17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMarii condamnați penal din 2016 - ani grei de puşcărie

Marii condamnați penal din 2016 – ani grei de puşcărie

Anul 2016 a fost unul în care mai mulți funcționari publici, șefi de instituții, oameni de afaceri sau magistrați au fost condamnați fie definitiv, fie în primă instanță. Printre persoanele condamnate în cursul anului 2016 se numără Cristina Calangiu, fostul viceprimar al municipiului, Costel Tulitu, fostul primar din Bechet, Maria Schutz, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj, omul de afaceri Genică Boerică sau dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova. În schimb, Antonie Solomon, fostul primar al municipiului Craiova, și Nicoleta Miulescu, secretara primăriei, au obținut o primă sentință favorabilă în instanță, fiind achitați de Curtea de Apel Craiova. Alți șapte foști primari de comune au primit pedepse între opt luni de închisoare cu suspendare și cinci ani cu executare.

Instanțele de judecată s-au pronunțat în cursul anului 2016 în mai multe dosare pe coperțile cărora au fost scrise nume „grele“, de la funcționari publici și până la magistrați.
O astfel de sentință a fost dată în aprilie, când Bogdan Diaconescu, fost judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, a fost condamnat definitiv la șapte ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită, pedeapsă care a fost contopită cu alta de patru ani și jumătate, primită de Diaconescu într-un alt dosar de corupție. Fostul magistrat a fost acuzat că a cerut o mită de 270.000 de euro pentru a da o soluție favorabilă într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA.
În iunie, dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova, a fost condamnată de Judecătoria Craiova. Cercetările în acest dosar au fost începute în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care, în mai 2015, a dispus trimiterea în judecată a Lorenei Dijmărescu.
Inspectorii ANI au susținut că Lorena Dijmărescu, în calitatea sa de director medical al Spitalului „Filantropia“, a avizat și aprobat două contracte și un acord între unitatea medicală și trei societăți comerciale la care avea interese, „încălcând astfel atât regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, cât și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală“. Directoarea Dijmărescu a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Hotărârea nu este definitivă și a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Un alt fost magistrat a fost condamnat pe 23 septembrie, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. Este vorba de Carmen Marinescu, fosta președintă a Tribunalului Olt, acuzată că a cerut mită 200.000 de euro pentru eliberarea din arest a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
Carmen Marinescu a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru faptele comise și i-a fost interzis dreptul de a exercita funcţia de magistrat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei.

Un fost primar face închisoare, Boerică este căutat prin Interpol

O lună mai târziu, pe 27 octombrie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pe Costel Tulitu, primar al orașului Bechet între anii 2008-2012. Fostul edil a fost acuzat că, în 2009 și 2010, a achitat o stație de epurare care a fost achiziționată, de fapt, în 2011, dar și că a atribuit patru contracte firmelor în care fiul său era acționar. Ceilalți doi inculpați din acest dosar au primit pedepse cu suspendare.
La începutul lunii noiembrie, omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost condamnat definitiv în lipsă la patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. În cursul anului 2014, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv în alte două dosare penale. În unul a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare, iar în altul șase ani de închisoare. Genică Boerică a fugit din țară și este urmărit prin Interpol din primăvara anului 2014.
Tot în noiembrie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat-o la șase ani de închisoare pe Maria
Schutz, fost consilier judeţean PSD, cunoscută drept „regina serelor“. Sentința a fost dată în dosarul în care Maria Schutz a fost acuzată de fraudarea fondurilor UE cu aproape un milion de lei. Instanța a contopit pedeapsa cu cei zece ani de închisoare primiți de inculpată în dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, în final aceasta urmând să execute 13 ani și opt luni de închisoare. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Fostul viceprimar al municipiului Craiova, doi ani de închisoare cu suspendare

Pe 25 noiembrie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să o condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova, acuzată că a primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro pentru angajarea unor persoane ca asistenți medicali ori infirmieri. Alți patru inculpați din acest dosar – Radu Smarandache, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, Rodica Țenea, consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, și Ioana Munteanu -, au primit pedepse între doi ani de închisoare cu suspendare și trei ani și jumătate cu executare.
Nici această sentință nu este definitivă, fiind atacată deja cu apel de inculpați.
În decembrie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat în alt dosar de corupție, hotărârea fiind însă favorabilă inculpaților. Este vorba de dosarul în care Antonie Solomon, fostul primar al municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu, secretara primăriei, și Liana Grigorie, fost consilier juridic al Primăriei Craiova, au fost acuzați că au retrocedat ilegal o clădire de 300 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați.
Pe 21 decembrie, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-i achite pe cei trei inculpați. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de procurorii DNA la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Condamnări și pentru șapte foști primari de comune

Tot în cursul anului 2016, instanțele de judecată au condamnat mai mulți primari de comune doljene. Astfel, în februarie, Curtea de Apel Craiova a hotărât să-l condamne la trei ani de închisoare cu executare pe Paulică Neagoe, fostul primar al localității doljene Ţuglui. Edilul a fost acuzat că a cumpărat, din bugetul comunei, de la firmele romilor din Drăgănești-Olt, diverse bunuri la prețuri mult „umflate“.
În martie, fostul primar al comunei Cârna, Cornel Andrei, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că a încheiat o serie de contracte păguboase pentru bugetul comunei.
În iunie, Ioan Sârbu, fostul primar PSD al comunei doljene Braloștița, a fost condamnat de Judecătoria Craiova la cinci ani de închisoare cu executare. Sârbu este acuzat că, pe vremea când era administratorul unei firme de construcții, a obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive. Sentința nu este definitivă, iar în prezent dosarul este pe rolul Curții de Apel Craiova.
Tot în iunie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-l condamne definitiv la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pe fostul primar din comuna doljeană Giurgița, Velentin Mitrică, acuzat că a păgubit cu peste 1,5 milioane de lei primăria pe care a condus-o.
În noiembrie, fostul primar din Argetoaia, Mircea Beznă, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Fostul edil al comunei doljene Argetoaia a fost acuzat că a făcut o serie de matrapazlâcuri cu ocazia pietruirii unui drum din localitate.
În decembrie, Constantin Nedelea, fostul primar din Murgași, a primit o pedeapsă definitivă de opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual.
Tot în decembrie, Judecătoria Craiova a hotărât să-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe Vasilică Crișu, fost primar al comunei doljene Pleșoi. Edilul Crișu a fost acuzat că, în timpul mandatului său, alături de alți patru inculpați, a făcut mai multe afaceri păguboase pentru bugetul localității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS