În Campania 2016, au fost depuse 39.743 de cereri, dintre care au fost autorizate la plată aproximativ 80%. În ceea ce priveşte eşantionul de control pe teren al cererilor unice de plată, primit de APIA Centrul Judeţean Dolj, acesta cuprinde în total 3.690 de ferme. În cazul controlului clasic, cele 646 de ferme selectate însumează 34.832 de parcele cu o suprafaţă de 109.128 de hectare. Din acest număr au fost controlate 382 de ferme. Plăţile subvenţiilor către fermierii selectaţi pentru control vor demara după introducerea rapoartelor de control în aplicaţie. Eşantionul de control la nivelul întregii ţări a fost extrem de mare şi acesta este principalul motiv pentru care s-a întârziat finalizarea procesului de control“, se arată într-un comunicat transmis GdS de APIA Dolj.

„Cei aflaţi la control îşi vor primi banii integral din luna februarie“

La fel stau lucrurile şi în judeţul Olt. Diferenţa este că aici au fost mult mai mulţi fermieri controlaţi, respectiv peste 6.000. Conducerea APIA Olt dă asigurări că banii vor ajunge în conturi începând din luna februarie. „Mai sunt fermieri la control. De altfel, în majoritatea judeţelor din ţară se întâmplă acest lucru. Cred că doar în şapte – opt judeţe s-au terminat verificările. În ceea ce priveşte judeţul nostru, mai avem de verificat undeva la 13 la sută din eşantion. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, cei aflaţi la control nu primesc avansul. Ei îşi vor primi banii integral din luna februarie. A fost o suprafaţă foarte mare de verificat, am avut 497 de exploataţii la controlul clasic, iar la cel prin teledetecţie au fost în primă fază 2.700 de exploataţii, după care a mai venit un eşantion suplimentar de 3.000 de exploataţii, deci în total, peste 6.000 de fermieri. Controalele clasice s-au finalizat deja, dar interpretarea la controlul pe teledetecţie a venit abia acum“, a spus Gheorghe Dumitrescu, director executiv adjunct al APIA Olt.
În conformitate cu prevederile art. 75 (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, plățile se fac în cel mult două rate pe an, în cursul perioadei care începe pe 1 decembrie și se încheie pe 30 iunie a anului calendaristic următor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS