3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu cât s-au mărit pensiile

Cu cât s-au mărit pensiile

La începutul fiecărui an, punctul de pensie crește cu indicele inflației. Automat, cresc toate pensiile (Foto: Claudiu Tudor)
La începutul fiecărui an, punctul de pensie crește cu indicele inflației. Automat, cresc toate pensiile (Foto: Claudiu Tudor)

Valoarea punctului de pensie a crescut de la începutul acestui an, conform prevederilor Legii 263/2010 – Legea pensiilor, care prevede că se indexează punctul de pensie la începutul fiecărui an. Majorarea a fost de aproximativ 5,2%. „Având în vedere că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu a fost aprobată până la începutul anului, de la 1 ianuarie există doar câteva modificări. Valoarea punctului de pensie a crescut de la 871,7 lei la 917,5 lei. Totodată, a crescut și baza de la care se aplică și contribuția la asigurările sociale de sănătate. Contribuția se aplică de la suma ce depășește 918 lei. Până acum, suma la care se aplica această contribuție era de 872 de lei. În felul acesta, vor crește, cu siguranță, pensiile celor care achitau CASS“, a precizat directoarea executivă a Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, care a precizat că această majorare a punctului de pensie este existentă în Legea pensiilor și se aplică la începutul fiecărui an, indexându-se punctul de pensie cu valoarea indicelui inflației. Creșterea punctului de pensie înseamnă că o persoană care are o pensie de valoarea unui punct de pensie va încasa, de luna aceasta, mai mult cu 45,8 lei pe lună decât luna trecută.„În ceea ce privește impozitul pe pensie, acesta se aplica la suma care depășea 1.050 de lei, iar acum se aplică la ceea ce depășește 1.150 de lei“, a mai spus Daniela Licu. Ieri, în Camera Deputaţilor s-a decis eliminarea impozitului pentru pensiile sub 2.000 de lei şi scutirea pensionarilor de la plata asigurărilor sociale. Totodată, de la 1 ianuarie a crescut indemnizația acordată însoțitorilor persoanelor care au pensie de invaliditate de gradul I. Această indemnizație reprezintă 80% din valoarea punctului de pensie, conform Legii pensiilor. Așadar, atunci când crește punctul de pensie, crește și indemnizația însoțitorilor respectivi. Pensia minimă nu s-a modificat de la începutul anului, iar ajutorul de deces a rămas, deocamdată, la nivelul de anul trecut, adică la nivelul salariului mediu brut pe economie, la care s-a calculat bugetul anul trecut, respectiv de 2.681 de lei. Problema este că în ultimele zile nu au putut fi plătite ajutoarele de deces, din cauza lipsei banilor în Trezorerie. Persoanele care au cerut zilele trecute ajutorul de deces, pentru asigurarea cheltuielilor de înmormântare a rudelor lor trecute în neființă, au fost reprogramate la o dată ulterioară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS