15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGhici ce studii îți trebuie pentru a deveni șef la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“!

Ghici ce studii îți trebuie pentru a deveni șef la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“!

În ultimii trei ani, au fost concursuri cu scandal la „Traian Demetrescu“ (Foto: Claudiu Tudor)
În ultimii trei ani, au fost concursuri cu scandal la „Traian Demetrescu“ (Foto: Claudiu Tudor)

În octombrie-noiembrie 2016, Primăria Craiova a cerut studii cu licență în literatură, istorie, arte vizuale, studii culturale sau muzică. La concurs nu a venit nimeni, iar cerința privind studiile în domeniile menționate a fost eliminată. Respectă această decizie legislația în vigoare?

Primăria Craiova organizează pentru a doua oară în ultimele trei luni un concurs de proiecte de management pentru Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, după ce la prima încercare nu s-a prezentat nici un candidat. Potrivit calendarului de concurs, până pe 11 ianuarie 2017, candidații pot depune dosarele de concurs și proiectele de management. În etapele următoare, va urma selecția dosarelor (12-13 ianuarie), analiza proiectelor de management (16-23 ianuarie) și susținerea interviului (25-26 ianuarie). La primul anunț public (18 octombrie 2016), printre condițiile de participare se afla și cea referitoare la studii. Potrivit acesteia, candidații trebuia să aibă studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă într-unul din domeniile: Limbă și literatură, Istorie, Arte Vizuale, Studii Culturale, Muzică. Practic, primăria a codificat domeniul de activitate al instituției, în condițiile în care prin Caietul de obiective se spune că aceasta este „așezământ cultural de drept public“.

Precendentul Filarmonica „Oltenia“

Condiția privind studiile este foarte importantă. După cum bine știm, concursul este organizat în baza OUG nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură, aprobată prin Legea nr. 269/2009 cu modificările și completările ulterioare, precum și a Ordinului ministrului culturii nr. 2799/2015. OUG nr. 189/2008 a fost modificată și completată prin OUG nr. 68/2013, condiția privind studiile devenind mai explicită.
Astfel, managerul trebuie să întrunească „condițiile de studii universitare de licență, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției“. Judecând după cele relatate mai sus, primul anunț public pare să respecte această cerință. Nu la fel se întâmplă la următorul (20 decembrie 2016), prin care se cer „studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă“, fără să se mai precizeze domeniile. Teoretic, la concurs se poate înscrie și un inginer electronist. Respectă această condiție legislația în vigoare?
Pentru concursul aflat în derulare, a fost modificat și Caietul de obiective (aprobat prin Dispoziția primarului nr. 2220/2016). Capitolul IV, subpunctul 4.1 a primit următorul conținut: „Conducerea este asigurată de un manager cu studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, care are și calitatea unui ordonator de credite, în baza unui contract de management încheiat cu ordonatorul principal de credite. Managerul își realizează obligațiile asumate prin contractul de management potrivit termenilor și condițiilor acestuia și cu respectarea prevederilor legale“. Față de Caietul de obiective inițial, lipsește sintagma privind studiile „în domeniul de activitate al instituției“. Prin proaspătul primar interimar, Mihail Genoiu, municipalitatea spune că pentru postul de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ va fi cerut avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Rămâne de văzut dacă vor fi acceptate orice fel de studii! Reamintim că, în cazul Filarmonicii „Oltenia“, managerul Vlad Drăgulescu a pierdut pe fond un proces privind numirea pe funcție, printre aspectele incriminate fiind și studiile. Drăgulescu era licențiat în actorie, în condițiile în care filarmonica este o instituție „de concerte“, iar pentru a o conduce managerul trebuie să aibă studii în muzică.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS