Baia de Aramă, o nouă destinaţie turistică pentru olteni

Peisaje din zona orașului Baia de Aramă (Foto: Claudiu Neţoiu)


Baia de Aramă este una dintre cele mai pitoreşti localităţi din judeţul Mehedinţi. Natura a fost generoasă cu această zonă, iar autorităţile vor să exploateze potenţialul turistic şi să creeze aici un complex care să atragă vizitatori din întreaga Oltenie, şi nu numai.

Situat în partea de nord-vest a Olteniei, în Podişul Mehedinţi, oraşul Baia de Aramă este loc în care natura a făcut risipă de frumuseţe. Înconjurată de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare şi Cornet, localitatea pare o insulă în mijlocul munţilor şi în orice direcţie şi-ar îndrepta paşii călătorul ajuns pe aceste meleaguri va descoperi peisaje pictate în cele mai frumoase culori. Locurile pline de legende au inspirat mulţi oameni de litere să aştearnă pe hârtie povestea lor. „Un loc deosebit este drumul spre Ponoarele, Valea Găinii, pe care se zice că ar fi trecut călugărul Nicodim. Lângă această Vale a Găinii se află un loc numit Malareca, râul cu apă puţină, care duce spre Ocne, locurile de unde se făceau exploatările, şi unde se află şi apa galbenă, o apă cu sulf, stranie, ce izvorăşte şi acum în zonă şi despre care se zicea că în ea nu trăiesc vietăţile. E apoi Vârful Dochiciu, căruia Oana Manolescu i-a dedicat pagini întregi în romanul «Munţii sunt ai noştri». Nu mai vorbim de Dealul Mare, un loc de belvedere deosebit“, a spus Cornel Boteanu, profesor la Colegiul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu“ din Baia de Aramă.

Râul Bulba străbate această localitate, iar în zonă există o mulţime de ruine dacice. Baia de Aramă şi-a schimbat „hainele“ pe parcursul istoriei. În trecut, orăşelul traversat de paralela 45 era cunoscut ca târg. „Baia de Aramă este unul dintre cele mai vechi târguri. Nicolae Iorga spunea că este cea mai veche dintre toate celelalte băi şi ca mărturie aducea monedele făcute din aramă. La Baia de Aramă se extrăgea acest minereu de cupru din cele mai vechi timpuri. Dacii au avut asemenea cuptoare, după aceea au venit romanii, care au continuat exploatarea cuprului, şi apoi au venit domnitorii. Primul domnitor care s-a ocupat a fost Mircea cel Bătrân. El a avut minele de la Bratilovu, localitate care se află aproape de Baia de Aramă. Exploatarea cuprului a continuat pe vremea lui Matei Basarab, apoi a venit Constantin Brâncoveanu, care a dus la apogeu această exploatare“, a mai spus Cornel Boteanu.

Oraşul Baia de Aramă este traversat de paralela 45 (Foto: Lucian Anghel)

Oraşul Baia de Aramă este traversat de paralela 45 (Foto: Lucian Anghel)

Mănăstirea din Baia de Aramă, învăluită în legende

De trecerea prin aceste locuri a domnitorului Constantin Brâncoveanu se leagă şi Mănăstirea din Baia de Aramă. Aceasta a fost zidită la îndemnul lui Constantin Brâncoveanu şi se ridică falnic de peste 300 de ani. Astăzi, este cel mai important monument din această zonă. „Se spune că domnitorul Constantin Brâncoveanu ar fi trecut prin Baia de Aramă întorcându-se de la Kladovo pe sub munte şi a poposit aici. S-a întâmplat ca atunci starostele băieşilor, pe nume Milco, să aibă o tragedie – i-a murit copilul – şi s-a hotărât să ridice o mănăstire în memoria lui. A solicitat sprijinul domnitorului, care i-a promis ajutorul şi împreună cu Cornea Brăiloiu a pus bazele acestei ctitorii. În anul 1699 a început zidirea, în 1700 biserica a fost construită şi în 1703 a fost sfinţită. Biserica s-a păstrat de atunci aproape neschimbată şi doar parţial s-a început restaurarea, dar lucrurile merg anevoios, din lipsa fondurilor“, a explicat Cornel Boteanu, profesor la Colegiul Tehnologic.


În jurul Mănăstirii „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil“ circulă de sute de ani legenda unei comori ascunse de Constantin Brâncoveanu. Acesta este şi motivul pentru care mănăstirea a fost ,,vizitată“ de tot felul de curioşi. În ultimul timp, s-au făcut şi săpături pentru a fi descoperită comoară, dar, în cele din urmă, acestea au fost întrerupte, iar specialiştii susţin că, de fapt, adevărată comoară este chiar mănăstirea şi ea este cea care trebuie preţuită şi redescoperită.

Peisajul din Baia de Aramă este întregit şi de satele care aparţin de oraş. ,,În partea spre Herculane se află o salbă de sate. Titerleşti şi Bratilovu sunt locuri în care s-au stabilit ciobanii ce au venit de peste munte, din Ardeal. Urmează satul Mărăşeşti, un loc mirific. Am scris într-o carte «Mărăşeşti, Stăneşti, sate din Plaiul Cloşani» despre frumuseţea acestor locuri. Sunt peisaje mirifice, plaiuri cu conace vechi, unde oamenii îşi câştigau existenţa din creşterea animalelor. Conacul nu e o construcţie boierească, ci o căsuţă mică, ţărănească, în care omul îşi făcuse o încăpere pentru el şi un adăpost pentru animale. Conacele acoperite cu şindrilă sunt fermecătoare“, a mai spus Cornel Boteanu.

Complex turistic cu pârtii de schi şi centru SPA

Deşi vizitată şi apreciată, zona nu a avut un ritm rapid de dezvoltare şi promovare turistică. Lipsa fondurilor a fost principala cauză. Primii paşi au fost însă făcuţi prin înfiinţarea unui centru de informare turistică, construit cu fonduri europene, unde oamenii pot afla care sunt obiectivele pe care le pot descoperi, odată ajunşi aici. Autorităţile doresc să continue demersurile pentru dezvoltarea localităţii şi vor să facă din Baia de Aramă o nouă destinaţie turistică pentru olteni şi nu numai. ,,Dorim să construim un complex turistic alcătuit din două pârtii de schi pe timp de iarnă, una pe timp de vară, un patinoar şi un centru SPA. Este un proiect în valoare de şapte milioane de euro. Am demarat investiţiile în infrastructură, tocmai ce am finalizat canalizarea, am realizat în proporţie de 80 la sută alimentarea cu apă şi în proporţie de 60 la sută asfaltarea infrastructurii în această zonă. În 2017, imediat ce vremea va fi prielnică, vom finaliza toate aceste investiţii, astfel încât să putem demara construirea complexului turistic. Pe lângă acesta, primăria are 50 de loturi pentru construirea a două hoteluri, 18 pensiuni şi 30 de cabane. Această investiţie va atrage foarte mulţi turişti atât din judeţul Mehedinţi, cât şi din Dolj, Gorj, Caraş-Severin, şi ar schimba şi viaţa localnicilor pentru că se vor înfiinţa foarte multe locuri de muncă“, a spus Rafael Dunărinţu, primarul oraşului Baia de Aramă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 6 ianuarie 2017

Actualitate

» Sorin Grindeanu a demis şeful ANOFM
» Preşedintele Consiliului Fiscal: Deficitul va sări de 4%
» Guvern: Salariul de bază minim brut garantat în plată, majorat la 1.450 lei lunar
» Guvern: Salarii majorate pentru artiști și pentru administrația publică locală
» Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci și IFN-uri a crescut la 615.348, în noiembrie
» PNL, USR şi PMP au contestat la CCR proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe
» 47 de drumuri naţionale şi Autostrada Soarelui sunt închise circulaţiei
» O petiţie online prin care se cere demisia avocatului poporului a adunat în doua zile peste 77.000 de semnături
» Bucureşti: 19 curse aeriene de pe Aeroportul “Henri Coandă” au fost anulate
» DNA cere mandat de arestare european pentru Sebastian Ghiţă
» S-a constituit noul Consiliu Superior al Magistraturii
» Bulgaria: Circulaţia vehiculelor de mare tonaj, interzisă pe întreg teritoriul ţării
» Klaus Iohannis a promulgat legea privind eliminarea a 102 taxe
» Toate drumurile naționale și autostrăzile din zona de nord a Bulgariei sunt închise

Local

» Olt: 600 de oameni fără energie electrică; circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă
» Olt: Şedință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, după prelungirea codului galben până la ora 23.00

Dolj

» Grupare de proxeneți trimisă în judecată
» Craioveni reținuți la cererea autorităților din Germania
» ANAF nu a putut emite certificate fiscale de la începutul anului
» De Bobotează, caii din Băileşti au fost botezaţi
» Școală inaugurată după opt ani de poticneli
» Precizare
» Piețarul-șef al Craiovei a demisionat a doua oară
» ISU Dolj anunţă că la ora 18.00 nu erau drumuri blocate în judeţ
» CFR Călători: Două trenuri care circulă pe relaţia Craiova – Bucureşti şi retur, anulate pentru ziua de sâmbătă
» Trenul InterRegio 1596 care circula pe ruta Craiova – Caracal – București Nord a fost anulat
» Încă 30 de zile de arest pentru craioveanul acuzat de propagandă jihadistă
» Craiova: Un bebeluş de trei luni care a murit la Spitalul Judeţean, confirmat cu rujeolă. DSP face anchetă epidemiologică în spital
» Codul Galben de ninsori, prelungit în Oltenia până la ora 23.00
» ISU Dolj – Situaţia în judeţ la ora 14.00: Niciun drum închis. Aproape 1400 de oameni fără curent electric
» Craiova: Furnizarea căldurii în apartamente se face sub temperatura normală, din cauza unei avarii la CEO
» Craioveancă cercetată pentru conducere fără permis
» Aeroportul din Craiova este operaţional

Gorj

» Gorj: Zeci de utilaje scoase la deszăpezit pe drumurile naţionale
» Gorj: Poliţia locală a dus apă sfinţită bătrânilor bolnavi

Sport

» Olivian Surugiu: Voi rezilia contractul cu CS Universitatea Craiova
» Șoavă vrea pe podium cu Filiași
» Fotbal / CS Universitatea Craiova nu poate pleca spre Malta. Țucudean e și el în aeroport
» Fotbal / Amicalul cu Monchengladbach a picat. Alb-albaștrii joacă mâine cu Fortuna Dusseldorf
» Handbal (f): Horațiu Pașca, noul antrenor secund al naționalei României
» Handbal (f): SCM Craiova nu va juca cu Deva. Echipa hunedoreană s-a retras din campionat

Sanatate

» Fondurile din străinătate, șansa la viață pentru pacienții cu TBC
» Un bebeluș de trei luni cu rujeolă a murit, altul e în stare gravă la SJU Craiova

Educatie

» Reclamații pe angajările din școli
» Directorii de școli, responsabili de deszăpezire

Magazin

» Ia te uită! – O poveste încâlcită
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Celebration, oraşul lui Disney, proiectat pentru a deveni „comunitatea viitorului“
» Bancul zilei

Opinii

» SUNTEM NEBUNI?!! DESPRE EVIDENŢE, RELATIVIZARE ŞI ŞUTURI ÎN FUND

Top