12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine sunt beneficiarii reducerilor de impozite pe pensii

Cine sunt beneficiarii reducerilor de impozite pe pensii

Oamenii de rând, cu pensii mai mici de 1.000 de lei, nu beneficiază de reducerile de impozit și contribuții adoptate recent în parlament (Foto: arhiva GdS)
Oamenii de rând, cu pensii mai mici de 1.000 de lei, nu beneficiază de reducerile de impozit și contribuții adoptate recent în parlament (Foto: arhiva GdS)

Pensiile mici nu vor crește deloc după aceste beneficii fiscale votate joi. În schimb, persoanele cu pensii speciale și așa-numiții pensionari de lux vor încasa și mai mulți bani din februarie. Cei cu pensii sub 918 lei nu vor câștiga nimic din eliminarea impozitului pe pensii și a CASS, în timp ce aceia cu pensii de 10.000 de lei vor încasa în plus cu 500 de lei față de cât primeau până acum.

Mult-trâmbițatele măsuri de scutire de impozit pentru pensiile sub 2.000 de lei și de scutire la plata contribuției pentru asigurările sociale de sănătate pentru toate pensiile, adoptate joi în Camera Deputaților, îi avantajează în special pe cei cu pensii mari și foarte mari. Persoanele care au venituri mici și foarte mici din pensie nu câștigă nimic de pe urma reducerii impozitelor.
GdS a efectuat un calcul comparativ pe mai multe tipuri de pensii. Există o serie de scutiri de impozite pe veniturile din pensii. De la 1 ianuarie 2017 a crescut baza de calcul de la care se va aplica, doar luna aceasta, contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) la veniturile din pensii. Contribuția se aplică de la suma ce depășește 918 lei pe fiecare pensie (anul trecut se aplica CASS la valoarea pensiei ce depășea 872 de lei), ca urmare a creșterii punctului de pensie. De asemenea, de la începutul lunii ianuarie impozitul pe venit, care este de 16%, se aplică pensiilor mai mari de 1.150 de lei și doar pentru ceea ce depășește această valoare. După ce deputații au votat joi eliminarea impozitului pe pensiile sub 2.000 de lei și eliminarea CASS pentru toate pensiile, înseamnă că de la 1 februarie vor crește doar anumite pensii, în special, cele foarte mari.
În Dolj, cei aproximativ 28.000 de pensionari care beneficiază de pensia minimă garantată de 400 de lei pe lună nu vor încasa nici un ban în plus după reducerile de impozite și contribuții adoptate joi, pentru că ei oricum nu plăteau asemenea dări către stat. De asemenea, pensionarii care au sub 918 lei pensie nu vor beneficia de nici o majorare, de la 1 februarie, pentru că aceștia nu plătesc nici impozit la stat, nici contribuții la Sănătate (CASS). Cine are o pensie de 1.000 de lei nu datora impozit de la începutul anului, ci plătea doar contribuția la Sănătate, pentru suma ce depășește 918 lei, adică 4,51 lei pe luna ianuarie 2017. De la 1 februarie, persoanele care au acest nivel al pensiei brute vor încasa în plus o nimica toată, adică 4,51 lei față de luna aceasta.
Cei care au pensia de 1.500 de lei vor câștiga ceva mai mult de luna viitoare. Lor li se reține în ianuarie din pensie CASS în cuantum de 32 de lei (calculul exact este acesta: (1.500-918)x5,5%) și impozit de 50,88 lei (adică (1.500-1.150-32)x16%). În total, pensionarul dă la stat din pensia lui 83 de lei în ianuarie. În februarie va încasa mai mult cu cei 83 de lei, pentru că nu i se va mai reține nici contribuția la Sănătate, nici impozitul pe suma ce depășește 1.150 de lei.

Cei cu pensii de 2.000 de lei câștigă încă 186 de lei

Cu cât pensia este mai mare și se apropie de 2.000 de lei, cu atât pensionarul va câștiga mai mulți bani. O persoană care are o pensie de 2.000 de lei are de plată la stat (i se reține din pensie) CASS de 60 de lei și impozit de 126 de lei. În total, 186 de lei. Din februarie va câștiga acești bani care nu mai rămân în vistieria statului.

Cât câștigă în plus cei cu pensii de 3.000 de lei și peste

Cei care au pensii de peste 2.001 lei – valoare brută – nu vor mai plăti contribuția la asigurările de Sănătate, începând de luna următoare, ci li se va reține doar impozitul de 16%. O persoană care are acum pensia de 3.000 de lei va încasa de luna viitoare în plus cu 114,51 lei. În Dolj, cea mai mare pensie de stat este de aproximativ 5.000 de lei. O persoană cu o astfel de pensie va încasa de luna viitoare mai mult cu 225 de lei, adică exact cu suma pe care ar plăti-o acum sub forma CASS.
Avantajați vor fi și cei cu pensii foarte mari, cum ar fi cei cu pensii speciale, adică foști magistrați, piloți etc. Persoana care deține o pensie într-un cuantum de 10.000 de lei va primi de luna viitoare în plus cu 500 de lei.

Ban la ban trage

Cu cât sunt mai mari pensiile, cu atât vor crește și beneficiile pensionarilor de lux. Cea mai mare pensie specială din Dolj este de 15.000 de lei și este încasată de un fost judecător. De la 1 februarie, „posesorul“ acestei pensii exorbitante va încasa de la stat în plus 775 de lei, doar ca urmare a modificărilor efectuate pe 5 ianuarie, în Camera Deputaților.
În Dolj existau anul trecut aproximativ 200.000 de pensionari, dintre care aproximativ 14% erau plătiți cu pensia minimă garantată (de 400 de lei pe lună) și circa 28.000 erau pensionari agricultori, deci este vorba tot de persoane cu venituri destul de mici din pensii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS