20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRegulamentul Târgului Municipal, blocat la primărie

Regulamentul Târgului Municipal, blocat la primărie

Autoritățile par neinteresate să reglementeze activitatea din Târgul Municipal (Foto;: Claudiu Tudor)
Autoritățile par neinteresate să reglementeze activitatea din Târgul Municipal (Foto: Bogdan Grosu)

Târgul este singura piață publică din Craiova fără regulament de funcționare. După articolele din GdS, SC Piețe și Târguri SRL a depus un proiect la primărie (11 martie 2016 ), care nu a intrat niciodată în dezbaterea consiliului local. Interpelată de jurnaliști, primăria aruncă pisica în curtea SC Piețe (pe care o patronează), care nu ar fi respectat Legea transparenței. Regulamentul ar reglementa și activitatea comercianților de haine second-hand.

În urmă cu aproape un an (22 februarie 2016), GdS atrăgea atenția că Târgul Municipal Craiova este singura piață publică din oraș care nu are un regulament de funcționare. Până acum, autoritățile locale s-au făcut că plouă, deși regulamentul este obligatoriu, conform HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice (art. 24, alin. 1). Printre altele, regulamentul stabilește unele chestiuni importante, cum ar fi: categoriile de mărfuri comercializate, orarul de funcționare, planul târgului și sectorizarea pe tipuri de produse comercializate, drepturile și obligațiile utilizatorilor. De asemenea, un regulament obligă utilizatorii să prezinte la control documente legale de comercializare a mărfurilor. Cititorii își aduc aminte că în după-amiaza de 11 decembrie 2015 sectorul de haine second-hand din vechea locație a târgului (str. Caracal nr. 172B) a ars ca o torță în urma unui incendiu ciudat, pus pe seama unui scurtcircuit. Evenimentul a adus în discuție modul în care este reglementat comerțul cu haine second-hand în târg (taxare, fiscalizare). SC Piețe și Târguri SRL Craiova susține că activitatea de acolo este taxată în regim de „talcioc“ – definit prin lege ca loc delimitat de autoritățile publice locale, organizat săptămânal sau periodic, destinat „vânzării obiectelor personale ale persoanelor fizice“. Un regulament trecut prin dezbaterea publică și a Consiliului Local (CL) Craiova ar lămuri definitiv această problemă. Comerțul cu haine second-hand ar fi strict și precis reglementat. Cine nu dorește acest lucru?
Am încercat să aflăm dacă în ultimul an autoritățile locale au făcut demersuri pentru elaborarea unui regulament. Fostul administrator al SC Piețe, Cosmin Durle, ne-a dezvăluit că după articolele din GdS a depus la primărie un proiect de regulament, dar documentul nu a intrat niciodată pe ordinea de zi a CL Craiova. „Am depus acel proiect la primărie. Acest lucru poate fi verificat, are și număr de înregistrare“, a spus Durle.

Primăria aruncă pisica în curtea SC Piețe

Primăria Craiova recunoaște că a primit proiectul de regulament de la SC Piețe. „Propunerea“ de regulament a fost înregistrată la CL Craiova cu nr. 99/11 martie 2016. Totuși, primăria susține că proiectul nu a intrat pe ordinea de zi a CL din cauză că SC Piețe nu a respectat Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Mai exact, societatea patronată de municipiu nu ar fi publicat în prealabil un anunț pe site și la sediul propriu „într-un spațiu accesibil publicului“ în care să precizeze „termenul-limită, locul și modalitatea“ în care craiovenii interesați „pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare“ cu privire la viitorul regulament. Anunțul trebuie publicat „cu cel puțin 30 de zile înainte de solicitarea privind supunerea spre analiză, avizare și adoptare de către CL“. El trebuie să conțină un referat de necesitate, o notă de fundamentare și/sau un studiu de impact. La publicarea anunțului, SC Piețe trebuie să stabilească „o perioadă de cel puțin zece zile pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la regulament“. Proiectul de regulament poate fi transmis spre aprobarea CL numai după definitivare, mai susține primăria. Întrebată oficial de ce nu are până acum un regulament de funcționare, SC Piețe a răspuns că are în vedere extinderea târgului începând cu februarie 2017 „prin mărirea gamei de activități derulate în această locație“. În consecință, societatea va propune primăriei să promoveze în CL un regulament „care să reglementeze toate activitățile comerciale ce se vor desfășura în locația din strada Dimitrie Gerota nr. 7“. La final, o mică observație. Gestul primăriei de a arunca pisica în curtea SC Piețe este cel puțin ciudat. Societatea care administrează piețele și târgurile din oraș este patronată de CL Craiova – care putea măcar să răspundă semnalelor din presă cu privire la necesitatea unui regulament. Ce au făcut, în schimb, primăria și CL Craiova? Au blocat și singurul proiect primit! Din câte știm, până acum municipalitatea nu a cerut SC Piețe să refacă regulamentul, cu procedurile cerute de Legea nr. 52/2003.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS