Doljul, campion la ofertele de vânzare a terenurilor agricole

Persoanele care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan în judeţul Dolj pot consulta ofertele afişate pe site-ul Direcţiei Agricole


Numărul celor care vor să vândă teren agricol în Dolj creşte pe zi ce trece, dovadă fiind ofertele publicate pe site-ul Direcţiei Agricole. În ultimii doi ani, prin intermediul acestei instituţii s-au derulat 20.600 de oferte de vânzare, ceea ce plasează judeţul nostru pe unul dintre primele locuri pe ţară. Un hectar de teren agricol situat în extravilan se vinde, în medie, cu 10.000 de lei, dar poate ajunge şi la 6.000 de euro.

Doljul s-a dovedit unul dintre cele mai active judeţe din ţară în ceea ce priveşte ofertele de vânzare a terenurilor agricole. În ultimii doi ani, de când a intrat în vigoare Legea nr. 17/2014, care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate peste 20.000 de oferte de vânzare. „De când a apărut Legea nr. 17/2014 şi până în prezent avem înregistrate 20.600 de dosare – terenuri vândute, şi terenuri aflate în curs de vânzare – şi cred că suntem printre primele judeţe din ţară la numărul de oferte de vânzare. Sunt terenuri care s-au vândut şi de două-trei ori, şi aşa se justifică şi numărul mare de dosare. Totodată, unele terenuri sunt în curs de vânzare, în timp ce altele nu au fost vândute şi a fost reluată procedura. Sunt zile în care vin şi câte 100 de oferte, dar sunt zile când vin mai puţine“, a spus Ovidiu Meca Obleagă, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Dolj.

10.000 de lei, preţul mediu al unui hectar de teren

Preţurile terenurilor sunt direct proporţionale cu calitatea solului, iar cea mai atractivă zonă este Câmpia Băileştiului, unde un hectar de pământ s-a vândut şi cu 6.000 de euro, spun specialiştii Direcţiei Agricole. La celălalt pol se află terenurile din zona nisipoasă. „Avem terenuri care s-au vândut în zona Băileşti, zonă cu potenţial agricol foarte mare, şi cu 6.000 de euro pe hectar. În schimb, în zona colinară din nordul judeţului, preţurile sunt şi mai mici. În medie, terenurile agricole se tranzacţionează cu 10.000 de lei pe hectar. Zonele cele mai căutate au fost cele din sud – Băileşti, Moţăţei, Unirea, Măceşu de Sus -, unde terenurile s-au cam vândut. Acum sunt foarte multe cereri şi oferte de vânzare în nordul judeţului. Aici, solul e mai slab calitativ, dar mult mai bun decât nisipurile din sud, aşa că mulţi investitori se orientează spre nordul şi nord-vestul judeţului. Zona din sud, cea a nisipurilor, este cea mai puţin căutată şi aici sunt şi cele mai mici preţuri, de altfel şi potenţialul solului este foarte scăzut“, a adăugat Ovidiu Meca Obleagă.

Cei mai importanţi cumpărători pe piaţa terenurilor agricole din Dolj au fost marii fermieri, dar şi persoane care au accesat fonduri europene pentru a se dezvolta. Printre cumpărători se află însă şi cetăţeni străini.


Ce trebuie să faceţi pentru a cumpăra un teren agricol

Legea 17 din 2014 este cea care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, aşadar un proprietar care intenţionează să îşi vândă terenul va trebui să urmeze întocmai etapele prezentate în act normativ. În primul rând, proprietarul trebuie să anunţe primăria pe raza căreia se află terenul despre intenţia de a-l vinde. Trebuie înștiințați, de asemenea, coproprietarii, arendaşii, vecinii sau statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului, aceştia având drept de preemţiune asupra terenului în faţa altor cumpărători. Oferta de vânzare trebuie publicată pe internet timp de 30 de zile. „Un proprietar care vrea să îşi vândă terenul trebuie să meargă la primăria pe raza căreia se află pământul respectiv şi să depună cererea privind afişarea ofertei de vânzare, însoţită de mai multe documente. Primăria trimite apoi o copie după dosar şi la Direcţia agricolă, iar oferta de vânzare se afişează timp de 30 de zile şi pe site-ul sau la sediul primăriei, dar şi pe site-ul Direcţiei agricole. În acest interval poate să apară un preemptor – coproprietar, arendaş, vecin sau ADS, şi să depună o comunicare de acceptare a ofertei, iar după ce trec cele 30 de zile, primăria face un proces-verbal de închiere a procedurii şi îl trimite la direcţia agricolă, care eliberează un aviz favorabil. Dacă nu depune nici unul dintre aceştia comunicarea de acceptare, atunci primăria, după 30 de zile, dă o adeverinţă de vânzare la piaţa liberă, care este valabilă şase luni de la data emiterii. În acest interval, dacă nu se face tranzacţia, preţul se poate modifica şi se reia procedura. Este foarte important că oamenii să ştie că, odată afişată oferta, nu se mai poate reveni asupra preţului, în caz că se răzgândesc, deci mare atenţie la preţul pe care doriţi să îl afişaţi! Dacă nu se respectă procedura de vânzare a terenului, respectiv dacă acesta nu a fost vândut potrivit Legii 17/2014, contractul de vânzare poate fi anulat“, a mai spus Ovidiu Meca Obleagă.

Ţinând cont că suprafaţa tranzacţionată la nivelul judeţului Dolj este din ce în ce mai mică, specialiştii spun că preţurile terenurilor agricole vor creşte.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 5 ianuarie 2017

Actualitate

» Vlad Voiculescu: „Mi-ar plăcea ca această echipă să fi redat încrederea că se poate“
» MAE: Atenţionare de călătorie în Bulgaria din cauza condițiilor meteo nefavorabile
» Voiculescu despre afirmația lui Dragnea privind spitalele: Să ne facem temele înainte să vorbim
» CFR Călători scoate vineri din circulație 39 de trenuri, din cauza avertizărilor meteo de ninsori și viscol
» Ministrul Apărării: Unitățile militare, pregătite pentru eventuale evacuări ale populației afectate de viscol
» Deputaţi USR: “Eliminarea impozitării pensiilor sub 2000 lei, prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici, însă 66% din pensionari nu vor avea niciun beneficiu”
» Doi deputați PSD au demisionat pentru a ocupa alte funcții în teritoriu
» Procurorii extind urmărirea penală în dosarul certificatelor de revoluționar false
» Ministrul de Interne: Este posibil să avem avertizări de cod roșu de vreme rea în patru județe
» Sebastian Ghiţă, dat în urmărire naţională
» Camera Deputaţilor a votat eliminarea impozitului pentru pensiile sub 2000 lei şi scutirea tuturor pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale
» Raluca Turcan: PNL va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare
» Preşedinţia: Demersul Avocatului Poporului poate deschide poarta condamnaţilor penali să ajungă să ne conducă
» UPDATE – Turcia: Atentat cu maşină capcană la Izmir
» Program de guvernare comunist? Succes !
» Surse: Dacian Cioloş lansează un ONG care să ajute partidele de opoziţie
» Băsescu, despre cetățenia moldovenească: Caut cel mai bun avocat; o să mă judec cu Dodon
» Dosarul Roșia Montană a fost depus la UNESCO de Ministerul Culturii, după consultarea cu Dacian Cioloş
» Mandat de arestare preventiva în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă
» Prudenţă maximă în circulaţie pe perioada anotimpului de iarnă

Local

» Primăria Priseaca-Olt funcţionează cu trei angajaţi
» Baia de Aramă, o nouă destinaţie turistică pentru olteni
» Olt: Prefectul a convocat în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență
» O româncă acuzată de tâlhărie în Italia a fost arestată în Vâlcea
» UDPATE – Olt: Incendiu la o casă din Slatina

Dolj

» Ghici ce studii îți trebuie pentru a deveni șef la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“!
» Mihail Genoiu, primarul Craiovei în locul Olguței Vasilescu
» A şaptea cerere de eliberare condiționată pentru Siclitaru
» Mii de şomeri doljeni, stimulaţi să îşi găsească de muncă
» Cu cât s-au mărit pensiile
» 72 de copii din Dolj aşteaptă să fie adoptaţi
» Legea pensiilor – avantaj pentru cei care au avut grupele I și a II-a
» Water Park-ul Craiovei a înghețat de la atâtea promisiuni
» Dolj: La volan cu o alcoolemie de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat

Gorj

» Fostul primar din Bâlteni, condamnat la închisoare cu suspendare
» Gorj: Încep recrutările de personal pentru fabrica de componente auto
» Gorj: Zeci de poliţişti şi jandarmi păzesc Boboteaza
» Gorj: Prefectul cere autorităţilor măsuri împotriva gerului
» Gorj: Centrul de recrutare intră în reabilitare, pentru că plouă prin acoperiş

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 45 de echipaje de poliţie acţionează pentru fluidizarea traficului rutier
» Mehedinţi: De Bobotează, jandarmii vor asigura ordinea și siguranța publică

Sport

» Loredana Dinu: Scrima a fost stilul meu de viață, acum mă dedic familiei
» Alb-albaștrii, apți de performanță
» Fotbal / Cristian Pițiche, la Repriza de Sud
» Agnieszka Radwanska, eliminată de la turneul de la Shenzhen de Alison Riske

Bani & Afaceri

» Dobânzile la depozitele bancare au scăzut drastic

Educatie

» Zeci de posturi, fără profesori

Magazin

» Horoscop
» Animaţia „Cars“ a fost plagiată în China
» Bancul zilei

Top