16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO familie are nevoie de sprijin

O familie are nevoie de sprijin

Daniela Dan (Foto: Claudiu Tudor)
Daniela Dan (Foto: Claudiu Tudor)

Pe 11 decembrie, casa le-a luat foc, iar lucrurile adunate de-a lungul vieţii s-au transformat în scrum. Un maldăr de haine, mobilier, pături distruse de flăcări, toate sunt aruncate acum în spatele gospodăriei. Este povestea unei familii din Dolj, care a avut o viaţă plină de încercări şi care şi-a petrecut ultimii cinci ani la lumina lumânărilor. 

Daniela Dan are 40 de ani şi locuieşte în satul Bădoşi, comuna Bratovoieşti. Necazurile i-au lăsat urme adânci pe chip, iar ochii mari albaştri sunt plini de tristeţe. Nu a cerut niciodată ajutor nimănui, nu a vrut ca vecinii să-i plângă de milă sau colegii de muncă să o compătimească. Acum însă simte că a ajuns la capătul puterilor, că fără sprijin nu va avea cum să meargă mai departe. De cinci ani, familia Dan trăieşte în întuneric. Nu au curent electric şi stau la lumina lumânărilor. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, pe 11 decembrie, o nouă nenorocire s-a abătut asupra lor: casa le-a fost cuprinsă de flăcări. „Am avut noroc că am scăpat cu viaţă, puteam să murim, ne puteam găsi copiii sufocaţi. Norocul nostru a fost că fata mea s-a trezit din somn speriată, avea senzaţie de sufocare şi nu putea respira din cauza mirosului puternic de fum. A început să ţipe şi ne-a trezit şi pe noi. Am deschis uşa camerei, iar pe pereţii din hol se vedeau flăcări şi o dogoare puternică se simţea din camera alăturată. Când am deschis uşa camerei, văpaia a năpustit peste noi. Am început să ţipăm, să cerem ajutor. Am fugit în curte, am luat găleţi cu apă şi am aruncat peste foc. În scurt timp, câţiva vecini cu suflet mare ne-au sărit în ajutor. Am reuşit într-un final să stingem flăcările, însă din acea cameră arsese totul: haine, şifonier, pături, perne. Tot! Au rămas doar pereţii înnegriţi de fum şi cimentul de pe jos. Au căzut până şi bucăţi din tavan şi tencuială“, a povestit femeia. La aproape două săptămâni de la incendiu, în casă încă miroase puternic a ars, pereţii sunt negri, iar tocăria scorojită… Nu se mai poate locui în asemenea condiţii. „Vineri luaserăm salariul şi cumpăraserăm câte ceva pentru Sărbători. Restul banilor, după ce am plătit datoriile, îi puseserăm într-o carte în şifonier să-i avem pentru Sărbători, să cumpărăm carne şi ce mai au copiii nevoie. Îmi doream să le cumpăr câteva haine şi ceva de încălţat. A ars însă tot – banii, mâncarea pe care o cumpăraserăm. Ca să am ce pune copiilor pe masă am luat pe datorie de la magazinul din sat“, a mai spus femeia.

„Este sfârşitul anului, dar noi nu mai avem ce să punem pe masă“

Atât Daniela, cât şi soţul său sunt angajaţi la o firmă de salubritate din Craiova şi fac curăţenie pe străzile din cartierul 1 Mai. În ciuda posibilităţilor materiale extrem de reduse, femeia şi-a dorit ca măcar copiii ei să înveţe carte, să meargă la un liceu, să ştie o meserie. „Fata a urmat o şcoală de tehnicieni veterinari la Malu Mare, însă nu şi-a găsit de lucru, iar băiatul este elev în clasa a VII-a. Având în vedere că oricum facem zilnic naveta, am înscris şi copilul la şcoală în Craiova, în zona în care muncim. Le-am spus că dorinţa mea cea mai mare este ca ei să înveţe, să ştie o meserie. Le-am explicat că nu este ruşine să munceşti. Chiar dacă mături strada sau strângi gunoaie, meriţi respect, iar banii munciţi cu trudă îţi oferă cea mai mare satisfacţie. Au văzut cât de greu ne-a fost să îi creştem, însă întotdeauna serviciul a fost sfânt pentru noi, indiferent dacă afară a fost viscol sau caniculă“, a povestit femeia.
Până vor face rost de bani pentru a repara camerele afectate de incendiu, cei doi părinţi împreună cu copiii lor locuiesc în fosta bucătărie de vară. Plănuiseră să o renoveze, însă în această vară au reuşit să repare doar acoperişul. „Aveam aşa un sentiment ciudat că trebuie să facem ceva cu bucătăria, fosta casă a bunicilor noştri. Ne părea rău să o vedem căzând. Pereţii sunt crăpaţi, iar geamurile sunt vechi. Am pus folie bătută în cuie pentru a încerca să le izolăm. De bine, de rău, avem sobe, avem căldură. Ne-am dori însă să nu mai trăim în întuneric, să putem să ne branşăm la curent, să ne reparăm casa, dar din salariile noastre este practic imposibil. Este sfârşitul anului, dar noi nu mai avem ce să punem pe masă. Vom lua pe datorie pâine, cartofi, iar de la vecini o să cerem câteva verze pentru a face copiilor mâncare“, a adăugat Daniela Dan.

Cum puteţi ajuta:

Cei care doresc să ajute aceşti oameni cu alimente, îmbrăcăminte sau bani pentru a avea curent electric o pot face sunând la numărul de telefon 0784.847.118 sau pot merge direct în satul Bădoşi, comuna Bratovoieşti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS